Састанак турског и руског министра: Успјешни разговори

У обраћању после разговора у Анкари са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом, Чавушоглу рекао је да је њихов састанак био плодоносан, укључујући и опредељење да се обнове преговори између Москве и Кијева о могућем прекиду ватре, преноси Ројтерс.

Свијет 08.06.2022 | 12:35
Састанак турског и руског министра: Успјешни разговори

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу саопштио је данас да је план УН за отварање коридора за поновно покретање украјинског извоза житарица разуман и да захтева више разговора са свим странама како би се осигурало да бродови буду безбедни.

У обраћању после разговора у Анкари са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом, Чавушоглу рекао је да је њихов састанак био плодоносан, укључујући и опредељење да се обнове преговори између Москве и Кијева о могућем прекиду ватре, преноси Ројтерс.

Руска страна је спремна за састанак са Украјином уз посредовање УН у Истанбулу, али ће тај састанак пре бити симболичан него што ће стварно решити питање жита, саопштио је Лавров на конференцији за новинаре после разговора са турским колегом.

Руски министар спољних послова је рекао да се нада да би питања у вези са испорукама жита из лука у Украјини могла бити решена, под условом да Кијев деминира воде око њих.

Лавров је нагласио да је на Украјини да реши проблем испорука житарица деминирањем својих лука и да није потребна никаква акција са руске стране, јер је она већ преузела неопходне обавезе.

„Сваког дана изјављујемо да смо спремни да гарантујемо безбедност бродова који напуштају украјинске луке и крећу ка Босфорском заливу, спремни смо да то урадимо у сарадњи са нашим турским колегама“, рекао је он после разговора.

Лавров је навео и да је главни проблем то што је украјински председник Володимир Зеленски „категорички одбио“ да реши проблем минираних лука.

„Ако су сада променили став, онда с наше стране нема никаквих компликација и можемо да видимо како да прелиминарне споразуме о којима смо разговарали јуче и данас претворимо у праксу", нагласио је Лавров.

Он је истакао да руска „специјална војна операција" у Украјини тече по плану и да ће мировни преговори морати да се наставе, пре настајања било какве могућности за разговоре између руског председника Владимира Путина и председника Украјине Володимира Зеленског.

Руски министар је поручио и да Москва неће искористити ситуацију око пошиљки жита у Црном мору и око њега да би напредовала у својој „специјалној војној операцији“, све док Украјина пушта бродове да безбедно пролазе.

„То су гаранције председника Русије“, саопштио је Лавров.

Лавров је истакао да Москва цени напоре Анкаре да се отклони блокада извоза украјинског жита и истакао да је Русија спремна да сарађује с Турском ради решавања тог проблема, наводи Ројтерс.

(Тањуг Фото: АА)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Наравно да

08.06.2022 10:43

Су успјесни ... По овом питању се требају састати и Грцки и Српски представник ... Докле висе одуговлацење по томе ... Средјивање Азије и Балкана је битно ... С тим да је Азија веца од Балкана и да Балканске земље, не само западно Балканске, него и остале, морају средити своја питања мјеста на ком јесу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

08.06.2022 12:46

Друг теби је ово невријеме ударило на психу ,какава Азија !?

Name

Грк

08.06.2022 11:46

Балкан је у Грчким рукама, односно зависи од савеза Грчке са Србијом и/или Турском ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

08.06.2022 13:01

Нај јача чланица НАТО-а , састаје се са Руским Дипломатама, не уводи санкције, нешто ту не штима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

08.06.2022 16:38

Успјесни него ста И даље само наставити преговарати са турском а игнорисати украину Мора бити успјесно

ОДГОВОРИТЕ