Потпуно бесплатна легализација и без папирологије

- Потпуно бесплатна легализација и без папирологије биће за сва домаћинства грађена у периоду рата и пост ратном периоду до 2003. године – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Република Српска 07.06.2022 | 14:56
Потпуно бесплатна легализација и без папирологије

Како је казао градоначелник закон који је тренутно на снази предвиђа да се сви објекти који су грађени до 1980. године сматрају легалним.

– Ми желимо да ту границу помјеримо на 2003. као годину из које Градска управа посједује авионски снимак, како бисмо ријешили проблем нелегалних објеката на подручју града, који су изграђени у периоду протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и пост ратном периоду – рекао је градоначелника.

Он је истакао да ће се упутити и иницијатива да накнада за уређење грађевинског земљишта буде бесплатна, што ће за 70 одсто смањити цијену грађевинске дозволе.

– Имајући у виду да се у градској управи води преко 10.000 управних поступака легализације бесправно изграђених објеката, измјеном овог закона неколико хиљада тренутно активних захтјева би се могло рјешавати кроз поступак издавања рјешења о легалности. Тако ће Бања Лука постати први град у региону који се одлучио на овај корак – закључио је Станивуковић.

Наиме, на јучерашењем састанку са Владом Републике Српске изашли смо са иницијативом за измјену Закона о легализацији. Измјена би подразумијевала измјену члана 8 Закона о легализацији у вези са бесправно изграђеним обејктима на начин да се дефинише да се сви индивидуални стамбени и стамбено – пословни објекти бруто грађевинске површине до 400 м2, осим сложених објеката у смислу Закона о уређењу простора и грађењу, изграђени до  2003. године сматрају легално изграђеним.

Из Одјељења за просторно уређење поручују да осим што би се пробудио интерес код грађана који до сада нису приступали поступку легализације, а чији су објекти грађени до 2003. године, да поднесу захтјеве и на тај начин озаконе своју имовину.

Ефекти би били вишестурки, од озакоњења великог броја објеката, рјешавања проблема нелегалних објеката за велики број грађана, те и за растерећење поступајућих органа односно смањење броја нагомиланих предмета.

Како је појашњено из Одјељења у великом броју случајева странке нису у могућности да поступак легализације доведу до краја због разних околности, а првенствено проблема неријешених имовинско – правних односа као и финансијских разлога, па би наведена измјена поједноставила поступак издавања рјешења о легалности за већи број објеката.

– Трошкови поступка легализације поред накнада за уређење градског грађевинског земљишта и ренте подразумијевају и трошкове прикупљања потребне документације, израде пројекта, претварања земљишта из пољопривредног у грађевинско, рјешевања имовинско – правних односа и сл, а што за велики број грађана представља знатан финансијски издатак, који би овом измјеном био знатно смањен – појаснили су из Одјељења, објављено је на сајту градске управе.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Добој

07.06.2022 13:08

Ајде и од опозиције несто конструктивно цути. Инаце, само суте и пусте Милокрада да прица ста му воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

07.06.2022 13:56

Да ли ће бити поврата новца онима који су градили легално , тј. , онима који су све платили и малтретирали се са вађењем "папира"? И зашто само за грађане Бања Луке , шта је са осталим грађанима Р. Српске? Чему дискриминација?

Name

Браво Драско

07.06.2022 19:00

Ја врацам кредит 10 година за легализацију.Мој комсија дупло вецу куцу нелегално изградио.Без икаквог папира.Сад он треба бити и поцасцен.Ма дај.Кајак си русио.Због дозволе а сад.Немој те то радити.

Name

Нострадамус

07.06.2022 13:23

Браво Драско. Ипак једна исправка нисмо први у Региону, мозда смо задњи. Рецимо Хрватска је то ријесила прије 15 година. Ми по обицају радимо задњи,али се хвалимо као да смо то први урадили. Немој да се лаземо поцнимо прицати истину јер са истином моземо напријед. Лаз је увијек неколико година уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво градонацелнице

07.06.2022 13:27

Нас!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

07.06.2022 13:29

Лијепо богами, док је обичан народ издвајао задњи динар да легализује објекте, сада се тајкунима излази у сусрет да легализује своје прљаве послове. Ко ће нама вратити новац што смо дигли кредите да легализујемо имовину. Е мој Драшко, изгледа да ле Васковић поново у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милош

07.06.2022 15:44

Што тајкунима имаш мало сујете?!Вјеруј да у Бања Луци има још доста народа који није легализовао своје куће.

Name

Драган

07.06.2022 13:36

То драле легендо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Тб

07.06.2022 17:23

Е јадо,легенда ко и ти,а они људи сто су дизали кредите и плацали дозволе то су легенде,не овај идиот попут тебе,бице сокиц и сендвиц и мозда посао у градској управи за тебе,јер си струцан,не припадас ниједној партији,попут осталих сто је овај слино довео у градску управу,све легенде!!!!

Name

Ало

07.06.2022 23:26

Има доста куцетина али их вајне газде киријају вец 20 и висе година тако да су их досад зарадили кроз кирију свеједно им срусио им куце или дап да легализују могли ау они увијек легализовати али сладје је пар стоја узети мхесецно а дрзави ниста и опстини и сад овај паметан добро реце горе неко сад це лопови по граду за дзабе легализовати своје прције

Name

Прле

07.06.2022 13:59

Свака част господине Станивуковицу, надати се да це на простору цитаве државе слиједити вас поступак који је од зивотне важности за велики број "обичних градњама"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

07.06.2022 14:48

Како вас навлаци тек послије це те видјети колико тајкунских објеката улази у ту категорију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леx Специалис

07.06.2022 15:34

Ма дивота, јос један примјер дрзавне сизофреније. Умјесто да се нелегални објекти русе, ви им дајете вјетар у ледја и стимулисете на даљњи криминал. Овим сте послали јасну поруку, да су сви који постују закон и прописе будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че

07.06.2022 18:06

Ово је нечувено.Тиме сте преварили све грађане који су савјесно платили легализацију и то по пуној цијени.Значи савјесни кажњени а несавјесни награђени.Свака част градоначелниче.Ма треба нама Шмит тј.странац и нека влада нама.Ови наши сви су исти.Никад правде и праведности код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За це

07.06.2022 19:51

Засто мислис да они који нису легализовали да су несавјесни. Људи су морали обезбиједити кров над главом .уосталом велики број објеката није спадао у урбано пидруцје те тако није ни требала дозвола.

Name

Ре: тако је

08.06.2022 01:02

Држава не смије ни једним актом наградити незаконито понашање својих грађана. Сви морају бити једнаки и у правима али и у обавезама. Смањење неких такси може да се оправда и то само ако је буџет са те ставке пун али укидање плаћања је дискриминација према онима који су све платили већ.

Name

Мирослав

08.06.2022 12:00

А сто је безплатно, ко онда цасти? Зурим порусити породицно гнездо, локација је атрактивна, па цу саградити лепо један илегалан небодер, па цу га легализирати бесплатно, па цу продати станове. Требам само ортака, да у изградњу небодера улози паре, а било би кандидата.Има ортака са парама, није нас народ само економска беда. Ето и мени прилика да се снадјем за лову, купим дзипину отворим стакло избацим лакат, летујем на топлим морима, скијам у Француској, мозе и у Давосу.И сто је вазно постанем угледан у околини, мене се пита, па се лепо на следецим изборима кандидујем нпр за преседника опстине а мозда и за парламентарца. Сто да ринтацим, ноцу, дању, викендом и празником, доста висе, време је за напредовање. Само јос да убедим стару мајку, да иде у дом, да ми преписе гнездо 1/1, сумљива ми је, теско одустаје од својих принципа? Али мајко дјипина ..... .

ОДГОВОРИТЕ