Роман Абрамович предводи тајкуне у борби против ЕУ

Руски олигарси и индустрија боре се против европских санкција, тужбама пред Судом Европске уније, открио је портал Политико.

Свијет 05.06.2022 | 20:01
Роман Абрамович предводи тајкуне у борби против ЕУ

Наиме, најмање 20 најмоћнијих руских магната подноси тужбе против Европске уније како би одмрзнули своју имовину и деблокирали своје визе. Међу њима је и Роман Абрамович, бивши власник фудбалског клуба Челси, који је у марту кажњен због наводне користи од својих блиских веза с руским председником Владимиром Путином.

Попис поднесака упућених Суду ЕУ-а, Општег суда, приказује низ имена која се преклапају с пописом санкционисаних појединаца који је саставило Веће Европске уније, а изгледа како постоји и неколико анонимних судских случајева које су покренули руски олигарси. Међу познатим именима су Фридман, Авен и Усманов, који су тужбу суду поднели од краја априла до краја маја.

На судском попису тренутно се спомињу само презимена, али иста се имена налазе на попису санкционисаних особа Већа ЕУ. ЕУ је санкционисала Михаила Фридмана, оснивача руске инвестицијске фирме Алфа Гроуп. Такође је замрзла средства и наметнула забрану путовања Фридмановом бившем пословном партнеру Петру Авену, којег ЕУ сматра "једним од најближих олигарха Владимира Путина".

Санкције су погодиле и руског милијардера Алишера Усманова. Фирме и представници Фридмана и Авена нису били доступни за коментар, док је портпарол Усманова одбио да коментарише "правне процедуре везане за санкције". Политико такође није добио одговоре на покушаје контактирања Абрамовича. Али, нису љути само олигарси.

Низ руских организација такође се жали на мере које је блок предузео против њих. Телевизија РТ поднела је тужбу на суспензију коју је Општи суд уважио, али је још једно рочиште у овом случају заказано за 10. јун. Руски фонд за директна улагања поднео је жалбу након што је ЕУ у марту забранила улагања у фонд. Инвестицијска институција ВЕБ.РФ, чијег председника је именовао Владимир Путин, такође је покренула судски поступак.

Иако из Суда Европске уније одбили да коментаришу појединачне случајеве, портпарол Жак Замит рекао је да ће проћи дуг пут до изрицања пресуда. Случај би могао да потраје месецима, дефинитивно, чак и око годину дана за случај од почетка до краја, рекао је Замит. Очекује се да ће у следећих неколико недеља и месеци бити покренуто још случајева, јер је ЕУ до сада санкционисала више од 1000 људи.

Европска унија има различите резултате када се успешно брани од таквих притужби. Од 2008. до 2015, на пример, ЕУ је изгубио око две трећине правних спорова везаних за санкције које је увео, према студији коју је затражио Европски парламент.

Али чак и ако олигарси добију случајеве, можда неће добити свој новац натраг. Андреас Гајгер из лобистичке фирме Албер & Геигер, која је радила на санкцијама, сматра да су тужбе против Европског Већа бескорисне чак и ако је суд пресудио у корист подноситеља притужби. То је зато што Веће сваке године издаје нове пописе санкција: "Ти олигарси ће остати на попису санкција — чак и ако добију све своје судске спорове, јер Веће стално шаље нове одлуке, чак и ако Суд ЕУ одлучи да је одлука била незаконита", појаснио је Гајгер.

На пример, бивши украјински председник Виктор Јанукович, руски савезник, већ годинама подноси жалбе. Имовина му је замрзнута 2014. због проневере државних средстава непосредно пре него што је свргнут масовним демонстрацијама, и у јуну прошле године Суд је стао на његову страну, али је ЕУ најавила да ће задржати санкције.

Два нова случаја под именом Јанукович регистрована су прошлог месеца. Једини начин да се скине с пописа санкција, рекао је Гајгер, било дуготрајно политичко лобирање, али ЕУ би могла да има одговор и за то. Последњи пакет санкција блока, који је ступио на снагу у петак, чини илегалним европским фирмама лобирање за Русе или руску владу.

(Блиц Фото: Спутник)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Дрсган мд

05.06.2022 18:09

Није ми жао тих милијардера , они и јесу узркк свему, свим недаћама.. Да бих постао милијардер неко мора бити закинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 19:46

То су све Путинове продужене руке. Зао ми Русије и народа гдје су и ови лупези довели

Name

ДА

05.06.2022 20:08

ДА НИЈЕ ОВИХ ЛОПОВА НЕБИ БИЛО НИ ОВИХ РАТОВА. СТА ХОЦЕ ОНИ? НЕКА ЗИВЕ КАО И СВИ ДРУГИ НОРМАЛНИ НАРОД. ОДАКЛЕ ИМ СВЕ ТО??

Name

Ре

05.06.2022 20:23

Запад се куне у капитализам, ти "олигарси" су радили искључиво по западним капиталистичким правилима, па тамо су плаћали порезе, то овима са запада није сметало !

Name

ЕУ

06.06.2022 02:21

Важи ли то и за све ЕУ милијадере

Name

СМИЈЕСНА УНИЈА

05.06.2022 18:53

НЕМАЈУ ОНИ НИКАКВО ПРАВО ОДУЗЕТИ ЈАХТУ БИЛО КОМЕ ЗБОГ РАТА. ПРИВАТНА ИМОВИНА ЈЕ НЕПРИКОСНОВЕНА. ПОТПУНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

05.06.2022 19:34

Од првиг дана сам писао да ће доћи вријеме када ће Руси дебело да наплате то што су им у ЕУ блокирали или одузели имовину. ( Само судска прсуда, у којој се докаже да је имовина стечена кривичним дјелом, може да одузме ту имовину ). Лијепо каже библија: " ко има даће му се још" ?

Name

Да Али

05.06.2022 20:29

Како год да је стечена та имовина , имали су времена да провјеравају, када се плати порез на ту имовину, онда је крај причама о томе како и на који начин је стечена та имовина ! Италијанска мафија , отвори ресторан, нема ни једног госта, али џаба, они приказују промет, и на то плате порез, па ти гледај !

Name

Еx YУ

06.06.2022 02:23

Слажем се, закон мора да важи за све а та велика ЕУ заједница показала је своје право лице шта су и зашто су направљени.

Name

Мики

05.06.2022 19:24

Сукоб између Русије и Украјине то је само маска за највећу пљачку Европе.. Замрзнуто гориво плин Европа неможе живјети, велики је пад посебно у Њемачкој биће још свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Србин бивши војник ВРС

05.06.2022 19:29

Све отети а кад ово лудило прође вратити Русији и Руском народу, а не олигарсима и тајкунима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЛО СРЕЦЕ

05.06.2022 19:59

НИКО НЕМА ПРАВО НИ ДА УБИЈА ЉУДЕ И РУСИ ИМОВИНУ,ПА У УКРАЈИНИ И РУСИ И УКРАЈИНЦИ СЕ УБИЈАЈУ МЕДЈУСОБНО,РУСЕ ОРИВАТНУ ИМОВИНУ,У РАТУ ВЛАДА ЗАКОН СИЛЕ НЕМА ПРАВДЕ.ДАЛЕКО БИЛО ОД НАС

Name

Минкен

05.06.2022 20:58

Како дошло тако отишло народу него шта

Name

ЉУДИ МОЈИ

05.06.2022 20:10

СВЕ ПРОБЛЕМЕ, РАТОВЕ, КОРОНЕ, И СЛ. СВЕ ТО ИЗМИСЉАЈУ ОВАКВИ МИЛИЈАРДЕРИ И РУСКИ И АМЕРИЦКИ. СТА МИСЛИТЕ КАКО ОНИ ДОЛАЗЕ ДО ТОЛИКИХ МИЛИЈАРДИ. ОНИ СУ ЗЛО НА ПЛАНЕТИ ЗЕМЉИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxx фриедрицх

06.06.2022 07:53

Сумњам да це то отици Руском народу , све це то запад присвојити .

Name

маxx фриедрицх

06.06.2022 07:55

Запад би све то да приграби , ал отето је про...

Name

Хе Хе

05.06.2022 20:21

По завршетку другог Свјетског рата, Американци су већину Њемачких нациста и злочинаца ,пребацили у Америку да раде за њих, чак се предпоставља да су и Хитлера пребацили у Аргентину у замјену за атомску бомбу ! Сам Стаљин је више пута говорио да је хитлер жив а да је све ово представа за наивне ! Е сад ,данас такви уводе некакве санкције, одузимају, плијене имовину !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 21:58

Боље ти је утруни не лупај

Name

Ре: хе хе

06.06.2022 10:55

На залост, истина је све то, нико то данас висе не крије, уосталом ни један водја нациста који је пао у руке Совјетима није се висе појавио, нису без разлога сви видјенији бјезали на запад, америма и британцима, гдје су знали да це добро проци, практицно су им били савезници, њихова идеја је била и Европа без граница, Наса, атомска бомба...пљацка природних ресурса за супериорније расе, цитај овде англосаксонску...

Name

На примјер

05.06.2022 20:26

Можете га глабат. Пошто сте у режиму нема приватно кад је све стечено режимски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

05.06.2022 20:40

Боље им је да шуте јер би све запљењено могли заврши као ратна одштета

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

05.06.2022 21:42

То је та западна демократија Суд пресуди а они се не придрзавају судских пресуда А ми јауцемо на владу СНСДа сто крси судске пресуде Па оцигледно да у неким стварима идемо ка Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

05.06.2022 21:55

Абрамовић зна се на који наћин си добио већину свог богаства бадава ти и твоје милијарде како су дошле тако и одоше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лењин

06.06.2022 03:46

Ово су приватници ко и наши овдје у Босни. Дају људима 500 КМ плате и онда се жале што људи одлазе на запад. А они се обогатили на не плаћању пензионог и осигурања, дабогда им запалили те силне вреће пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

06.06.2022 03:53

Није ЕУ богата сто су паметнији од осталих него сто су кроз цијелу историју пљацкали и отимали, сто и данас раде, а сад им се близи крај те праксе али ипак настављају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

06.06.2022 07:05

Јевреји и Роми, мозда и Срби, дио Срба ... Греске, муке, јади, похлепе ... Гадно је када цовијеку постојања сметају, онда му је и његова коза пакао ...

ОДГОВОРИТЕ