НИС остао без снабдијевања руском нафтом

Снабдевање би могло да се настави свим осталим врстама сирове нафте сем руске преко хрватске луке Омишаљ, наводи Министарство рударства и енергетике за Тањуг.

Србија 05.06.2022 | 14:35
НИС остао без снабдијевања руском нафтом

Новим пакетом санкција ЕУ према Русији онемогућено је снабдевање Нафтне индустрије Србије руском нафтом, али би могло да се настави снабдевање преко хрватске луке Омишаљ свим осталим врстама сирове нафте сем руске, наводи се у одговору Министарства рударства и енергетике Тањугу.

"Новим пакетом санкција забрањује се снабдевање руском сировом нафтом преко било које луке, морским путем, а НИС се снабдева сировом нафтом која се танкерима допрема до луке Омишаљ. То значи да нема могућности да се до Рафинерије у Панчеву више допрема руска сирова нафта, али би НИС могао да увози све остале врсте сирове нафте сем руске, као што је у претходном периоду је већ увозио нафту из Ирака и неких других земаља", наводи се у информацији.

Из Министарства објашњавају да Србија није једина европска земља која би била погођена новим пакетом санкција ЕУ, и додају да се чини све да сигурно снабдевање буде обезбеђено.

"Шести пакет санкција ступа на снагу од момента објављивања али је дат период од шест месеци свим чланицама ЕУ за имплементацију у којем треба да се заврше сви постојећи уговори и спот набавке сирове нафте. За деривате нафте су овај транзициони период је осам месеци", наводи Министарство.

Додају да се то односи на све набавке које се обављају транспортом бродовима до лука.

Истиче се да изузеци од 6. пакета државе чланице ЕУ које се руском сировом нафтом снабдевају преко нафтовода.

"Наведено је да Мађарска и Словачка могу да наставе са снабдевањем руском сировом нафтом нафтоводом али после осам месеци више не могу да продају деривате нафте произведене од овако увезене сирове нафте чланицама ЕУ или трећим државама. Бугарска, Чешка и Хрватска због своје специфичне ситуације изузете су и имају могућност и убудуће да наставе са снабдевањем и после периода од осам месеци али су у обавези да обезбеде алтернативне руте за снабдевање", наводи се у информацији.

Из Министарства поручују да ће се у наредном периоду, поред решавања питања снабдевања, радити и на повећању залиха сирове нафте "које би уз стабилне резерве нафтних деривата дале додатну сигурност у случају поремећаја на тржишту".

Поручује се да је једна од очекиваних последица новог пакета санкција ЕУ је и притисак на тражњу јер ће и друге земље тражити алтернативе увозу нафте из Русије.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ђорђе

05.06.2022 14:13

Шта ћемо сад? Ево Вам нафта из Брода, али тамо је "Додиковско - руска мафија". Поздрав за добре људе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2022 17:58

Руси су је и унистили са Милетом да нас могу уцјењивати

Name

Западне корпорације пљацкају

05.06.2022 14:19

Окупурану ирацку ситотињу и помоцу те нафте злостављају и нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барел

06.06.2022 05:32

Ово раде американци свесно да се ограде,по литри И да вас присе да мора те куповати њихову нафту то је пента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У преводу

06.06.2022 08:31

Да ли се то Србији заводе санкције? Да ли це тако бити и са гасом?

ОДГОВОРИТЕ