Фармери у Српској за литар нафте продају четири литра млијека

Да бисмо купили литар нафте, треба да продамо више од четири литра млијека, поручују фармери у Српској, који траже повећање откупне цијене овог напитка.

Вијести 04.06.2022 | 09:30
Фармери у Српској за литар нафте продају четири литра млијека

Да бисмо купили литар нафте, треба да продамо више од четири литра млијека, поручују фармери у Српској, који траже повећање откупне цијене овог напитка.

Кажу да је откупна цијена сада 0,74 КМ по литру, а од идућег мјесеца ће износити 0,80 КМ, с тим што би им, како тврде, рентабилно било када би цијена износила 1,20 КМ.

Осим тога, фармери добијају и 0,25 КМ по литру млијека, по основу премија, а тај износ се, истичу, годинама није мијењао.

"Четири и по литра млијека морамо продати за литар нафте. Четири литра млијека за један капучино. За флашицу кока-коле у гостионици треба да продамо три литра млијека. Концентрат је 1,20 КМ, што никада није било, нафта је 3,30 КМ и с том цијеном не може се орати земља. Нико и не спомиње да треба смањити акцизе и укинути друмарине, како би пољопривреда оживјела. То је све отишло у небо, а млијеко није нигдје ни макло", рекао је за "Независне новине" Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС.

Он истиче да услови за производњу млијека никад нису били тежи, као и да држава једино има могућност да исплати веће премије и подсјећа да су прије три године премије за млијеко износиле 0,30 КМ, а сада су 0,25 КМ.

"Они се боре да ми плаћамо порезе и царине и тако издржавамо државу. Влада нема инструменте да натјера мљекаре да плате онолико колика је цијена млијека. Има инструменте да да већу премију, али да би дала већу премију, мора да издвоји више од средстава од оних које је дала", каже Усорац.

Док фармери тврде да 7,43 милиона марака, колико је Влада Српске обезбиједила за овај сектор путем Компензационог фонда, није довољно, из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштили су да је исплаћена прва премија из Компензационог фонда Републике Српске и то у износу од 2,395 милиона КМ, као и премија из аграрног буџета од 2,42 милиона марака.

Ради се о првој од три премије које ће путем Компензационог фонда бити исплаћене за мљекаре.

"Премија за млијеко тренутно износи 0,25 КМ по литру откупљеног крављег млијека, док је премија за козје млијеко повећана на 0,40 КМ", казали су за "Независне новине" из ресорног министарства.

Такође поручују да захтјев да откупна цијена млијека буде повећана може једино да се дефинише у директном договору с дистрибутерима.

"Откупна цијена млијека је ствар договора и разговора фармера и откупљивача млијека", наводе из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Ненад Вукоје, власник и директор мљекаре "Пађени" из Билеће, каже да је рентабилна цијена она која се може постићи на тржишту.

Поред тога, Вукоје истиче да је откупна цијена млијека постављена према стандардима региона, али и појединим земљама Европске уније.

"Цијена се формира на начин да се задовољи и произвођач и онај који откупљује млијеко. Да ли се може изаћи у сусрет некој већој цијени или не може, то је ствар окружења, не појединца, већ свих оних који раде неки посао. Не могу ја изнијети неки производ који ће бити скупљи на тржишту у односу на друге, али не могу ни платити неки производ или репроматеријал пуно више него други", навео је Вукоје у изјави за "Независне новине".

Усорац, међутим, није задовољан ставом откупљивача. Сматра да они диктирају стање на тржишту и да ће, уколико се овако настави, бројни произвођачи бити приморани да затворе своје фарме.

Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

СКАНДАЛОЗНО

04.06.2022 07:53

Као и обично,држава своје обавезе пребацује на другог,не марећи за животе грађана.Пољопривредници су доведени у изузетно тешку ситуацију,док министарство нема воље да ради свој посао,али,на високе плате нису гадљиви.14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

04.06.2022 08:00

СТРАСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Митар

04.06.2022 17:35

Е мој Митре,пола литре воде на западу обицне у пластицној фласи 3,50€ на бенз.пумпама Политицари и тајкуни су постали проклетиња ненормална!!!

Name

Господе Бозе,спаси нас

04.06.2022 08:19

Куда иде овај свет? Све се обезвредјује, сто не припада или сто не доноси профит одредјеним предузецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путем

04.06.2022 13:01

Пропасти ... Обезвредјивање је један дио други су коментари и муве ... Има бивало је таквих времена, заврсила су катастрофама ...

Name

РефА

04.06.2022 08:30

Битно је да нам не мањка наше домаће Српске Ракије. Православног Поштења за додјака, кума, пријатеља али и за непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мане

04.06.2022 08:46

Воцари за литру горива продају 5.8 кг јабуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уху

04.06.2022 10:40

Водите мало рацуна и о обицним радницима који раде код другог за плату. Сви привредници/пољопривредници се стално зале, тразе нека повецања, а народу плате исте, нико не смије ни да трази. Дзаба вама мљекарима, пекарима, пумпасима...све ако народ нема да плати, пропадаце и млијеко и хљеб. А цовјек кад висе не мозе да зиви од своје плате, он оде даље, а ви дизите цијене мајкама својим. Сви би да им неко други покрива минусе, неце нико да осјети кризу, само се на народ пребацује. Ако се не поведе рацуна о народу који даје паре за то све, лосе се писе свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.06.2022 12:42

Е брале мој руска је то нафта најквалитетнија,а нама нико није крив што нам је млеко немасно.

Name

Реално

04.06.2022 10:49

Колико плачамо литар воде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

04.06.2022 12:29

продајите млијеко на бензиској пумпи или у гостионици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

04.06.2022 14:18

Накарадни систем гдје су сви добри осим произвођача и крајњег потрошача. Велики фармери су можда имали боље подстицаје, обећања, људи су можда дигли кредите за већу производњу... И одједном све скресано...и шта сад да они раде? Кредити су ту, минус у пословању, једноставно катастрофа...они су сад заробљеници свога рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

04.06.2022 18:28

И овдје се поставља питање, зашто влада РС не интервенише, и не помогне пиљупривредним произвођаћима, и фармерима, кроз повећане подстицаје и веће субвенције? а свакако да новца има у буђету, и за те намјене!!??

ОДГОВОРИТЕ