Мјештани Озрена добили битку: Неће бити истраживања

Геолошка истраживања компаније "Лyкос Балкан Металс" д.о.о. из Бијељине су одлуком ресорног министра окончана, а представници општине Петрово, као и еколошких удружења са простора планине Озрен, задовољни су овом одлуком.

Република Српска 04.06.2022 | 08:12
Мјештани Озрена добили битку: Неће бити истраживања

Наиме, милионски пројекат у рударском сектору, који води компанија "Лyкос Балкан Металс" д.о.о. из Бијељине, једина компанија из РС која се налази на Аустралијској берзи, ради геолошка истраживања, и то на простору пет општина: Петрово, Мркоњић Град, Језеро, Шипово те дијелом у општини Чајниче.

Крајем новембра прошле године мјештани Петрова су се томе снажно и јасно успротивили и захтијевали више информација о потенцијалним ископавањима руда на подручју више села, у страху да би ова истраживања, а и могућа будућа ископавања, била штетна по чисту околину. Они су се обраћали и надлежном Министарству енергетике и рударства РС, а у марту ове године одржали су и миран протест.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС, рекао је 31. маја да ће рјешење о геолошком истраживању на подручју општине Петрово бити стављено ван снаге, те да ће тиме истраживање бити окончано.

Како је за "Независне новине" рекао Озрен Петковић, начелник општине Петрово, драго му је да је надлежно министарство одлучило да послуша глас већине с подручја планине Озрен, као и глас локалне заједнице.

"С обзиром на то да се иде са доношењем новог закона о геолошким истраживањима упутио сам сугестију да се новим законом пита и локална заједница прије давања рјешења за истраживања", казао је Петковић.

Слободан Поповић, предсједник Еколошког удружења "Озренски студенац", навео је да сматрају да је одлука да се зауставе истраживања добра.

"Састали смо се и са министром Ђокићем и он нам је тада обећао да ће се истраживања обуставити", рекао је Поповић, додајући да су мјештани мало скептични те да се надају да ова одлука надлежног министра неће бити повучена након избора.

"Задовољни смо оним што смо постигли до сада, али ми не стајемо. Ми идемо даље. Имамо пројекте које ћемо радити мало озбиљније", казао је Поповић за "Независне".

У неформалној групи грађана "Чувари Озрена" из Добоја су такође истакли да на овоме не мисле стати, већ да имају јасно дефинисане циљеве.

"Након постигнутог имамо за циљ промоцију Озрена, бисера Европе, те активан рад на покретању иницијативе да се Озрен прогласи заштићеном зоном", објављено је на њиховој Фацебоок страници, гдје су додали да од ових циљева не мисле одустати, те да ништа мање и ништа више не траже.

"Озрен има све предиспозиције да постане заштићено подручје - од тога да је ово подручје познато по томе што се сваке године организује активност 'Брање траве иве на Озрену', која је под заштитом УНЕСЦО-а, те да је с једне коте, Велике Остравице, када то дозвољавају временске прилике, уз помоћ дурбина могуће видјети Карпате", навели су у овој групи за "Независне", додајући да је подручје ове планине драгоцјено јер има изворе алкалне воде, чија је пХ вриједност 11,7.

"Стављање Озрена на листу заштићених подручја повлачи инвестиције, развијање самоодрживог туризма који повлачи развој подручја", навели су у овој групи, истичући да сви имају право на здраву животну средину која је загарантована Уставом и европским конвенцијама.

С друге стране, Милош Бошњаковић, оснивач "Лyкос Металс Лимитеда" и директор "Лyкос Балкан Металса", казао је да је упитно како неко у овако тешкој економској ситуацији даје себи за право да се одриче озбиљне инвестиције, иностраног, потврђеног инвеститора.

"На осталим нашим подручјима се испитивања врше несметано јер и нема разлога да се не наставе с обзиром на то да то што ми радимо нема утицаја на екологију. То су једноставна геолошка истраживања са површине или вађење природног узорка из природног станишта", навео је Бошњаковић за "Независне новине", додајући да узрок дешавања у Петрову нису геолошка истраживања, већ је мишљења да је нешто друго посриједи.

Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

БЛ

04.06.2022 07:46

То је до избора...а послије избора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

04.06.2022 20:06

Браво за Озрен! Не мозе се радити тако велики пројекти без мисљења јавности.

Name

Свака цаст народе!

04.06.2022 08:01

Тако се цува земља, хвала у име оног дијела несвјесног народа какву сте битку добили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКАЗ

04.06.2022 08:15

ДА ЈЕ НАРОДНА ВОЉА НЕПОБЈЕДИВА,ГДЈЕ УДРУЖЕНИ МОЖЕМО СВЕ. БРАВО,ОЗРЕНСКИ НАРОДЕ,ВИ СТЕ ПРИМЈЕР НЕПОБЈЕДИВОСТИ И УПОРНОСТИ,ЧВРСТИНЕ И БОРБЕ ЗА СВОЈА ПРАВА.ЗНАМ ДА ЋЕТЕ ТАКВИ И ОСТАТИ,И МОЛИМ СВЕ СТАНОВНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ДА СЕ ПОВЕДЕМО ОЗРЕНСКИМ ПРИМЈЕРОМ. ОВО ЈЕ ПРИМЈЕР БОРБЕ ЗА ОПСТАНАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неверни тома

04.06.2022 08:16

Сигурно сте досли овамо из Аустралије сто волите нас и хоцете да нам помогнете.Лопови белосветски.Све вас треба растјерати одакле сте досли.Ал раскринкаце се и васа улога у бих полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ристоо

04.06.2022 14:11

Тако је народе Озрена!Отерајте инвеститоре! Битно је сацувати туристицки потенцијал Озрена, који се до данас и није несто исказао!? Али немојте сутра да се залите како нам оде омладина, како нема перспективе, како ово, како оно. Вама цовјек не мозе угодити. Сретан пут на рад у иностранство!

Name

Озренац

04.06.2022 09:32

Предизборно обећање Живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

04.06.2022 15:01

Класика. Обећа им свашта, добије гласове а после тјера по свом плану. А народ ко народ, можеш га преварити сваки пут на исту фору.

Name

Фунгивет

04.06.2022 10:26

Ми, без аргумената и логике, покушавамо да забранимо све пројекте који би донијели некакав бољитак. Тако је, вјероватно и са овим случај. Народе, шта желиш и хоћеш. Мора ли руља увијек бити у праву? Ама, руља скоро никад није у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@фунгивет

04.06.2022 11:30

Коме бољитак. Обичан градјанин ће увијек радити око просјечне плате, или испод најприје. Нема ту бољитка за обичног човјека, осим за појединце

Name

Милица

04.06.2022 13:13

Тако је сакупило се неколико пијандура и пјени на инвеститоре,питате ли се ко је до сада инвестирао а тек ко це од сада а тек ко је руљи давао новац....

Name

Ромале Ромали

04.06.2022 21:55

Као прво, руља и полусвијет, сједи у влади, скупстини и разним директорским фотељама. Друго, идеја да је нормално девастирати једну дивну планину са нетакнутом природом, да би сацица профитерског олоса напунила дзепове, је благо рецено монструозна.

Name

Хм

04.06.2022 12:37

Тако је НЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ