Богата Српкиња под санкцијама ЕУ због мужа

Најбогатијој Српкињи Сандри Мељниченко уведене су санкције Европске уније (ЕУ), а све због богатства свог супруга Андреја Мељниченка чије се богатство процењује на 17,9 милијарди долара. Како би сачувао богатство, Мељниченко је преписао две компаније на име супруге.

Свијет 03.06.2022 | 18:19
Богата Српкиња под санкцијама ЕУ због мужа

У Службеном листу ЕУ пише да је Александра Мељниченко супруга Андреја Игоревича Мељниченка, руског индустријалца који је власник великог произвођача гнојива ЕуроЦхем Гроуп и друштва за производњу угљена СУЕК.

Александра Мељниченко користи се богатством својег супруга. Заједно са супругом има у власништву два пентхауса који вреде више од 30 милиона долара. У марту 2022. Александра Мељниченко заменила је својег супруга као стварна власница друштва Фирстлине Труст, којим управља Линетруст ПТЦ Лтд, друштво које заступа крајњег власника групације ЕуроЦхем Гроуп. Стога је повезана с водећим пословним човеком укљученим у водеће секторе који осигуравају знатан извор прихода Влади Руске Федерације, која је одговорна за припојење Крима и дестабилизацију Украјине - пише у образложењу.

А свота забог које се Сандра нашла на мети ЕУ уопште није мала, па према подацима из 2021. године, богатство Мељниченкових се процењује на 17,9 милијарди долара, а неке процене иду и до цифре од 22,7 милијарди. Оно што се зна јесте да се сматра осмим најбогатијим човеком у Русији.

Највећи део Мељниченковог богаства долазил од компанија које су највеће у свету по производњи угља и ђубрива, а које су сада званично у Сандрином власништву.

То су ЕуроЦхем и СУЕК. Седиште СУЕК-а је у Москви, Русија, а ЕуроЦхем има седиште у Цугу у Швајцарској.

Према годишњем извештају компаније за 2020. Мелниченко је контролисао 90 одсто ЕуроЦхем-а. Он је такође држао 92,2 одсто удела у СУЕК-у, највећем руском добављачу термалног угља.

Милијардер такође има удео у јавној индустријској компанији Россети Сибериа ПЈСЦ (40,4%) и у потпуности контролише рудник угља Лучегорски и хидроелектрану Приморскаја ГРЕС, пише "Блумберг".

Вредност милијардерових новчаних улагања и личне имовине делимично је заснована на извештајима локалних медија и бројкама које су дали његови представници за штампу. Он је зарадио више од 800 милиона долара на основу доступних информација о дивидендама Суека и Еуроцхема. Такође је прикупио више од 500 милиона долара од дивиденди и продаје акција компанија којима се јавно тргује до децембра 2017.

Такође, у своју биографију уписује ставку суоснивач МДМ банке, која је постала једна од 10 највећих приватних банака у Русији, и до 1997. председавао је њеним управним одбором. Већ те године откупљује све деонице од патнера и постаје једини власник банке.

Слободно време проводи на својој јахти "А". Јахта личи на подморницу, а претпоставља се да је вредна четврт милијарде евра. Судећи по неким извештајма из ранијих година, Мељниченко поседује још један брод, односно једрилицу.

Мељниченко има и колекцију слика импресиониста, укључујући и комаде Монеа, од који су неки наводно, окачени у поменутој јахти.

Поседује и луксузни "Боеинг ББЈ аирцрафт", пентхаус у Њујорку на два ниво са великом терасом на крову. Овај пентхаус вреди 12,2 милиона долара код Централ парка у Њујорку. Пар такође има вилу у француском Антибу, те имање у Сарију, у Великој Британији, процењено на 24 милиона фунти. Такође се у појединим извештајима помињу и некретнине у швајцарском Сент Морицу.

Мељниченко није познат у медијима као милијардер који воли да се разбацује новцем, али није ни шкрт на новчанику. Тако се сазнало и да је једне године за Сандрин рођендан ангажовао Џенифер Лопез.

Сандра и Андреј Мељниченко су у браку од 2005. године и имају двоје деце, ћерку Тару и сина Адријана.

(<стронг>Блиц Фото: Профимедиа) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хехе

03.06.2022 16:58

То је ништа шта баја има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

03.06.2022 17:46

Распашшће се ускоро ЕУ као трула творевина јер то и јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре нема

03.06.2022 20:19

Пуста зеља а патис да одес за Немацку ако вец ниси тамо,види терапију да појацас.

Name

Посматрац

03.06.2022 17:53

Насикирала се сва јадна ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.06.2022 19:42

их богата Српкиња...гдје је она зарадила толике паре???Да није лова мужева?

ОДГОВОРИТЕ