Савјет ЕУ усвојио 6. пакет санкција за Русију и Бјелорусију

Савет ЕУ усвојио је данас шести пакет економских и индивидуалних санкција против Русије и Белорусије које обухватају забрану куповине, увоза или трансфер сирове нафте и одређених нафтних деривата из Русије у ЕУ.

Свијет 03.06.2022 | 11:18
Савјет ЕУ усвојио 6. пакет санкција за Русију и Бјелорусију

Пакет предвиђа и забрану трансакција са највећом руском банком, Сбербанк, и још три банке, забрану емитовања у ЕУ још три руска национална канала, а проширен је и списак санкционисаних особа и ентитета које ЕУ сматра одговорним за злоцине у Украјини.

”Данашњим пакетом економских санкција додатно ограничавамо способности Кремља да финансира рат. Забрањујемо увоз руске нафте у ЕУ и тиме смањујемо огроман извор прихода за Русију. Више кључних руских банака искључујемо из међународног платног система Свифт, санкционишемо оне који су одговорни за злочине у Бучи и Маријупољу и забрањујемо више актера дезинформација који активно доприносе ратној пропаганди председника Путина”, изјавио је шеф дипломатије ЕУ Зжосеп Борељ.

Новим пакетом санкција ЕУ је започела постепено укидање увоза руске нафте у приоду од шест месеци за сирову нафту и до осам месеци за остале рафинисане нафтне деривате.

У Савету ЕУ додају да је привремени изузетак предвиђен за увоз сирове нафте нафтоводом у земље чланице ЕУ које због своје географске ситуације имају ”специфичне зависности” од рускиих извора и немају одржве алтернативне опције.

Бугарска и Хрватска ће такође имати користи од привремених изузећа у вези са увозом руске сирове нафте, односно вакуумског гасног уља.

”ЕУ проширује и постојећу забрану пружања специјализованих услуга за размену финансијских порука (СВИФТ) на три додатне руске кредитне институције - највећу руску банку Сбербанк, Кредитну банку из Москве и Руску пољопривредну банку - и Белоруску банку за развој и реконструкцију”, наводи се у саопшстењу Савета ЕУ.

Истовремено, ЕУ обуставља емитовање још три руске државне медијске куће: Русија РТР/РТР Планета, Русија 24 и ТВ Центра Интернешнал, за које је процењено да служе режиму у Москви за ”манипулацију информацијама и промовисање дезинформација о инвазији на Украјину”, укључујући пропаганду, са циљем да дестабилизују суседне земље Русије, ЕУ и њене државе чланице.

Шестим пакетом санкција додатно се ограничава и извоз робе и технологије двоструке намене укључујући и технологије које могу допринети унапређењу одбрамбеног и безбедносног сектора Русије или се могу користити за производњу хемијског оружја.

ЕУ је забранила и пружање консулатантских услуга Русији, укључујући и рачуноводство и односе са јавносћу.

Постојећа листа санкционисаних особа је додатно проширена са ”личностима које подржавају рат, водећм пословним људима, члановима породица олигарха и званичника Кремља” и ентитетима из области одбране и финансија Руске Федерације.

Шести пакет санкција ступиће на снагу током дана објавом у Службеном листу ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

САД ПОСМАТРА ЕУ

03.06.2022 09:39

КАД СТЕ ЈАКИ УДЈИТЕ У РАТ И ЗАВРСИТЕ СА РУС

ОДГОВОРИТЕ
Name

То ум слузи

03.06.2022 10:50

За утјеху градјана ЕУ уз сатанистицку пропаганду. Питање је само до када....?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.06.2022 12:13

Сами себи уводе санције.На крају ће забранифи и птицама селицама да иду преко Русије.

ОДГОВОРИТЕ