Влада РС преварила консултанта за обвезнице на Лондонској берзи

Захваљујући поузданим обећањима министарке финансија РС Зоре Видовић Република Српска би ускоро могла постати препознатљива у свијету као продавац који не испуњава договорене обавезе.

Република Српска 03.06.2022 | 10:41
Влада РС преварила консултанта за обвезнице на Лондонској берзи

Похвалила се министарка Зора Видовић у априлу прошле године да је Српска остварила велики успјех тиме што је успјела да изађе и задужи се за 300 милиона евра на Лондонској берзи.

„Ту може изаћи само кредибилан продавац и купац, а то Република Српска јесте. На ову берзу излазе само суверене државе и велика предност Српске је што је изашла да би била препознатљива и видљива у свијету“, поручила је тада министарка Видовић.

Министарка је у једноме била у праву. Република Српска заиста би могла постати препознатљива и видљива у свијету, али не као кредибилан продавац, већ као неко ко не испуњава своје обавезе.

Република Српска се, како је познато, задужила у априлу прошле године 300 милиона евра емисијом обвезница на Лондонској берзи, по каматној стопи од 4,75 одсто.

Комплетна припрема емисије одвијала се далеко од очију јавности, а Влада ни након емисије није саопштила много више информација.

ЦАПИТАЛ, ипак, доноси детаље како је текла сама припрема емисије, са којим инвеститорима су се и када састајали најчешће представници Министарства финансија и због чега је прије неколико дана против Српске покренут још један милионски спор.

Разговори о задужењу на Лондонској берзи почели 2019. године

Све је почело у октобру 2019. године када је швајцарска фирма „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ ступила у контакт са Министарством финансија РС.

Тада је, према тврдњама ове фирме, договорено да ће она посредовати и за Владу РС тражити купце за еврообвезнице.

Иако је комуникација двије стране трајала годину и по и иако је у том периоду одржано неколико састанака представника Министарства финансија и фирме „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ током којих је ова фирма добила сагласност да у име Владе ступи у контакт са потенцијалним инвеститорима, уговор између двије стране до данас није потписан.

Тим уговором, између осталог, требало је да буде уговорена и накнада швајцарској компанији.

Након претходно успостављених усмених контаката, актом од 28. октобра 2019. године под насловом „Савјетодавни мандат за приступ глобалним тржиштима капитала“, компанија је доставила понуду и обавијестила министарку финансија да у сарадњи са министарством може идентификовати изворе финансирања и издати референтну еврообвезницу у име Министарства финансија.

У том акту је представљен акциони план који је подразумијевао и именовање законског заступника компаније „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“ Мађида Душана Пајића за стратешког савјетника министра.

Ту су представљени и финансијски услови сарадње који обухватају надокнаду путних трошкова и накнаду тужиоцу од 0,5 одсто главног износа еврообвезнице уколико је емисија успјешна.

Та понуда је, како тврде у овој компанији, прихваћена на састанку одржаном почетком новембра 2019. године у Министарству финансија те је на бази тог договора консултант Душан Пајић почео да контактира банке, међу којима су и ЈП Морган, Деутсхе банк, Морган Станлеy, ХСБЦ и друге.

Као доказ да је Министарство прихватило сарадњу наводе и да је помоћник генералног секретара за ИТ Владе РС Крсто Грујић крајем новембра 2019. заступнику компаније Душану Пајићу отворио емаил на домену владарс.нет.

Међутим, уговор ни тада није потписан, а Пајић је крајем 2019. у два наврата министарки Видовић достављао нацрт, али потпис није добио, иако је у међувремену одржао састанке са представницима водећих свјетских банака и о томе обавјештавао представнике министарства.

Такође, у том периоду је одржан и састанак на којем је присуствовао и премијер РС Радован Вишковић, а на којем је коригован налог, тако да је предвиђени износ емисије смањен на 300 милиона евра.

О висини задужења и томе како се могла добити знатно нижа камата касније у тексту…

Затим су почетком 2020. године одржани састанци и презентације Републике Српске у Бечу и Бањалуци са представницима банака Цитибанк, Социете Генерале, ЈП Морган и Раиффеисен Интернатионал.

Швајцарски консултант и ту истиче своју активну улогу у организацији ових састанака, након чега од марта 2020. долази до затварања финансијских тржишта због пандемије корона вируса.

Тврди да је и након тога наставио да пружа савјетодавне услуге Министарству финансија које је обавјештавао о оствареним контактима са новим потенцијалним изворима финансирања међу којима су  РТБ, СоцГен и Цити, Раиффеисен, а да су од јануара 2021. настављене активности с циљем издавања еврообвезница РС.

Крајем фебруара поново доставља Министарству финансија уговор о стратешкој сарадњи у којем је предвиђена накнада од 0,5 одсто, на који је, како наводи, Министарство имало мање замјерке, али које се нису односиле на износ накнаде.

У комплетну комуникацију са представницима министарства, од 25. фебруара до 8. марта 2021. укључена је и министарка Видовић.

У овој компанији истичу да су без обзира на одуговлачење Министарства финансија да потпише уговор о стратешкој сарадњи, наставили да пружају савјетодавне услуге све до коначне емисије еврообвезница.

У међувремену је дошло до продаје обвезница РС на Лондонској берзи, а емисију је водила реномирана свјетска банка „Социете Генерале“ са којом је Владу Српске, према тврдњи консултанта, у везу довео управо он.

Зора Видовић нудила нагодбу и пет пута мањи износ

Иако је емисија окончана, уговор који је консултант чекао скоро годину и по, и даље није потписан због чега је у прољеће прошле године Пајић затражио састанак са Зором Видовић како би покушали да се договоре у вези са исплатом спорне накнаде.

Како тврди на том састанку министарка му је понудила исплату 300.000 евра, односно пет пута мањи износ, што је одбио.

Међутим, како ни након тога спорни однос није ријешен Пајић је 25. јуна прошле године доставио Влади РС опомену пред тужбу, али ни то није дало резултат.

Због тога је прије неколико дана Окружном привредном суду у Бањалуци против Републике Српске поднио тужбу тешку 2,9 милиона КМ.

Из тужбе, која је у нашем посједу, се може закључити и да је Влада РС посредницима приликом емисије акција на Бечкој берзи, прије неколико година, платила знатно веће накнаде, због чега Пајић наводи да ће „уколико Српска не прихвата накнаду од 0,5 одсто емисије, тражити да се утврди износ који је исплаћен код сличних емисија“.

Занимљиво да је овдје навео да ће тражити да угледне међународне ревизорске куће утврде уговорену и исплаћену накнаду у „неуспјешном пројекту емисије обвезница РС на Бечкој берзи 2018. године“.

Коментаришући поднесену тужбу, Мађид Душан Пајић за ЦАПИТАЛ каже да је његова фирма од октобра 2019. године до априла 2021. посредовала и омогућила да Република Српска емитује 300 милиона евра на тржишту еврообвезница у Лондону, а да Република Српска није платила ништа за договорену и извршену услугу.

Кршење ове обавезе, каже, је изненађујуће и неприхватљиво јер долази од највиших органа ентитета у БиХ, који претендује на пословност и самосталност у оваквим предметима финансијских трансакција на ино – тржиштима.

Ко су купци обвезница на Лондонској берзи

Влада Српске никада није објавила ко су купци обвезница које је емитовала на Лондонској берзи, а један од наших извора наводи да се међу тим купцима највјероватније налазе француски фонд „Амунди“, њемачки фондови „ДИТ“, „ДWС“, „Унион Инвест“, из Велике Британије „Асхморе“, „Франклин“, „Темплетон“, амрички фондови „Блуе Баy“, „Фиделитy“, „ПИМЦО“, „ТЦW“, „Т Роwе Прице“ те аустријски фондови „РБЗ“ и „Ерсте“.

Међу инвеститорима има и друштава за осигурање „Аллианз“, „Аxа“, „Зурицх“, „Прудентиал“ и „Сцоттисх wидоwс“, као и приватних банака попут УБС, ЦС, Јулиус Баер.

„Овакво драстично кршење обавеза нарушава поверење у РС и њене органе власти за било какве будуће трансакције на међународном финансијском тржишту, јер ће за ово врло брзо чути. Такође, ово доводи у опасност рефинансирање 168 милиона евра обвезница које су емитоване на Бечкој берзи, а које доспјевају у априлу 2023. године“, каже Пајић.

Пајић: Свједочио сам негативном утицају обвезница емитованих на Бечкој берзи на финансије РС

Пајић тврди да је током сарадње са Министарством финансија и Владом РС свједочио врло негативном утицају обвезница емитованих на Бечкој берзи на финансије РС и њену финансијску репутацију.

Такође, наводи и да је Влада РС свјесно пропустила прилику да на међународном финансијском тржишту  позајми 500 до 750 милиона евра са каматном стопом од три до 3,5 одсто 2020. године, умјесто што се задужила 300 милиона евра са каматом од 4,75 одсто у априлу 2021.

„Очекујемо да ће, упркос досадашњем неразумном понашању, власти РС преиспитати своју одлуку и измирити своје финансијске обавезе за пружену услугу“, наводи Пајић.

Министарство: Швајцарска фирма никада није била ангажована као консултант

Коментар у вези са оптужбама швајцарске компаније тражили смо и од Министарства финансија РС у којем тврде да ова фирма никада није била ангажована као консултант у било којем погледу на емисији обвезница.

„Министарство финансија РС са консултантском фирмом ’Сyнергy Wеалтх Манагемент’ из Швајцарске никада није засновало уговорни однос, нити су икада били ангажовани као консултанти у било којем погледу на емисији обвезница која је обављена посредством Лондонске берзе“, рекли су кратко за ЦАПИТАЛ у Министарству финансија РС.

Међутим, ЦАПИТАЛ је у посједу званичног документа „Реqуест фор Пропосал” који је потписала министарка Видовић, а на којем се као један од прималаца  приједлога за финансирање РС од банака наводи управо Душан Пајић.

Такође, у тужбеном захтјеву се наводи да је на неколико састанака присуствовао и адвокат Милош Стевановић који је за ЦАПИТАЛ то и потврдио.

Без обзира на то ко је у праву, очигледно је да Републику Српску чека још један милионски спор, а уколико изгуби јасно је да ће то  њене грађане коштати и више од 2,9 милиона КМ, с обзиром на то да тужилац потражује и затезну камату.

Подсјећамо, Република Српска је у априлу прошле године емитовала обвезнице у износу  од 300 милиона евра на Лондонској берзи, а трошкови продаје обвезница износиће преко 146,5 милиона КМ.

Из Владе накнадно је стигло саопштењу у коме наводе да нису сарађивали са спорном фирмом.

Више на овом линку:

хттпс://www.цапитал.ба/министарство-финансија-фирма-из-свајцарске-није-била-медју-насим-савјетницима/

(Цапитал)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Раајко

03.06.2022 08:46

Има ли неко у нашој Влади да је макар мало поштен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.06.2022 10:14

Мислим да и портир има бар један стан у београду на води....

Name

Мики

03.06.2022 10:16

Мој Рајко у овој земљи ни поштари више нису поштени јер су нам закони накарадни поздрав теби друже и чувај здравље јер ће ова будалаштина брзо проћи на помолу су нове школоване особе које ће ову багру шутнути на људско сметлиште

Name

Ре

03.06.2022 10:26

Ма не вјерујем ни ријец. Све је то криво политицко Сарајево. Они нас мрзе и хоце да нестанемо ???

Name

Ама

03.06.2022 10:28

Под хитно пронаци мора постојати траг новца !!! Ко стоји иза нема ту тајне само лопови цувају такве тајне то је задузење кредит алоооо људииии!!! Кредите партијаса корумпираних це врацати дјеца неродјена а задузенаа! Новопецени богатаси постали пљацком стољецааа ид 1991 1992 па до данас пљацка траје на оциглед медјународне заједнице са њиховим појединцима типа вигемарк лајцек ињцко и други само малооо забринути омрсили бркеее дебелоо потковани покуповyни страсноооо лобиранти потковани крим8нал стољецаа а лопова нигдје тј пуне институцијее дрзавне ! Злоо невидјенооо! Народ растјерали опљацкали па сад харајуууу

Name

Борац

03.06.2022 12:02

Зато су балван и пијана зора крили од јавности.

Name

Ре

03.06.2022 13:18

Има ли неко да га влада РС није преварила?

Name

Ре

03.06.2022 13:29

Ста је ту цело време радио тај адвокат а плус игор???

Name

Ама

03.06.2022 13:52

Има ли закона за ову багруууу од рата пљацкаааа лоповии царујууу коза нистра балканска

Name

цола

03.06.2022 14:07

Пајо, ово су професионалци

Name

Зора је постена

03.06.2022 15:22

Постено је купила и платила стан у Лондону, 5 000 000 КМ !

Name

Татар

03.06.2022 09:01

Еј пукни земљо и прогутају их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

03.06.2022 15:29

Каква обавеза а немају уговор. Усмено се не пика код суда.

Name

Ре НР

03.06.2022 16:40

Вараш се друже. А судска пресуда ће ти то и доказати.

Name

БОY

03.06.2022 09:05

На крају ће Р. Српска бити препозната по:криминалу, корупцији,не кредибилности, преварама не култури(коју Миле Ронхил увијек доказује и показује). Паре које су дошле са те берзе у Лондону су опљачкане од грађана претежно Из Р. С. зато се незна име тог или тих лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

03.06.2022 10:02

БОY.она је одавно препозната и на црној листи...

Name

мислим

03.06.2022 09:05

Кад варају и пљацкају сопствену дрзаву ста требају оцекивати други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепо

03.06.2022 09:05

Сто ми дугујемо странцима и повериоцима то це се са каматом исплатити.Сто странци дугују нама; типа Руса и Литванаца, ми те паре никад нецемо добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

03.06.2022 09:07

Чланови владе су свјетски криминалци, није им довољан криминал у Републици Српској, прешли су и на међународно тржиште криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.06.2022 09:11

На све стране дуговања. Чега се дитакну ту трава не расте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

03.06.2022 09:11

Ста ће рећи Мазалица,то ме занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.06.2022 09:37

Шта каже Жунић и препоштена Душанка Мајкић.

Name

Мики

03.06.2022 16:44

Ста ће рећи она докторица сто несара назива śефом? Др Сњежана Бурсаћ.

Name

Миле коњ

03.06.2022 09:19

Ми би Бога преварили....а и слагали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОМ

03.06.2022 11:25

ТАКО ЈЕ ТО КАДА РС ВОДЕ ЛОПОВИ ЛАЗОВИ ПРЕВАРАНТИ ЈЕДНОСТАВНО РЕЦИ КРИМИНАЛЦИ

Name

Милојко.

03.06.2022 09:29

Ма све лопов до лопова, другови моји драги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

03.06.2022 09:34

Зоро ! Није швер крмцима из Србца и пиладима....то је наука знаш, а на твојим очима се види да у комбинацији са Рудоњом , "можеш свашта" да зготовиш....ваљда ће једном и нама овдје сванути те ће мо , ако Бог да , прогледати и вас шверцере и продавце магле заувијек збрисати из сваког јавног живота и одлучивања...јер нити мудре нити дипломатске и економски оправдане дугорочне одлуке нема ни на видику...све је само потреба и жеља да се неко превари,зајебе и прогласи неспособним у борби против вас шверцера крмади и кокошију...ви сте давно престали бити неко кога научни свијет уопште и препознаје...идите сами док није касно....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни грађанин Српске

03.06.2022 09:52

Али енглески у овом маил у је брука и срамота. Овако мозе да писе газда плане или отпада секундарних сировина..... Али министар!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

03.06.2022 09:53

Издала обвезнице,људској глупости никад краја! Ти који су куповали су давно изгубили фотеље у својим куцама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора Видовиц

03.06.2022 09:54

Коју дрзаву ја представљам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.06.2022 10:15

Баш ме чуди од тих поштених људи у влади...ма то се ви шалите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гига

03.06.2022 10:20

Држава Српска никад није била јача. Додо и СНСД ће одувати колаборациону боранију на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

03.06.2022 12:44

Ако мислис по криминалу а овде је ријец о томе у праву си.Јос веца залост је сто тај Додо има пуно пионира.

Name

Мурија

03.06.2022 10:28

Издизе их Зора а контали ова је пијана лако цемо сњом а она је најопаснија кад је пијана е кад је трезна тад је треба обрадјивати јер јој мозак блокира без алкохола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЉАБЕ ИГРЕ И ПАРЕ

03.06.2022 11:08

ТУ ЗЛОЦИНАЦКА ВЛАДА И ДОДИГ ТУ ЈЕ КОРУПЦИЈА.. ПРЉАВЕ И ЦРНЕ ПАРЕ.. СВЕ СТО ПОСТОЈИ НАЈ ЦРЊЕ И НАЈ ГОРЕ.. ТЕ ПРЉАВЕ ПАРЕ СЕ ОКРЕЦУ ОКО ИГОРА ДОДИГА.. ТУ СУ ОНИ.. ОНИ БИ МАТЕР УНОВЦИЛИ ЗА ПАРЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

03.06.2022 11:16

Како је њен унук вриједан и имао се на кога угледати а ради у СА код Беванде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.06.2022 11:30

Не браним Владу, а понајмање Зору, али овај лик је сам крив...ко му је рекао да иста ради без потписаног уговора? Нароцито јер је оцигледно "насе горе лист" и морао је знати како ствари овдје функционису...цак и са уговором је могао "извисити", а камоли без уговора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудрица

03.06.2022 11:41

На крају неце ни бити РС.... Јер све це ово бити БиХ а захвални градјанинце моци и даље да се захвале на томе своме главноме ВОЗДУ ДОДИКУ, он це из свега извуци корист и своју породицу обезбједити народаким парама!!!! А ти народе овцо и даље блејите и само блејите!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

03.06.2022 15:19

Ако ти нико није до сад рекао, вријеме је да ти саопстим да су ентитети РС и ФБиХ само локалне административне јединице у Босни и Херцеговини. Не знам кога си слусао до сад, али брате процитај Устав БиХ и сам се едуцирај. Срамота је непознавати основно уставно уредјење властите земље, цијели свијет нам се смије а ми опет не одустајемо

Name

Зорка министарка

03.06.2022 11:52

Бем ти Ђедову ракију! Фуј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€€

03.06.2022 12:28

Изгледа. Да нема. Ми као да живимо. На сицили. Сам. Криминал. Цвјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.д. коментатор

03.06.2022 13:52

Нема кога Лакташенко и његова свита нису преварили ☺☺☺

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заступник Швајцараца

03.06.2022 14:14

Мајид Душан Пајић??? О_о

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

03.06.2022 14:52

Чуј Лондонској берзи зар није бурле обећао кредит од Русије ,опет запад даје новце.Опет запад против срба.Мој народе дозови се памети па пошаљи ова говна на робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

03.06.2022 15:11

Осмисљена и удрузена превара а преварени смо само ми градјани. Како се и наводи и не први а ни последњи пут.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

врцо

03.06.2022 15:25

Не урекла се она што је враголаста и још лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

05.06.2022 05:42

Ако икада ова власт сиђе са престола,направити списак свих афера,а има их,мора неко одговарати за нестале милијарде,али не могу се отети утиску ,овако гледајући са стране ипак мислим да је главни "баја" веома добро упућен у све те радње!

ОДГОВОРИТЕ