ЦИК и даље без новца, угрожен изборни процес у БиХ!

Тражили смо 2 милиона КМ и тај захтјев је од стране Министарства финансија игнорише. Мислим да је изборни процес у великом проблему, мислим да се угрожава датум изборе и апелујем на све доносиоце одлука да се убрза процес. Питање је до када ће СИП моћи да проводи активности у складу са законом", казао је Бакалар. 

Босна и Херцеговина 02.06.2022 | 14:01
ЦИК и даље без новца, угрожен изборни процес у БиХ!

Централна изборна комисија БиХ одржала је сједницу након што је утврђено да је зграда сигурна и да нема експлозивне направе.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић казао је да су протеклих дана спомињали 2. јуни као датум до када би требали имати оперативно новац за изборе на располагању.

„Казали смо то из оперативних разлога. Понуђачи који су изабрани, ми смо изабрали понуђача за штампање гласачких листића који папир и сито којим се утискује водени жиг добавља из иностранства. Тај инострани добављач је казао цијена и услуге и папир се може по тим цијенама обезбиједити до 1. јуна. Шта ће сада бити, зато смо упозорили и Савјет министара БиХ.

Ми смо већ морали седам лотова да поништимо и због чињенице да предложени нацрт буџета за амбалажни материјал видјели смо да су понуђачи за 100 посто дали веће износе него што смо планирали буџетом. Сада поново идемо у процедуру и сада и да све завршимо питање је хоћемо ли имати буџет.

Позивамо СМ БИХ да на сједници у понедјељак уврсти нашу одлуку о осигурању средстава ЦИК-у и да исту изгласа јер је то једини начин да све ово што имамо везано за редовне поступке се може стићи. Све друго је у сфери неког нагађања. Тражимо од онога ко је законом овлаштен да нам тај новац стави на располагање.

Све друго је неизвјесно да би се избори могли одржати 2. октобра. Три лота за инфо систем смо расписали и нико се није хтио јавити. Људи виде да немамо новца. Врло је тражена роба из ИТ система. Иде јавна молба према СМ БиХ да уврсти нашу одлуку на сједници 6.6 и да је изгласа и одобре нам средства", казао је Арнаутовић. 

Жељко Бакалар, члан ЦИК-а казао је да му се чини како се доносиоци одлука понашају двојако.

"ЦИК чини и чиниће све да до избора 2.10. дође и ми смо сукадно томе донијели одлуке и настављамо процесе. Имамо осјећај да и поред информисања јавности и доносиоца одлука и проналаска начина да се осигурају средства за изборе, доносиоци одлука се понашају на начин као да су избори само власништво ЦИК-а, а не основно демократско право свих пунољетних грађана.

И ово заказивање сједнице тек за 6.6. је тек прва степеница и то је доказ таквог приступа. Ми смо искомуницирали који су рокови за осигурање средстава.

Оваквим поступањем, недоношењем посебне одлуке о финансирању избора, ако се иде на усвајање буџета и цијеле процедуре кроз Парламент БиХ, на датуме који се заказују сједнице, најозбиљније је угрожен процес поготово гласача ван земље који су регистрирани да дају свој глас из иноземства", казао је Бакалар. 

Он је казао да све ово што се ради је монструозно. 

"Ми нисмо блефирали када смо говорили о тим датумима и роковима. Ми ћемо и даље наставити свој рад, данас смо имали дојаву о бомби није случајно да је и ова институција имала такву дојаву и јучер и данас. Нацрт буџета који је достављен није достатан за проведбу избора.

Нисмо знали да ће инфлација бити толика и да ће стање на тржишту бити толико. СИП је у изворном захтјеву који је достављен Министарству финансија у коловзу упутило два анекса, један се односи на накнаде члановима Бирачких одбора. Оне нису мијењане годинама. Људи не пристају да раде као чланови Бирачких одбора за мизерне накнаде.

Тражили смо 2 милиона КМ и тај захтјев је од стране Министарства финансија игнорише. Мислим да је изборни процес у великом проблему, мислим да се угрожава датум изборе и апелујем на све доносиоце одлука да се убрза процес. Питање је до када ће СИП моћи да проводи активности у складу са законом", казао је Бакалар. 

Арнаутовић је у вези ситуације са дојавом о бомбама, казао да треба координисати активности са надлежним државним институцијама како би имали одређене принципе поступања у таквим случајевима и безбједносним изазовима. 

"Треба видјети могућности алтернативних могућности, кориштења нових технологија уколико буде таквих ситуација", казао је Арнаутовић.  

Централна изборна комисија данас је одбила четири приговора СНСД-а у вези наводног политичког оглашавања, оцјењујући их као неосноване, а један од приговора је неблаговремен. 

(Патриа)