Италијанске часне сестре основале фудбалски тим!

Светом је одјекнула занимљива и чудна вест да су часне сестре из Италије основале први фудбалски тим часних сестара! Најмлађи играч у тиму има 27, најстарији 52, а они су међу 18 окупљених из конгрегација широм Италије који су како смо рекли створили прву фудбалску репрезентацију за часне сестре на свету!

Занимљивости 01.06.2022 | 15:28
Италијанске часне сестре основале фудбалски тим!

“Увек сам била страствена за фудбал! . “Можда сам рођена са лоптом у рукама.“, рекла је сестра Ливија Анђелилис, која је постигла гол током меча против Ле Камила, тима бивших играчица Серије А, у Милану

Папа Фрања је више пута рекао часним сестрама да не постану “старе слушкиње“ и да више излазе. Сестре су пазиле на понтификове речи, као и Морено Буц́ианти, бивши фудбалер аматер и оснивач националног тима свештеника, који је рекао да га је Фрањо мотивисао да испуни своју дугогодишњу амбицију да оснује страну то јест фудбалски тим и за часне сестре.

План је добио додатни подстицај након што је Ватикан основао свој први женски фудбалски тим, састављен од лаика у оквиру Свете столице, 2019. године, а коначно је италијански тим званично формиран у јуну прошле 2021 године.

Прву утакмицу је благословила сестра Паола Д’Ауриа, почасна председница екипе и велики навијач Лација, која је у Италији постала позната по својим фудбалским коментарима на ТВ-у.

“Имамо тим за свештенике, тако да је било исправно да постоји тим за часне сестре. Папина порука је била заиста важна, а монахиње кроз фудбал евангелизују – главни циљ је да се млади људи врате у цркву.” рекао је Буц́ианти.

Играчи фудбалског тима часних сестара су мешавина разних националности, укључујуц́и Румуне, Мексиканце и Мадагаскаре, а вец́ина је играла фудбал пре него што су постали часне сестре.

Сестра Аника Фабијан, нападач, играла је за омладински тим Виц́енце. Она такође предаје историју уметности и кад год може да се забави у школском дворишту са својим ученицима.

“Моја мајка није била толико срец́на када сам напустила часове плеса због фудбала. Она ми је говорила да сву своју опрему оставим напољу јер је била пуна блата. Али после неког времена се навикла на то “, рекла је 32-годишња Аника.

Сестра Емилија Јитару, 52, била је фудбалска звезда у својој матичној земљи Румунији, играла је за тим врхунске лиге и изабрана да се придружи женској репрезентацији. Али напустила је фудбалску каријеру и свог вереника, након што је добила “изненадни позив“ да постане часна сестра.

“Придруживање редовништву дошло је преко фудбала. Године 1992. спремала сам се да играм на утакмици и свештеник ми је рекао: ‘Дођи на мису, донец́е ти много богатства.’ Рекла сам му да не верујем у Бога. Сутрадан ми је глас у мени рекао да идем на мису, а када сам срела сестре и са једном учинила знак мира, нешто се променило – никада пре нисам осетила такву радост, чак ни када сам постигла гол. ” преноси Гардијан њене речи.

Када је Буццианти први пут почео да прича о формирању тима за часне сестре, неки су се смејали том подухвату. “Истовремено је постојала радозналост да се виде часне сестре како играју фудбал, а тим је углавном у потпуности подржан и цењен”, рекао је он.

Буццианти је шаље захтеве других часних сестара које желе да се придруже тиму, и нада се да ц́е инспирисати формирање националних тимова за часне сестре изван Италије.

Часне сестре одвајају време за тренинге и играње фудбала где год могу у свом заузетом распореду. Одиграли су четири меча откако је тим формиран. Сестре кажу да је најбоља ствар у тиму то што их све окупља, да сарађују и подржавају једна другу док се забављају.

 

(Занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар