ЕПП у резолуцији о БиХ избацио ХДЗ-ов приједлог

Из текста предлога резолуције о Босни и Херцеговини Европске народне странке (ЕПП) на Конгресу ЕПП данас је у Ротердаму избачен термин "легитимно представљање", чиме је одбачен предлог ХДЗ БиХ, преносе сарајевски медији.

Босна и Херцеговина 31.05.2022 | 20:56
ЕПП у резолуцији о БиХ избацио ХДЗ-ов приједлог

ХДЗ је раније упутио предлог "Хитне резолуције о изборној реформи у БиХ" за усвајање на Конгресу ЕПП, у којем је, између осталог, писало да "ЕПП позива све политичке лидере и институције БиХ да дају свој конструктивни допринос у осигурању поштених избора и избегну изборну праксу која ће довести у опасност легитимно полиитчко представљање свих конститутивних народа и свих грађана", подсећа Слободна Босна.

У предлогу који је ХДЗ упутио Конгресу ЕПП наводило се и да би, у складу са одлукама Уставног суда БиХ из 2016. године, ЕПП требало да ''''сматра да је предуслов политичке стабилности БиХ легитимно политичко представљање, које треба обезбедити на свим политичким и административним нивоима како конститутивни народи и сви други грађани не би били лишени њихових демократских права да бирају своје представнике''''.

ХДЗ-ов предлог подразумевао је и да се наводи да ЕПП позива на брзу промену Изборног закона у складу са релевантним одлукама Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ и на имплементацију принципа пуне једнакости, паритета и недискриминације сва три конститутивна народа и свих других грађана у свим политичким институцијама.

У коначној верзији, међутим, наведена три пасуса не постоје, чиме је свако помињање избрисано, што портал Клиx.ба види као тежак ударац за ХДЗ БиХ и њиховог лидера Драгана Човића.

(Тањуг) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Босанац

31.05.2022 19:22

Ко имало размишља својом главом морао је знати да ће се ово десити. Националисте и лопове морамо стјерат с власти да би нормално живјели. Па људи живимо од постанка заједно и увијек нам добро било дошли на власт луђаци и све упропастише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

01.06.2022 13:44

Једини излаз за миран сузивот јесте покорит и избацит ова три моцника и њихове странке и то бар оловком на изборима. Мука ми је кад цујем њихова имена и њхове сараднике.

Name

Легитимини представник

31.05.2022 19:28

Орао пао, пријем орао пао. Ха, ха, ха, Тако је данас легитимини представник рапортирао Пленковићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појма ви немате

01.06.2022 11:33

Хрватима це Запад то омогуцити 99.99%. Да ли је добро или не по свацијој вољи, не улазим у то, али це омогуцити.

Name

р.југа

01.06.2022 13:19

тако је легитимни рапортирао буразеру по криминалу, да је изгубио утакмицу у бриселу.

Name

Конспирација

31.05.2022 19:42

ХДЗ је раније упутио предлог "Хитне резолуције о изборној реформи у БиХ" за усвајање на Конгресу ЕПП !! ЕПП је реаговао и ХИТНО избацио ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ из РЕЗОЛУЦИЈЕ'' !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варка

01.06.2022 11:35

Мантре, процјене, вријеме, али по плану Запада це добити....

Name

Витални национални интерес!

31.05.2022 19:43

под хитно сазвати ванредну сједницу и повуци витални национални интерес. Ста нама ЕПП има говорити о изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

31.05.2022 19:55

Дај се контролират децец,мало си се преиграо,е мој цовицу мало памети у главу не би ти било на одмет

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

31.05.2022 20:13

Ко се то усудио да оспори да је легитиман Хрват само Хрват из ХДЗ и по могућности из Херцеговине. Ови Хрвати из остатка БиХ и који нису у ХДЗ не треба ни да помишљају да се политички ангажују. Ту је Човић да мисли о њима а и за њих. Јел могуће да су сви људи у ЕУ а и у свијету луди и мрзе Хрвате па их желе истријебити из БиХ а само их ХДЗ у БиХ и Хрватској воли и штити + Додик у Републици Српској. Срећа препознају људи фашизам и фашисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

31.05.2022 21:17

И Еуропљани сконтали ХДЗ идиоте!! Напредује ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви контају

01.06.2022 13:32

Само ви не!

Name

Ја

01.06.2022 02:08

За Цовица,Бакира и Додика су легитимни само они који имају њихове књзице и они њихови Потковани да би остали на власти крију се иза легитимности Народа .па ко су они да одлуцују ко це ста да буде за такве и због таквих треба Фрадјанско уредење и да се сваком постеном Цовјеку у овој земљи омогуци својевољно представљање и да сви имају једнака права на изборима који су Родени у овој земљи или зиве преко 100 или 200 год. само таква земља мозе да опстане а не ове њихове племенске и у криминалу створене ко бајаги Легитимне .

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

01.06.2022 05:41

Наравно. Ста су овај и његови послусници хтјели ?? Ако це бити еуропеац свима иста права . То је ипо ЕУ законима а и према Богу и народу. Ста им залудјеним и заведеним то смета???? Нема да само њих троица одлуцују него и остали и сви имају право по својој вољи да бирају кога Хоце не кога им Цовиц намеце или било ко. Нек се брину да им народ не бјези из земље због њихове неспособности да заједницки раде и сарадјују за бољитак свију не овисно које су вјере и боје козе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј

01.06.2022 13:16

Позалио се цовиц додику како су га у Бриселу деградирали и одбацили његову легитимност и констутивност сад це се додик за њега борити до задњег даха.Мозес замислити за то додик оптузује муслимане и пита се како то да муслимани ником несметају осим њему и цовицу.Одговор је,па зато босански медвједе сто муслимани како их ти називас из ината тразе Европске стандарде и законе и зато имају подрску цјелог свијета.А СНСД и ХДЗ тразе неки закон који непостоји у свијету и да се зна.(Такве законе незеле ни хрвати ни срби само њихове водје а јасно је и засто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

01.06.2022 13:39

Јес му јјаран Додо скоцио на нос савјетујуци га да са својом политиком постане нај омразенији (цовек?). Није Европа толико наивна као сто мисле њих двојица.

ОДГОВОРИТЕ