Лидери ЕУ у Брисел стизу без договора о ембаргу на нафту

Амбасадори земаља чланица ЕУ ни на јутрашњем састанку, пред почетак самита лидера Уније, нису успели да дођу до консензуса о шестом пакету санкција против Руске Федерације, сазнаје Тањуг у дипломатским изворима у Бриселу.

Свијет 30.05.2022 | 14:14
Лидери ЕУ у Брисел стизу без договора о ембаргу на нафту

Иако је председник Европског савета Шарл Мишел био оптимиста да ће се до данашњег састанка лидера ЕУ финализирати шести пакет санкција, у дипломатским изворима ЕУ наводе да и даље постоје ”недоговорени детаљи” посебно када је реч о предложеном ембаргу за руску нафту.

Да о ембаргу за нафту неће бити речи на самом састанку ЕУ лидера упозрили су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је оценила да је у питању ”превише техничка расправа”, али и главни противник идеје о општем ембаргу на увоз руске нафте, Мађарска, чији је премијер Виктор Орбан најавио да ”неће причати о санкцијама на самиту лидера”.

Према агенди дводневног самита ЕУ, лидери ће вечерас током радне вечере разговарати о начинима за подршку и помоћ Украјини, укључујући и финансијску и војну подршку, а видео линком ће се укључити и председник Украјине Володомир Зеленски.

Друга тема за вечером у Бриселу биће питање енергената и зауздавање раста цена енергије у Европи.

Другог дана самита, у уторак 31. маја, ЕУ лидери ће размотрити могуцности за деблокаду украјинских залиха житарица и њихов извоз, као и ситуацију на глобалним тржисту хране.

Друга тачка дебате ЕУ лидера у уторак биће заједничка безбедност и одбрана.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЕУ-саховско поље!

30.05.2022 12:49

Сах-Мат!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косовка

30.05.2022 13:33

????мало сутра Свима треба гас..плин а тек.зито Псеница Ха ха ха поцркали да бог да . Тако ..Русссс искључи брр.ррррр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казем ја

30.05.2022 14:55

Да они само лапрдају без везе. Немозес сјеци грану на којој сједис.

ОДГОВОРИТЕ