Огласили се из УКЦ о стању заражених беба из Градишке

Новорођенчад заражена бактеријом клебсијела, која су у Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске примљена из Опште болнице Градишка, данас су доброг општег стања и добијају на тјелесној тежини, рекла је Срни педијатар неонатолог Клинике за дјечије болести у Бањалуци Љиља Соломун.

Република Српска 30.05.2022 | 13:51
Огласили се из УКЦ о стању заражених беба из Градишке

Она је додала да је женско новорођенче примљено 16. маја у 12. дану живота због хипербилирубинемие, а мушко новорођенче 18. маја у четвртом дану живота, те да добро реагују на антибиотску терапију.

Из УКЦ-а објашњавају да се бактерија клебсијела може наћи у цријевима људи који су примали много антибиотика и дуго боравили у болницама, те често прошли инвазивно лијечење, као и да се може лако проширити у болничкој средини и изазвати различите инфекције, посебно код имунолошко ослабљених људи.

"Пут преношења су углавном прљаве руке и додир са контаминираним површинама. Важно је напоменути да су новорођенчад, поготово прематурна, имунокомпромитована тако да је врло лако пренијети инфекцију на њих, те су ова два случаја нешто што није страно и што се догађа у свим болничким окружењима поготово на интензивним и полуинтензивним његама", рекла је Соломунова.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик изјавио је раније да су дезинфиковали и стерилисали одјељење гдје се врши пород и да након тога ништа није показивало за присуство те бактерије.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаффа

30.05.2022 12:30

Има ли за хеликоптере и авионе? Има. Има ли за Проинтер? Има. Има ли за обичне људе? Нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2022 13:12

Перите руке у УКЦ и Градишци. Умјесто да перете колеге.

Name

РЕ

30.05.2022 14:01

Нестало новаца мора Баја скупити да подијели по 100 км у септембру

Name

Влашћу обесправљени борац РС

30.05.2022 13:48

Који лопови и нестручњаци,које изјаве,све захваљујући полусвијету и гарнитури коју је оформио Лакташки бећар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

30.05.2022 18:44

Ма јели он Додик на не може он ваљати да је сав од злата.Тад би вероватно украо сам себе

Name

Истина

30.05.2022 16:41

Само једно питање,ко је одговоран?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста нам као сунце сија?

30.05.2022 17:45

ЗЛАТНА РУБЉА И РУСИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сулејман

31.05.2022 01:02

Ниста ново сто се тице Градиска болнице И њихове хигијене ! Зена ми је досла ногама у болницу а изасла у сандуку. 8 марта 2022 доктор’’ Бојан Вујановиц је својом неструцносцу да инфузију да ме није питао дали има проблема са срцем 8 марта је добила инфузију и лијепо се осјецала, те сам га позвао и сутрадан да јој да јос једну инфузију и дао је и та инфузију је отисла у плуца! Обзиром да су назови доктори били неструцни умјесто да јој дају за избацивање воде . Доктор Крцмар је саље на интерно гдје наводно добива ифракт. После реанимације остане на интерном, Дозволили су ми да је видим кад сам унисао вадио сам косе из уста прљава уста катастрофа.Анита ми прица како је све уредно док сам јој давао новац рацуно сам да це се побринути за моју супругу Резију била је весела кад сам престо давати убрзо је и умрла . Зорану Поповицу сам давао новац рацунајуци даце се побринути,само пуно филозофира И сједи са младим назови медицинским сестрама . Понаса се као краљ. Посто је умрла након 28 дана тразио сам директора Додика да се уради обдукција рекли су ми да није ту, и да немам право на обдукцију то ми је рекао његов цовјек правник како немају никог за обдукцију. Људи који су тамо запосљени казу ми да то сто је са мојом зеном било тако умирали пацијенти нису имали кисика у болници а вани су стојале фласе са кисиком само их је требо неко инијети унутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

31.05.2022 12:56

Ти које си споменуо нису љекари то су политичари