У Грчкој вреба опасна бактерија

Бактерија која вреба из туша или клима уређаја пронађена је у 75 одсто узорака из хотела у Грчкој.

Свијет 29.05.2022 | 11:18
У Грчкој вреба опасна бактерија

Стручњаци упозоравају све који планирају да иду на летовање да из славина и тушева на омиљеним дестинацијама вреба озбиљна болест!

Спроведено је истраживање у оквиру којег су тестирани узорци воде из славина на више популарних дестинација, и у две трећине пронађена је бактерија која изазива инфекцију опасну по живот - легионела.

У питању је бактеријска инфекција која "вреба" из устајале воде, какву ћете наћи у хотелима или одмаралиштима јер се не користе изван сезоне. У Грчкој је пронађена у чак 75 одсто анализираних узорака!
Микробиолози упозоравају да би свако ко оде на летовање морао најпре да пусти да из сваке славине у смештају вода тече најмање пет минута, како би кроз цеви и бојлере прошла свежа вода и испрала потенцијално контаминирану. Ово нарочито важи за угоститељске објекте у којима је због ковида дошло до привременог затварања.

Легионела ће бујати у стајаћој води у великим објектима као што су хотели или пословне зграде, посебно у пределима са топлијом климом као што су летовалишта. Ова бактерија може се наћи и у базенима, као и у старијим уређајима за климатизацију у којима се налази вода.

"Пустите воду из славина да тече најмање пет, а било би добро и десет минута. И одмах изађите из просторије! Затим, задржите дах, уђите и затворите славину. Пустите да прође најмање 30 минута пре него што поново уђете у купатило. Обавезно добро проветрите просторију", саветује микробиолог др Том Макин, који ради као саветник за контролу легионеле за хотеле.

Легионарска болест има смртност од десет одсто, али код оних са ослабљеним имунитетом, болешћу бубрега или реуматоидним артритисом, проценат иде и до 30 одсто.

Симптоми легионарске болести су:

Кашаљ
Кратак дах
Температура
Бол у мишићима
Главобоља

(Еспресо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хммм

29.05.2022 12:03

Велика стета сто милуони руса неце оставити свој златни новац за бактерију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се неко сјебе

29.05.2022 12:29

А у Турској и Хрватској нема тих бактерија и тамо мирују хотели ван сезоне али треба неком сјебати рејтинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златњак

29.05.2022 12:30

Овај Једе златном касиком док му народ крепаје од глади Или ду се расули свугдје по свијету. Он узива у златним дворовима.

ОДГОВОРИТЕ