Влада незаконито смјењује, а цех плаћају грађани

Како би се ријешили неподобних, Влада је у посљедњих неколико година почела са смјењује службенике, а да им при том мандат није истекао. Након тога смијењени се жале и туже Владу,а  у већини случајева тужбе буду основане па се смијењени службеници враћају на посао. Али из Владе не одустају, па поново смјењују истог радника. 

Република Српска 28.05.2022 | 19:48
Влада незаконито смјењује, а цех плаћају грађани

Незадовољство појединим кадровима рјешавају смјенама, а када их смијењени туже, Владине одлуке падају у воду – смијењени се враћају на посао, а судски трошкови се наплаћују из буџета. Према томе ове Владине играрије, које коштају на десетине хиљада марака, плаћају грађани. Владина жртва између осталих, био је и Славен Дујаковић директор Агенције за осигурање Републике Српске, који није добио образложење зашто је смијењен.

„Расписан конкурс за директора Агенције за осигурање гдје сам ја конкурисао, гдје сам 2020. добио мандат на пет година. Да би ме у мају 2021. године, на приједог Владе, Народна скупштина разријешила дужности. То је незаконита смјена и тада сам упутио тужбу и Окружно јавно тужилаштво је донијело тужбу у моју корист гдје сам ја враћен на мјесто директора Агенције и задржао сам се ту можда неких, што би рекли, 10 минута до следеће скупштине. Таман у том се поклопило да је била поново нека Народна скупштина засиједање и поново су ме разријешили дужности“, истиће Дујаковић. 

Дујаковић тврди да је смјена незаконита, па је поново упутио жалбу на ову одлуку. Са мјеста помоћника министра саобраћаја и веза смијењена је Наташа Костић, која је прошла исто као Дујаковић. По другој тужби, Окружни суд је пресудио у њену корист. А у пресуди, која је у посједу портала „Цапитал“, наводи се:

„Формално поштовање не представља поштовање закона у цјелости. Изигравањем закона и норми којима се прописује поступање у цивилизованом друштву, могуће је створити анархију и хаос те кршење људских права у цјелости, а што није у интересу било ког уређеног друштва”

Поновно смјењивање службеника са посла на који су законски враћени, представља изигравање Суда и судских одлука, истичу из Транспаренси интернешнала. Кажу да се ове смјене дешавају већ деценију уназад, а како Влада не поштује одлуке Суда, нема механизма да се оваквим незаконитим смјенама стане у крај. 

„У пракси се дешавало да се чак поједини директори исти дан, на истој сједници Владе, врати и смијени са те дужности. Законима су предвиђене јасно могућности у којима се то може дешавати, то су истек уговора, смјена уколико су прекршене неке радне дужности, односно тежи прекршаји радне дужности, итд, међутим свједоци смо разних небулозних објашења Владе. Имали смо чак један случај гдје је Влада слагала и рекла да је тадашњи директор Републичке инспекције својевољно подио оставку, међутим он је тврдио другачије, добио Владу на суду, он је чак чини ми се три пута смјењиван, тако је три пута добијао на суду. То у коначници грађане кошта десетине и десетине хиљада марака“, каже Дамјан Ожеговић из Транспаренцy интернационала.

Непоштовање одлука Суда извргавање је руглу и Суда и грађана ове земље истичу аналитичари. Влада се у оваквим случајевима представља као неко ко има неограничану моћ и може да ради и мимо закона. 

„Систем функционисања ове власти је такав да се понашају на тај начин може нам се, ми смо јаки, ми смо моћни. Мисле да ако су узели власт и добили поверење грађана на изборима да могу да раде шта хоће, да крше било какве и законе и прописе, што не може да се деси у једном демократском систему“, истиче аналитичар Велизар Антић.

Дуг  је списак оних који су окршај са Владом водили правним путем, а сваки пут је пресуђено у њихову корист. Међутим то још увијек није упалило црвену лампицу у Влади да престане да се игра са правдом. 

(БН/Д.Цвијић)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борац

28.05.2022 19:04

За ове поступке треба балван да одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијењени

28.05.2022 20:14

Није влада крива, ми смо говна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

29.05.2022 06:22

СТА ЗНАЦИ ПОСЈЕЦАТ СЕ НА НЕСТО А НИКАКВОГ РИЈЕСЕЊА НИ КАЗНИ.СВЕ ТО НАРОД ЗНА .ЈОС ВИСЕ НЕГО СТО СЕ МИСЛИ. НОВАЦ ЈЕ У ОПТИЦАЈУ.КО ЈЕ ЛАПИО ЛАПИО.ТО ЈЕ ПОЗНАТО ЈОС У РАТУ.НАКОН 30 ГОД НЕМА НАМ ЛИЈЕКА.СВЕ ЈЕ ТРУЛО И БОЛЕСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УБ

29.05.2022 07:26

Председник владе и њему надређени(Додоло): Брзо ће доћи ред и на вас,лопуже.Тај датум прогласити најрадоснијим нерадним даном,славити га сваке године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

29.05.2022 07:42

Овдје не постоји влада овдје један човјек прича и ради у име владе. Радован као Јадован његов капацитет је максимално, предсједник ловачког удружења у својој матичној општини.

ОДГОВОРИТЕ