Зашто се чекало 27 година на оптужницу и да то уради Србија?!

Предсједник ПДП Бранислав Бореновић сматра да је тужно што се на подизање оптужнице против официра хрвтаске војске због злочина нас српским цивилима на Петровачкој цести чекало 27 година и што је то коначно морала да учини Србија.

Република Српска 28.05.2022 | 18:31
Зашто се чекало 27 година на оптужницу и да то уради Србија?!

- Подиизање оптужнице против четири висока официра хрватске војске од стране Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије због злочина над цивилима на Петровачкој цести један је корак ка правди за невино страдале жртве - рекао је Бореновић, наводећи да се коначно неко бави овим злочином почињеном током злогласне акције „Олуја“, у којем је, у колони избјеглица која је гађана ракетама код Петровца и Новог Града, убијено и шесторо дјеце.  

– Превише је злочина над српским народом који никада нису добили свој епилог, за које нико није ни оптужен, а да не говоримо о осуђујућим пресудама. Сваки корак ка правди за невино страдале људе, посебно дјецу, корак је који мора бити поздрављен, као што морамо бити захвални институцијама Републике Србије – рекао је Бореновић.  

Међутим, наглашава он, тужно је и што се на подизање оптужнице чекало 27 година и да је то коначно морала да учини Србија.

- Нажалост, петровачке жртве за домаће правосуђе не постоје. Видимо да се овај потез поздравља и од оних који скоро двадесет година апсолутистички владају свим институцијама Републике Српске, а које нису узеле за сходно да проведу истраге и документују сазнања, како би дошло до подизања оптужница и пред овдашњим правосуђем. Нечињење и само галама у празно доводе до тога да данас у Републици Српској и БиХ до правде не могу доћи ни живи, а ни страдали – поручио је Бореновић. 

Подсјетимо да је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло оптужницу против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина на српским цивилима у акцији Олуја 7.и 8. августа, када је бомбардована избјегличка колона у мјесту Сводна код Новог Града.

У тим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа од којих је шесторо дјеце, као и 24 рањене особе.

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је оптужницу за ратне злочине у акцији "Олуја" против пензионисаних пилота Хрватског ратног ваздухопловства Данијела Боровића, Жељка Јелинића, Зденка Радуља и Владимира Микца.

Члан Предсједништа БиХ Милорад Додик данас подржао је тужилаштво Србије које је подигло оптужницу против четири хрватска  официра за акцију "Олуја",

"И ми у Републици Српској подржавамо Тужилаштво за ратне злочине Србије и подизање оптужнице против починилаца овог злочина", написао је између осталог Додик на твитер налогу.

Занимљиво је да Додик није питао надлежне институције у Републици Српској и БиХ шта су до сада чекали и због чега нису они поднијели пријаве за почињене ратне злочине које је хрватска војска починила у акцији Олуја, на подручју Републике Српске.

(БН Фото: Принтсцреен/Yоутубе, ТВ АП)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сретко

28.05.2022 16:41

Додик ћути, а Вучић ради његов посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.05.2022 18:07

Додиг стити хрватске интересе. Ста су дјокицеви министри до сада радили? Осим сто су крали и борце казњавали.

Name

Табула Раса

28.05.2022 19:12

Хоце ли Бурло оборити изградњу одлагалиста нуклеарног одпада?

Name

Е сада

28.05.2022 20:51

Милорад мора да потегне витални национални интерес и заштити пилоте!

Name

Гокси

28.05.2022 16:43

Свака на мјесту Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

28.05.2022 16:44

Шта Додика интересује ко је погинуо њега интересује Ронхил и мани ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

арслон

28.05.2022 17:03

Мислимда се сви требамо опаметити, прво од овога нема ништа , једини разлог зашто се Србија овога "сјетила" је тренутна политичка ситуација око санкција русији па се мало пустило да вода отече на други страну а иначе и РС и србија и бих ово никога не занима , будимо реални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

28.05.2022 17:12

Пилот ЈНА Емир Шишић, је годинама чамио у Италиајнском затвору зато што је по наредби оборио хеликоптер некакве мисије која није имала дозволу за прелет и која је илегално прешла у Југославенски ваздушни простор , е сад ако је он био крив, онда стварно не знам како ови нису криви, или са двоструким аршинима настављамо до краја ! А да, они су сада у НАТО, то за њих не важи ! Пљуц !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето га

28.05.2022 17:25

Па због коалиције СНСД =ХДЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

28.05.2022 17:47

Доста је тога, хоћел бити приче о повећању пензија, плата, борачких додатака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

28.05.2022 18:31

Зато што владају паразити а не патриоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенад

28.05.2022 19:46

Криви смо ми сто смо их слусали!

ОДГОВОРИТЕ