Црна Гора све ближа "Отвореном Балкану" што није по вољи Берлина

Корак који је нови црногорски премијер Дритан Абазовић начинио ка "Отвореном Балкану" поново је подгрејао хистерију у региону и активирао оптужбе да је ова иницијатива скривена замка за "увлачење" региона у "српски свет".

Регион 28.05.2022 | 08:38
Црна Гора све ближа "Отвореном Балкану" што није по вољи Берлина

Према незваничним информацијама, Вашингтон здушно подржава ову иницијативу о повезивању региона коју је покренуо председник Србије Александар Вучић и којој су се придружиле Северна Македонија и Албанија. Главни кочничар за сада је Немачка, која предност даје свом Берлинском процесу и има одређене резерве према "Отвореном Балкану", иако и ова иницијатива има исти циљ - да се смање чекања на границама и укину бизнис-баријере.

Вучић је у петак одржао видео-конференцију са партнерима из Албаније и Северне Македоније и најавио "велике ствари за грађане три државе".

Он је у више наврата поручио да врата "Отвореног Балкана" остају отворена и за Приштину и Сарајево.

За Зорана Миливојевића, дипломату у пензији, нема дилеме да се у околностима украјинске кризе и огромних проблема са којима се цео свет суочава, "Отворени Балкан" већ показао као један од најпродуктивнијих механизама, можда чак и једини који тренутно функционише на терену.

- Он је већ допринео повезивању три важне државе, Србије, Албаније и Северне Македоније, допринео је побољшању српско-албанских односа, смиривању политичких тензија у региону и конкретној сарадњи у економско-социјалној сфери. Притом, иде у сусрет евроинтеграцијама и зато и има подршку САД и појединих западних центара, на челу са Бриселом. Оспоравање "Отвореног Балкана" које долази из региона искључиво је политички мотивисано, сконцентрисано у три центра - Приштини, у структурама ДПС и Мила Ђукановића у Црној Гори, и у политичком Сарајеву под контролом СДА Бакира Изетбеговића - као брана утицају и деловању Србије на овим просторима.

То што Американци стоје иза "Отвореног Балкана", за Слободана Зечевића, из Института за европске студије, најснажнији је аргумент против тезе да је ова иницијатива стварање "српског света":

- Апсурдно је да нешто што је и амерички пројекат буде и великосрпски пројекат. "Отворени Балкан" има за циљ да унапреди слободу кретања људи, робе и капитала. Мислим да је потписаним споразумима у оквиру ове иницијативе већ олакшана сарадња, као и да се он показао ефикаснијим од Берлинског процеса.

Абазовић је у петак одговорио и на критике које стижу из групације окупљене око ДПС Мила Ђукановића, да је "Отворени Балкан" Вучићев пројекат, да се нуди као замена за чланство у ЕУ и да је "понижење за Црну Гору". Председник Владе у Подгорици рекао је да су представници Црне Горе, у статусу посматрача и раније били на самитима ове иницијативе и да она има за циљ да убрза европске интеграције, а не да буде некаква алтернатива за чланство у ЕУ.

Иначе, на јучерашњој веома бурној седници црногорског парламента, на којој је Абазовић први пут одговарао на посланичка питања, посланик Демократа Момо Копривица оптужио је шефа владе за десничарење и затражио да поднесе оставку због, како је рекао, "одласка код патријарха Порфирија и Вучића на канабе".

Вечерње новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Злаја

28.05.2022 07:30

Отровани Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево ријесење

28.05.2022 07:38

Без стете, пробајте па видите је ли то добро. Ако није баталите и свако нека ради за себе како сматра да је добро. Свако да има право да слободно удје ако зели али исто тако и да изадје ако сматра да није, позељно је референдумом а не вољом појединаца. Направити референдум у свим дрзавама и то је то.....Назор ниста и никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

28.05.2022 08:52

Ту би се постовали закони посебно на граници.некима не одговара контрола робе ради дроге и осталог сверца.(са полазне тацке роба би била прегледана и запецацена на возилу и на крају пецати контролисани)

Name

075

28.05.2022 08:08

Њемачка, за сада економски див и вјечно политички "патуљак" који само може пријетити свима нама на Балкану и то је "домет" њихове "снаге"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без Русије

29.05.2022 21:24

Економски патуљак.

Name

Пијацар

28.05.2022 08:09

Нити це БиХ нити Црна Гора бити у Отвореном Балкану то су само пусте зеље Београда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понуђен-Почашћен

28.05.2022 12:34

Ту нико не врши присилу,све је на добровољној бази.Хоће ли се неко придружити,или,неће,његова ствар.

Name

Ипе

28.05.2022 09:09

Америка је издржвала Југославију од 1942 до 1990 године,огроман новац су улагали у Југу,стотине милијарди,Њемачка је све радила да се Југославија разбије.ЕУ (Њемачка) не жели јаку "Балканску Унију"ни данас,желе људе,ресурсе,али не снажан Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стањцани

28.05.2022 13:57

И то преко других и није то издрзавање, а цех су плацали Русија, Украјина и многи други.....

Name

Назим Мујевиц

29.05.2022 19:21

Абазовић би морао да зна шта је приоритет за Црну Гору и њен народ и да не прави експерименте,посебно ако то нарушава однос са државом која је пријатељ Црној Гори а уједно најача економија у Европи.

ОДГОВОРИТЕ