Како су СНСД-ови градо/начелници разграбили новац?

Завод за запошљавање Републике Српске већину новца намјењеног за запошљавање приправника са високом стручном спремом и ове године ће подијелити начелницима и градоначелницима који припадају СНСД-у.

Република Српска 26.05.2022 | 16:37
Како су СНСД-ови градо/начелници разграбили новац?

Осим владајуће странке, нешто новца за запошљавање својих кадрова успјела је да обезбједи Уједињена Српска и Социјалистичка партија, док остали нису добили готово ништа.

Око 200 младих и школованих особа у наредним мјесецима ће добити столицу у некој од градских или општинских управа.

Завод је за њихове нето плате спремио нешто преко два милиона марака, док ће послодавци морати да финансирају њихове порезе и доприносе.

За сваки мјесец добиће минимално 600 марака, с тим да онај ко их прима може да им исплати и већи износ.

Примају, па не знају шта ће са њима

Начелник Рогатице, СНСД-ов Милорад Јагодић и ове године ће добити највећу подршку Завода када су локалне заједнице у питању.

Он је добио новац да на годину дана може примити 23 приправника и тако настави дугогодишњу праксу затрпавања општинских просторија кадровима који немају превише посла.

На то су упозорили ревизори, још прије неколико година.

„Рјешењима о пријему приправника у Општинску управу, приправници су примљени у радни однос у својству приправника, без дефинисаног радног мјеста на које су распоређени“, навели су ревизори 2019. године када им је у фокусу рада била ова мала локална самоуправа.

Након Јагодића, Завод на чијем је челу такође СНСД-ов Мирослав Вујичић, највише пара ће дати Зорану Стевановићу, градоначелнику Зворника, који је добио подстицај за пријем 20 приправника.

На новац може да рачуна и начелник Власенице Мирослав Краљевић којем је одобрено запошљавање 18 младих и школованих особа, Драгољуб Богданић начелник општине Рудо којем је на располагању новац за пријем 13 приправника, као и бројни други СНСД-ови начелници и градоначелници.

Што се тиче опозиције, начелник Брода и градоначелник Бијељине се могу похвалити да су им одобрена средства за пријем по два радника без радног искуства.

Начелник Модриче, СДС-ов Јовица Радуловић је био толико разочаран да је најавио самостални јавни позив општине.

“Снаћи ћемо се ми и без вас”, поручио је он прије неколико дана.

Уједињена Српска нема челне људе на начелничким позицијама, али има у јавним установама и предузећима.

У Републичку управу цвилне заштите примиће 13 људи, у Институт за јавно здравство 10 као и у “Поште Српске”.

 Социјалистичка партија Петра Ђокића ће у “Шуме Српске” са којим годинама управљају да “убаци” 25 приправника.

Реални сектор незаинтересован

Послодавци у реалном сектору су одавно изгубили интересовање за средства из овог програма, а према ријечима портпарола Привредне коморе Републике Српске Владимира Благојевића, за то постоји више разлога.

„Са једне стране на бироу рада су млади са стручном спремом која не одговара потребама привреде, а опет, са друге стране велики број њих није заинтересован да ради у реалном сектору“, каже Благојевић.

Према његовим ријечима привреди су потребни људи са средњом стручном спремом и адекватним компетенцијама и знањима.

„Они који заврше електротехнику или машински факултет неће бити ни дана на бироу јер ће их привредник запослити без обзира на то да ли ће добити финансијску подршку или не. Послодавцима је то скоро па небитно“, закључио је он.

Подршка оптуженима, пореским дужницима али и самима себи

Као и ранијих година, Завод за запошљавање је сам себи додијелио подршку и наставио праксу злоупотребе овог пројекта.

Такође, подршку су добили и они који нису испунили ни основне услове, па веома лако може доћи до ситуације да Завод својим одлукама угрози пословање појединих институција.

Тако је на примјер Националном парку „Сутјеска“ одобрено да прими седам људи, иако немају начина ни да сами себи зараде плате.

Наиме, како је ЦАПИТАЛ-у потврђено из Пореске управе Републике Српске, у току је принудна наплата због дугова према држави који се не враћају.

„Укупне доспјеле, а неизмирене текуће обавезе пореског обвезника по основу пореза и доприноса на лична примања износе 117.349 КМ, те је за ове обавезе покренут поступак принудне наплате“, речено нам је у ПУРС.

Нејасно је како је НП „Сутјеска“ добила рјешење о измиреним обавезама, јер без њега није се могло конкурисати на позив Завода. Одговори на питања која смо послали Заводу нису стигла до објаве текста.

Завод је помогао и бањалучког адвоката Стојана Вукајловића, оптуженог због малверзација са некретнинама, којем је одобрио запошљавање једног приправника.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мисо

26.05.2022 14:55

Багро да ли борац прве категорије треба имати било какво примање који има 40 година стажа а не може у пензију нема година старости неможе радити оболио је таквих нас је доста на бироу без марке примања а ви се расипа те народним парама багро једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

26.05.2022 14:57

Рогатица 23 приправника а нема 2000 становника, баш лијепо могу сви добити посао у општини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.05.2022 06:56

лијепо је то,сви запослени,да мозе тако у свако граду бар

Name

СВИ ОНИ СУ...

26.05.2022 15:36

ГРОБАРСКО ПРЕДУЗЕЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

26.05.2022 15:39

Ботовска и гласацка масинерија,припремају кадар како да краду за секту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЦНО САРАЈЕВО

26.05.2022 15:58

Лопови прави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

26.05.2022 17:33

Неће их запослити у неку фабрике јер су развалили све него их увлаче у опатијске структуре да се као слине повлаче од фотеље до фотеље ништа не радећи.Дрзава је с таквим структурама само на губитку никакве користи од њих али су зато изузетно добри климавци и дизачи руку

Name

Истина

26.05.2022 17:26

Примитивно све...и висе од тога...производи равнодусност...назалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

26.05.2022 19:03

То тако. Гдјесу. Додикови. Све похарасе. Исти њихов сеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

28.05.2022 12:34

Чланови термити (снсд) репрезентације!

ОДГОВОРИТЕ