Кућни буџети све тањи, а удари на новчаник све већи

У Босни и Херцеговини за 13 година просјечна плата је порасла за 207 КМ, а потрошачка корпа за чак 1.052 марке. Уз то треба додати чињеницу да чак 59 посто запослених радника прима плату мању од просјечне!

Република Српска 24.05.2022 | 19:57
Кућни буџети све тањи, а удари на новчаник све већи

Према подацима Агенције за статистику БиХ просјечна плата у марту била је 1.092 марке, а потрошачка корпа у истом периоду износила је 5.448 марака и од просјечне плате већа је за чак 1.356,45 КМ. То значи да четверочлана породица ни са двије плате нема довољно средстава за живот.

Када кренете у куповину намирница за један ручак без меса, ако у корпу ставите тјестенину, јаја, млијеко, брашно, 1 кг. сезонског поврћа, на каси ће вас дочекати рачун од 30 КМ, а треба јести сваки дан, више пута.

Зато с правом можемо рећи да грађани са минималним примањима и максималним цијенама постају мађионичари за преживљавање.

Анкетирани у Бијељини су нам између осталог рекли да је скупоћа тешка и да не знају како преживјети. Кућни буџети су све тањи, а удари по новчаницима све већи.

Већина грађана се одриче бројних ствари, попут, обнове гардеробе, културе или путовања да би преживјели. Зато се потрошачка корпа данас и она прије пет година не могу поредити, кажу у Удружењу потрошача.

Јован Василић, предсјеник Удружења потрошача “Звоно” рекао је да је сада вријеме преживљавања

“ Сигурно да се узме само оно што људи морају да купују, оитрошачка корпа не би сигурно била 2,5 хиљаде марака, била би много већа, јер погледајте колика је просјечна плата, а народ опет живи од нечега, значи да купује само  оно што му је неопходно. За нормално функционисање људи морају да се сналазе.

И док се народ сналази како мора, власт се често хвали смањењем незапослености, не узмиајући у обзир да ни са просјечном платом није могуће преживјети.

Највише радника запошљава се у области трговине и других услужних дјелатности, гдје су уједно и најниже плате, што показују статистички показатељи.

Чињеница је да око 60 одсто запослених прима прима плату мању од просјечне! А питање је и како живи оних 69.000 незапослених колико их је на евиденцијама Бироа за запошљавање Републике Српске.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гроф

24.05.2022 18:04

Гласајте за додике ,да буде црне Веце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СсXxС

24.05.2022 18:21

У природу и обрадјујте мало дедовину која је зарасла у коров. Све побјегло на асвалт и бетонске кавезе

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД у души

24.05.2022 18:40

Кад нам легне оних 100 КМ, нећемо више имати тих проблема. Нај смо јачи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жодри

24.05.2022 20:31

Ови други кад би досли они имају визију, сигуран сам да би дрзава кренула на боље

Name

Татар

24.05.2022 20:40

И најглупљи наравно.

Name

БЛ

24.05.2022 18:51

Па лијепо, селит се одавде, висе нам не дају да се гријемо по нормалној цијени, а камоли ста друго. Нека остану само приватници и политицари, нека се они овдје сире и продају уље, брасно, пелет, дрва... имигрантима... Само никада нецу презалити сто смо ово допустили, сто се нисмо дигли сви, у цијелој БиХ да показемо да хоцемо достојанствен зивот, овако цемо изгледа уци у хисторију као генерације са најмање муда у овој земљи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2022 21:27

Управо ти политицари, и приватници су направили од насе дрзаве једну велику фирму, све продају странцима, новце стављају у свој дзеп и заболи њих за нас у БиХ...ово је срамота ста се ради, а управу си за то да смо генерација са најмање муда, ово болан ни у средњем вијеку не би неко могао да ради без да добије сељацку буну...ми смо стока не видјена, коју су назалост успјели подијелити по националном кљуцу, и сад раде ста хоце...како зивјети достојанствено овако, како ето нека ми неко казе!

Name

ре

24.05.2022 21:49

Мој директор има викендицу у камену и храстовини, са винским подрумом, вози ауто од 200 000 КМ, зена му вози ауто од 80 000 КМ...и онда хладно цовјек сједне пред мене и објасњава ми надуго и насироко како ми не мозе повецати плату за 50КМ јер це фирма да пропадне...о цему прицамо висе овдје, свака цаст свима који су отисли из ове прције.

Name

тачан датум исплате

24.05.2022 19:57

Позивам синдикат просвјете да коначно са Владом утврде тачан датум исплате плате. Није свеједно када плара касни четри дана као сада (у априлу била 20. а у мају 24.) Утврдите тачан датум исплате и држите се њега. Четири дана је много на овој скупоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Удри

24.05.2022 21:41

И по дзепу и по глави . Ово нема нигдје у свијету , да нам никад није било ЛОСИЈЕ од постојања Реп Српске или БиХ, а да владајуце странке посебно Снад и даље имају предност и икакву популарност?! Навијам да јо све поскупља 300% да гориво иде на 10 да јос опљацкају сто је остало. Охоли,незасити силни .. и опет колико год су они лоси и ова опозиција морам да признам слабо то зна да искорсити и оцита је дезорјентисаност и лоса ситуација опозиције по Опстинским и Мјесним одборима су предсједници опозиције на слабој популарности код народа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

24.05.2022 22:58

То нешто ови паметњаковићи са запада израчунавају, као потрошачка корпа. Ми преживљавамо годинама како, то ни сам бог нема појма. Ваљда смо се навикли, сналажљиви смо, има и за каву у кафани, има и за неко лепо перје, струју, грејање, воду, смеће, плаћамо на оброке кад се накупи и тако деверамо. Има и за свадбу и за поклоне, и за рођендане, и ту се снађемо. Имамо и за славу славити и госте угостити, снађемо се. Е сад како, кад би ме неко са као богатог запада питао, одговор би био, ми вртимо паре, а ви их скупљате цели живот, побуђате побуђаве вам паре, па у крематори и ви и ваше паре, без доживљаја, без емоција, без дружења, без рођака, пријатеља, без туге и јада. Е ми то све имамо, осим буђавих пара. Па ко је срећнији ми, или ови са богатог запада са буђавим парама? Ми и буђави, смо једноставно, две различите природе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

25.05.2022 08:35

Раднићка класа је у овој земљи сведена на ниво борбе за пуко преживљавање, мале мизерне плате, драстићан скок цијена основних животних намирница, двоцифрена инфлација, кршење радничких права, непотизам, странаћка запошљавања, корупција, криминал, политићка нестабилност, нефункционисање закона и непостојање правне државе, корумпирано правосуђе! И онда се питамо зашто је у порасту одлазак људи са ових простора!!??

ОДГОВОРИТЕ