Некадашњи глумац сада је викарни епископ Порфирија

Некадашњи глумац Растко Лупуловић, који се замонашио и узео име Иларион, 21. маја, изабран је за викарног епископа патријарха Порфирија, са титулом епископа новобрдског.

Магазин 24.05.2022 | 18:19
Некадашњи глумац сада је викарни епископ Порфирија

То значи да ће новоизабрани владика бити помоћник у обављању свакодневних црквених обавеза поглавару СПЦ, али и епископу рашко-призренском Теодосију, што је потврђено у саопштењу Светог архијерејског сабора.

 
Crkva Svetog Marka, Liturgija, Patrijarh Porfirije
ФОТО: ЗОРАНА ЈЕВТИЋ

Лупуловић се замонашио 1996. године, а 2013. постављен је за игумана у манастиру Драганац, који се налази недалеко од <а хреф="хттпс://www.курир.рс/вести/друство/3932951/милицу-је-мајка-оставила-у-кутији-поред-контејнера-када-сам-родила-сина-схватила-сам-ста-је-уцинила-питала-сам-је-само-једно" таргет="_бланк" рел="ноопенер">Гњилана у Косовском поморављу.

Лупуловић је рођен у Београду, а љубитељи филмске уметности га памте по улогама у филмовима "Биће боље" и "Пакет аранжман", серији "Отворена врата", док га обожаваоци позоришта памте не само по сјајним улогама, већ и по награди за глумачку бравуру "Зоран Радмиловић" коју је добио на Стеријином позорју у Новом Саду 1996. године.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2017/05/09/19/1179807_растко-лупуловиц-отворена-врата_фф.јпг?вер=1653294806" алт="Растко Лупуловић, Отворена Врата" />
ФОТО: ПРИНТСКРИН

Завршио је Факултет драмских уметности и био један од водећих глумаца своје генерације. Није био добар само пред камерама, већ и у позоришту, где се затекао сасвим случајно, када га је другарица одвукла у Омладинско позориште "Дадов".

- Никада нисам зажалио или да сам се покајао што сам постао монах. Напротив, често ми се догађа да Богу благодарим што ми је помогао да се определим за овај пут јер, наравно, све је засновано на човековој слободној одлуци. Без слободне одлуке свакога од нас нема ни праве праве слободе… Љубав и слобода је оно нешто за чим сам ја кренуо - рекао је Лупуловић пре неколико година у емисији "Експлозив".

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2018/06/06/09/1511855_2401-влада-спорциц_фф.јпг?вер=1653295095" алт="Растко Лупуловић" />
ФОТО: ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ

- Најбитнија ствар код мене је моје обраћење у хришћанство. Стицајем околности сам почео да одлазим у цркву. То ми је помогло да се спустим на земљу из неких мистификаторских облака. Уопште, хришћанин-православац је моје најближе одређење. Осећам се засићеним од рока и свега тога - рекао је Растко раније.

- Рок је негде у складу са општим начином живота, општом површношћу. Кад одем на Академију, изђускам се и вратим се кући празан и туп. На литургију одем са истим расположењем, са потребом да доживим катарзу, али кући дођем сређен и миран... - рекао је он након што се замонашио.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2017/05/09/19/1179805_растко-лупуловиц-отворена-врата_фф.јпг?вер=1653295108" алт="Растко Лупуловић, Отворена Врата" />
ФОТО: ПРИНТСКРИН

У сусрету са вером и традицијом, долазиш до хармоничног разрешења својих немира, а у рок животу долази до прикривања тих немира или потпуног отупљивања свих емоција. Зато људи у року изгубе ту неку креативну црту, истроше се, истроше се, истроше се... - изјавио је он тада.

(Курир.рс/ Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар