Усвајање буџета или позајмица једини пут до избора

Дом народа парламента Босне и Херцеговине није прихватио приједлог Клуба Бошњака да се закључком обавеже Савјет министара БиХ да у року од 48 часова Централној изборној комисији БиХ обезбиједи 12,5 милиона КМ за одржавање општих избора у октобру ове године.

Босна и Херцеговина 23.05.2022 | 19:16
Усвајање буџета или позајмица једини пут до избора

Очекивано, хитна сједница Дома народа парламента БиХ посвећена овој теми, а коју је тражило пет делегата из реда бошњачког народа, претворила се у међусобна оптуживања ко је крив за ситуацију у којој се Босна и Херцеговина нашла.

Највише оптужби једни према другима изнијели су представници ХДЗ-а и СДА, који су једни у друге упирали прстом да су баш они кривци.

Расправа о обезбјеђивању средстава за одржавање општих избора у једном тренутку отишла је и на Изборни закон БиХ с обзиром на то да је Бакир Изетбеговић, лидер СДА, оптужио ХДЗ, али и СНСД да су због непристајања СДА на "незаконите и неуставне" измјене Изборног закона које је предложио ХДЗ блокирали институције БиХ.

"Неће се постићи циљеви. Нису Бошњаци криви. Криви смо зато што нисмо подржали изборни закон који је предложи ХДЗ, а подржао га СНСД, а који је противуставан и противзаконит", рекао је Изетбеговић, који је након што су одбијени закључци Клуба Бошњака рекао да је направљен неопходан корак ка томе да високи представник у БиХ одради свој дио посла.

Он је рекао да од високог представника очекује да бар наметне одлуку која ће омогућити да се процедуре и процеси који се односе на припреме за октобарске изборе покрену с мјеста.

С друге стране, Драган Човић, лидер ХДЗ-а, рекао је да Изетбеговић излази с панфлетима о кривцима те да разумије да је кампања почела, али да не може кривити неко "двоје" за опструкције, истовремено наглашавајући да ако ико ради опструкције у БиХ то је Изетбеговићева странка, односно СДА.

"Не користите говорницу за кампању која је почела", рекао је Човић, наглашавајући да неко политизује тему финансирања избора и то углавном они који посљедње двије године чине све да немамо буџет институција.

Када је ријеч о финансирању избора, Човић, али и остали делегати из хрватског и српског клуба, истакли су да се та ситуација може ријешити само усвајањем буџета за 2022. годину те да би све остало, осим можда позајмице од ентитета, било противзаконито.

"ЦИК је предложио одлуку за фианансирање која није у складу са законом", рекао је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, додајући да се акумулирана средства од 34 милиона преносе и имају своју намјену која се утврђују буџетом те да је у неколико наврата писао ургениције да се иде у процедуру усвајања буџета, али сједнице Фискалног савјета БиХ нису одржаване због недостатка кворума.

Никола Шпирић, делегат у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ и бивши министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ, рекао је да се постојећа ситуација с финансирањем избора може ријешити само на два начина, и то усвајањем буџета за ову годину или да ентитети Република Српска и Федерација БиХ позајме новац Босни и Херцеговини који ће она касније вратити.

Он је навео примјер из 2007. године, када је умро тадашњи предсједник Републике Српске, истичући да је тада Република Српска финансирала ванредне изборе иако је то била обавеза институција БиХ, али да тада нико није то оспоравао.

Оно око чега су се сви сложили јесте да се избори морају одржати и да ће бити одржани у октобру, али да међусобним оптуживањима и јаловим расправама само отежавају тренутну позицију.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

075

23.05.2022 18:37

Значи ових дана се шири списак санционираних, бити ће право братство-јединство лопова, тј. политичара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајданпецк

23.05.2022 19:19

Ста це нам будзет, паре су у новцаницима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трампање

23.05.2022 19:21

РС би могла на Лондонску берзу да и у кризи показе финанцијски капацитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.05.2022 20:35

Рјешење је да ЕУ да тих 12,5 милиона марака за изборе,то је за њих ситница,а толико су пара овдје бацили у вјетар да је тих 12,5 милиона марака кап у мору. Проблем је што ће и даље ХСЗ и СНСД тврдити да је то "незаконито" (а у питању су иначе познати "легалисти") јер им то онемогућава да и даље уцјењују и постављају изборне услове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

23.05.2022 20:53

Нико од владајућих-СДА,СНСД,ХДЗ- не жели да избори буду одржани,сви знају да ће њихова позиција послије избора бити лошија,и сви они покушавају да их блокирају изборе из различитих позиција,тобоже се свађају,а у основи раде исту ствар-онемогућавају одржавање избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

23.05.2022 20:54

Е да су паре за проширење возног парка или повечење плата неби било блокада......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха,

24.05.2022 10:43

Добицес 100 марака и зиви од тога 4 године узивај.