Влада Српске проводи правно насиље, томе се мора стати у крај

- Влада Републике Српске упорно наставља праксу незаконитих смјена руководилаца јавних институција и установа, а резултате судских поступака у корист оштећених, што укључује огромне суме новца за таксе, адвокатске трошкове, плате оштећенима који наплаћују као да су радили, те накнаде штете, плаћа народ Републике Српске.

Република Српска 23.05.2022 | 11:46
Влада Српске проводи правно насиље, томе се мора стати у крај

Док народу искључују струју и комуналије због најмањег дуга, Влада упорно понавља противзаконита дјела и то преко леђа обесправљеног народа. Један од циљева санкције јесте и превенција поновног кршења закона, али будући да њихова недјела плаћа народ, очигледно их није брига, па наше иинституције и установе извргавају сталном руглу.

У каквом стању је једно друштво и држава, најбоље говори чињеница да највиша извршна институција упорно ради против закона – рекла је потпредсједница ПДП-а и народни посланик Јелена Тривић. 

Тривићева је подсјетила на случај некадашњег директора Инспектората Републике Српске који је на суду доказао да није поднио оставку, те је морао бити враћен на исту позицију, али је на истој сједници на којој је враћен и – смијењен. 

- То је само један од примјера поигравања Владе са законом. Посебан је случај Републичке управе за игре на срећу, гдје се, због незаконите смјене, двојица директора мијењају на позицији пуне три године, будући да првог морају вратити на посао након добијеног спора, те га опет експресно смијењују.

Морам нагласити да се у овим случајевима ради искључиво о тренутној политичкој подобности. Нажалост, ту није крај бруталном безакоњу који проводи Влада: тренутни вршилац дужности директора Републичке управе за игре на срећу на позицију в.д. именован је чак девет пута у протекле три године. Обзиром да према Закону о државним службеницима, Влада може да именује в.д. на 90 дана без спровођења поступка јавне конкуренције, с тим да се за исто радно мјесто акт о постављењу може донијети још највише два пута узастопно, јасно је да Влада проводи чисто безакоње.

Да ту не буде крај бизарним поступцима Владе, једном су „заборавили“ да директора Управе разријеше и поново именују, што раде да би изиграли закон, па је исти неименован вршио позицију директора – наводи Тривићева. 

Она каже да Влада овим потезима флагрантно крши правне прописе и друштвене моралне норме. 

- Надлежна тужилаштва против лица одговорних за ово срамно изигравање закона, треба да покрену поступке утврђивања кривичне одговорности за кривично дјело неизвршења правоснажне судске пресуде, јер су оне трајна, а не инстант категорија, те поигравање судским пресудама на овај начин, без икакве дилеме, представљају наведено кривично дјело – каже Тривићева. 

Она истиче да се овим појавама мора стати у крај. 

- Незаконита именовања и разрјешења, а посебно злоупотреба института вршиоца дужности, наносе финансијску штету, али и умањују ефикасност у раду институција и установа. Нова влада, која ће бити формирана након избора, најозбиљније ће се позабавити овом појавом, тј. неће допустити бесконачно држање појединаца на позицијама вршилаца дужности, него ће именовања бити вршена у законском року, а посебно се неће играти са било чим што може да кошта буџет и народ Републике Српске, као ова власт која упорно и свјесно губи судске спорове због кршења закона – поручила је Тривићева.

(БН)

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Децко

23.05.2022 09:50

Дао би јој власт 4 године, нека проба,... цисто да видим колико дрзи до ријеци и како планира ријесити медјуплеменске сукобе у БиХ! Нека сви србују, нека се куну у лијепу њихову, и нека тегбирају, али нека САРАДЈУЈУ за ОПСТЕ ДОБРО СВИХ! Док не буде то тако, има да нас нема, сви це се иселити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЕЦКО

23.05.2022 12:00

СТАРИ СТАЛНО ЗАМЈЕЊУЈЕТЕ ТЕЗЕ. НИЈЕ СТВАР У СРБОВАЊУ И ТЕКБИРАЊУ И ТИСУЉЕТНОМ СНУ. СТВАР ЈЕ У ЗАКОНУ. КАД СЕ УВЕДЕ ЗАКОН ПА ТУ УОПСТЕ НЕМА ПРОСТОРА НИ ПОТРЕБЕ ЗА СРБОВАЊЕ, ХРВАТОВАЊЕ ИЛИ ТЕКБИРАЊЕ. АЛИ. ОВДЕ НЕМА САНСЕ ЗА ПРОМЈЕНЕ. СЕЉАЦКА БАЛКАНСКА ПЛЕМЕНА НЕ ВОЛЕ ЗАКОН ПА ЗАТО ИИМАЈУ ОВАКВУ ВЛАСТ.

Name

Дечко???

23.05.2022 12:01

Какви сукоби??? Ја сам Србин никакав сукоб немам ни са ким... о цему ти прицас??? Јелена је краљица, Јелену треба свако нормалан да подржи, она има визију опстанка и опоравка РС и њени институција!!!

Name

Приједорцанин М.

23.05.2022 10:19

Праве спрдацину од рс а власт сувисно помињати.гдје се овако јос ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.05.2022 10:23

Драга Јелена ако побиједис а волио бих пробај да будемо напокон људи јер ово данас сто је РС реално гади ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

23.05.2022 10:25

Једва чекам изборе,јер ће потећи мед и млеко,а гориво појефтинити,као и храна.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

23.05.2022 12:03

Ко је то рекао???

Name

Бл

23.05.2022 12:08

Новац који се устеди законитим понасањем владе, вјерујем да би га било довољно, могао би се употријебити за плацање рацуна, до 200 КМ, за струју , воду , ТВ, комуналије , за људе са примањима испод границе сиромаства. Овдје не мислим на спискове центара за социјални рад, који новац тросе на зграде, намјестај, плате и слицно, а готово ниста на људе у стању социјалне потребе, него на евиденцију Пореске управе. Искљуцити воду и струју градјанину је атак на његово право на зивот.

Name

Сагитариус

23.05.2022 10:55

Мудра изрека каже, цитирам: закон је воља јаћега, а у овом слућају институције и појединци из државне власти су изнад закона, и оћигледно је да за њих закон неважи, и вјешто га заобилазе, или крше, нпр. смјене без образложења, некога из владе, са радног мјеста, зато што неко сматра да је неподобан, наравно слиједи тужба, и суд оштећеног враћа на посао, али га након пар дана, влада поново смијени, или нпр.неког " неподобног" ВД директора неког јавног предузећа, смијене и поставе новог, без икаквог образложења прије истека мандата, и опет тужба, и тако унедоглед.Ово представља доказ да правна држава овдје не функционише, већ да државом управљају и владају моћни појединци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

23.05.2022 11:48

ЗА СВЕ ОВО ВИСКОВИЦ БИ ТРЕБАО ДАВНО БИТИ У ЗАТВОРУ.ОН ЈЕ ИЗЈАВИО ДА ОНИ ПОСТАВЉАЈУ ВД ДИРЕКТОРЕ БЕЗ КОНКУРСА,ЈЕР НЕ СНОСЕ ОДГОВОРНОСТ ЗА РАД НИКОМЕ.ЗЛО ОД ЦОВЈЕКА.

Name

За Јелену

23.05.2022 12:14

Земља је равна плоца ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

23.05.2022 12:18

код тако незаконитог постовања суда по неколико пута ,засто судови или опозиција не поднесу тужбу владе због не спроводјења одлук ,па има и суд у Стразбуру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.05.2022 17:00

Ниста она није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отприлке

23.05.2022 23:07

Хоцес на председниство, а твоја политика је локално цате ... Буди локални цата нико те неце, али док не ударис у тврдо па хоцес на врх ... Јулија ... Да је уредније вријеме и да је Српска самостална, да засто да не, Јелена Тривиц, као и остале зене Јо Јоргенсен, председница Грцке, Ницола Стургеон и тако даље, али посто је вријеме унакрсног криминала званог БХ и вријеме када Америка звјерла умјесто да ради, да види како це сагорет, онда не мозе, једноставно много људи нема среце да додје на позиције на које је хтијело, па мијења дјелатност, нароцито дјеца која зеле да буду краљеви, па кад одрасту престану то зељети ...

ОДГОВОРИТЕ