УИО БиХ ове године очекује 7,55 млрд. марака прихода

Пројектована стопа раста прихода од индиректних пореза у БиХ за ову годину износи 9,1 одсто и предвиђено је да се прикупи 7,55 милијарди КМ прихода од те врсте пореза, наводи се у билтену Одјељења за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Вијести 22.05.2022 | 10:05
УИО БиХ ове године очекује 7,55 млрд. марака прихода

Пројектовани износ прихода од ПДВ-а у овој години износи 4,9 милијарди КМ или за 11 одсто више него у прошлој години.

Пројекција је заснована на историјској сезонској шеми наплате појединих категорија ПДВ-а, те кретањима и пројекцијама макроекономских показатеља.

Пројектовани износ укупних нето прихода од акциза у овој години износи 1,56 милијарди КМ, што је за 6,1 одсто више од остварења у прошлој години.

Пројектовани износ нето прихода од путарине за ову годину је 669 милиона КМ или за 2,1 одсто више од прошлогодишњег износа, а заснован је на текућим трендовима наплате, историјској сезонској шеми наплате, прогнозама макроекономских показатеља, кретањима цијена деривата нафте и процјенама цјеновне еластичности потражње за дериватима нафте у БиХ.

У билтену се наводи да се пројектује нето наплата царина у износу од 363,5 милиона КМ или 12 одсто више.

Пројектована стопа раста нето прихода од индиректних пореза за наредну годину износи 3,2 одсто, за 2024. годину 2,9 одсто, док је пројектовани раст за 2025. годину три одсто.

Пројекција прихода у овом периоду заснована је на пројектованим релевантним макроекономским показатељима, историјској сезонској шеми наплате и пројекцијама појединих категорија прихода за ову годину, додаје се у билтену.

(СРНА/ фото: Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

075

22.05.2022 09:13

Од свих државних агенција и управа на разини Босне и Херцеговине ова управа је легло криминала, непотизма и корупције и "странци" ако нам желе помоћи морају направити ревизију ове управе!

ОДГОВОРИТЕ