Окружни суд оптужио Владу: Стварате хаос и анархију!

– Окружни суд у Бањалуци упозорио је Владу Републике Српске да незаконитим смјенама и изигравањем закона ствара анархију и хаос те крши људска права, што се не би смјело дешавати у било којем уређеном друштву.

Република Српска 20.05.2022 | 22:03
Окружни суд оптужио Владу: Стварате хаос и анархију!

Пракса Владе у посљедњих неколико година је да се са непожељним кадровима обрачунава тако што их смјењује без икаквог образложења и поред чињенице што им мандат још траје.

Онда по обичају слиједе тужбе оних који су смијењени, гдје веома лако доказују да су рјешења о њиховом разрјешењу незаконита.

Тада креће кадровска вртешка, гдје се оштећени у истом дану враћају на посао и смјењују како би се пресуда формално задовољила.

Окружни суд у Бањалуци је то коначно схватио, а у пресуди по тужби коју је поднијела бивша помоћница министра саобраћаја и веза Наташа Костић, позвао Владу да прекине са том праксом.

Наиме, Костићева је смијењена у јануару прошле године. По основу пресуде је враћена на посао у новембру исте године, али је само дан након именовања, поново смијењена и то без икаквог образложења.

Нови судски спор, окончан у мају ове године, поново је био у њену корист.

“Формално поштовање не представља поштовање закона у цјелости. Изигравањем закона и норми којима се прописује поступање у цивилизованом друштву, могуће је створити анархију и хаос те кршење људских права у цјелости, а што није у интересу било ког уређеног друштва”, упозорава суд у пресуди.

Иначе, поред ње, пресуду против Владе Републике Српске крајем априла ове године добио је и њен страначки колега Никола Кнежевић.

Он је био помоћник министра управе и локалне самоуправе, а смијењен је у новембру прошле године иако му је мандат истицао у септембру ове године.

Суд у овој пресуди, а која је такође у посједу ЦАПИТАЛ-а подсјећа како се државни службеник  по закону разрјешава истеком мандата, оставком, избором на неку од јавних функција, ако му се укине радно мјесто или два пута добије негативну оцјену за свој рад.

У овом случају, али и у случају Наташе Костић нити један од услова није био испуњен.

“Неоспорно је да Влада има законско овлашћење да поставља и разрјешава помоћнике, али то мора бити у складу са законом. Међутим, доносећи оспорени акт она уопште не наводи разлоге за разрјешење нити било какво образложење за донесену одлуку”, стоји у пресуди.

Подсјећамо, на идентичан начин Влада је смијенила и директора Републичке управе за игре на срећу Младена Симића те бившег директора Инспектората Републике Српске Предрага Томића.

Иначе, треба напоменути и да ће се незаконитости Владе преломити преко леђа грађана, односно буџета,  с обзиром да трошкове судских спорова сноси онај ко их изгуби.

(Цапитал) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ццц

20.05.2022 20:12

И шта ћемо сад????? Наравно , ништа.... Класична игра и манипулације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раајко

20.05.2022 22:20

Али зато Костадин Васић на двије ноге чврсто иде према затвору и оставља упражњена два мјеста за младе кадрове.

Name

Борац

21.05.2022 05:24

Балван појма нема ста ради. Треба због тога да одговара.

Name

МеНАГЕР

20.05.2022 20:18

Добро је да сте их упозорили И објаснили Да нисте они би наставили и даље тако радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

20.05.2022 20:33

Као да је ово новост. Све то грађани знају. Влада ради шта хоће, судови такође...а грађанска права су мисаона именица. Грађани су само ту да плате неодговорност. Нема овдје живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2022 20:33

Ето због чега њих зову недодириви.А да им је надимак паметни или разумни пуно би боље било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декаде

20.05.2022 20:40

Они заповедају ви изврсавате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дука

20.05.2022 20:41

Ранка и радницка права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

20.05.2022 20:51

из судова ви сте главни кривцизасто у таквим слуцајевима не казните оне кои не постујусудске одлуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

20.05.2022 20:51

Па није то од јуце да се непостује закон и неистомисљеници резима зато у октобру гласати за јелену радовица вукана за опозицију јер рс са непостовањем закона и са корупцијом иде у провалију без дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган. Ст

20.05.2022 20:55

Како досли тако отисли.. Нити постено досли нити постено отисли... Само мењате дресове.. Сви сте ви за суд незапослени бораца ВРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИРБ-паљевина

20.05.2022 21:33

Ми цемо да испитамо ствар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.05.2022 08:39

Изгледа да је и ту сто се тице паљевине све било у складу са законом како знају цесто да казу наси властодрсци

Name

Будала као и ти

20.05.2022 23:16

У каквом јадном казамату ми живимо.Каква нас багра води.Какви људи без трунке образа, части,одговорности,знања воде разна министарства,установе,јавна предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

21.05.2022 08:42

Како нас народ казе какви смо боље нисмо ни заслузили мада невјерујем да вецина размисља као владајуци али ко нам је крив нико други до нас самих само сви изаци на изборе једино је рјесење

Name

реалност

21.05.2022 04:25

Влада РС је огрезла у теским криминалним радњама! Али је то нормално за БиХ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКИ

21.05.2022 05:10

СВАКА ЦАСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

21.05.2022 05:27

Ово је доказ да синдикат не постоји у опште само формалности.асљудска права нула ,као у Сомалији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

21.05.2022 06:26

Ово је савршен примјер да правна држава не постоји, и да су моћни појединци из врха власти, изнад закона и права, које у РС постоји само формално, и да се закон примјењује по двоструким аршинима, по принципу да важи само за обићан народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

21.05.2022 06:40

Цему слузе кривицне пријаве, па нека суд по сазнању обавијести тузитељство да по слузбеној дузности провјери цијели слуцај. Пуно је избора за водјење кривицних поступака, од злоупотребе полозаја и овласти, материјалне стете за јавне будзете, неизврсавање судских пресуда исл. Маните се прице и поцните радити. Тузиластва и инспекције данас раде само по пријавама, сами неце покренути ниста јер не смију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Го/Го

21.05.2022 07:35

У сваком лоповском потезу балвана нејаког има и бар мало доброга, па тако и у овом бахатом понашању владе РС!! До избора не могу другачије да раде јер је превише криминалаца и ликова који се Бога не боје а обзиром да немају породично васпитање немају ни части!! Народ је ваљда сад мало прогледао, схватио како лоповски систем функционише па се надам да можемо са великом излазношћу на изборима послати у историју и наравно затвор ово поличко и људско смеће!! Издржи народе још мало иду промјене и за нас а поготово за њих који бездушно пљачкају свој народ!! Ови што стављају своје потписе на протузаконита акта морају добро да размисле шта ће бити кад оду са ових позиција!! Врло је важно знати да нисмо сви лопови и да нас велика већина живи у складу са овоземаљским и Божијим законима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је чудно

21.05.2022 07:37

Какво је правосуђе,јеш је то и добро.Боље је угасити правосудне институције када ничему не служе,него издвајати огромна средства НАРОДНОГ БУЏЕТА,ЗА ПОЛТРОНЕ. НЕМА ОВДЈЕ,НИ ДРЖАВЕ,НИ ПРАВДЕ,НИ ЗАКОНА!СВЕ ЈЕ ДЕВАСТИРАНО,УЦИЈЕЊЕНО,ПОТКУПЉЕНО,НАРОЧИТО СУДИЈЕ! ЕТО ВАМ ОДГОВОР НА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

21.05.2022 09:19

Наведени јос и добро пролазе ста се све десава са неистомисљеницима и аполитицним људима којима су на све јаде одузета сва права и свака могуцност опстанка на овом простору и без подрске и емпатије било кога ко би и могао помоци.. ста такви да казу?!

ОДГОВОРИТЕ