Беванда негира да ради опструкције, ускоро буџет

Министарство финансија и трезора у Савјету министара завршава израду документа оквирног буџета од 2022. до 2024. године и овогодишњег буџета институција и међународних обавеза БиХ и упутиће их већ у понедјељак, 23. маја, у даљу процедуру Генералном секретаријату Савјета министара, наведено је у саопштењу Министарства.

Босна и Херцеговина 20.05.2022 | 11:13
Беванда негира да ради опструкције, ускоро буџет

У саопштењу се наводи да ће документи бити предати Генералном секретаријату Савјета министара након преосталих техничких корекција на текстовима и посљедњих контрола садржаја буџета.

Поводом многобројних спекулација у јавности у вези процедура усвајања буџета министар финансија и трезора Вјекослав Беванда изјавио је да свему овоме претходе захтјеви и консултације са буџетским корисницима који су анексе буџетских захтјева слали мимо свих рокова, тражећи додатна средства.

Према ријечима Беванде, Министарство ради овај захтјеван посао најбрже што може упркос многобројним притисцима са више страна. Он је одбацио тврдње о постојању опструкција у овом процесу.

"Напомињем да смо на Глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ за период 2022-2024. година, који је Фискални савјет усвојио 30. марта ове године, чекали девет мјесеци иако је Министарство финансија и трезора свој дио посла завршило у року. Осим тога, буџет за 2021. годину никада није усвојен иако је прошле године у фебруару упућен Предсједништву БиХ", нагласио је Беванда.

Он је навео да је Министарства финансија у најбржем могућем року у датим околностима упоредо радило документ оквирног буџета за период 2022-2024. године и овогодишњи буџет институција и међународних обавеза БиХ.

"То су два обимна и озбиљна документа на којима почива финансирање институција БиХ и поврат јавног дуга. Дакле, Министарство финансија је имало тежак задатак и према томе се односимо одговорно, професионално и не подлијежемо разним притисцима који су свакодневни и неосновани", нагласио је Беванда.

На основу Устава и закона Министарство финансија и трезора само је технички извршилац у процесу доношења буџета.

"Након што Савјет министара усвоји нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ, он се упућује уставном предлагачу - Предсједништву БиХ које утврђује приједлог закона, послије чега га на коначно усвајање упућује Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ", стоји у саопштењу.

У саопштењу се закључује да је глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ задао оквире за буџет институција БиХ за 2022. годину који ће износити 1.073.600.000 КМ од чега су издвајање прихода од индиректних пореза за нивоу БиХ 865.500.000 КМ, а остатак су властити приходи.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Србо

20.05.2022 09:50

Пуно се ти сикираш за народ БИХ да си породицу смјестио у Сплит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влак

20.05.2022 09:50

Ето јок не ради ,мој покојни деда ради ,опструкције страшно не допустиво и срамотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

20.05.2022 09:57

Они су пробали да до избора не додје, али наци це они паре. Паре су ту! Фосили це ускоро у затвор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

20.05.2022 12:08

Буџет за 2021 још није усвојен и питање је кад ће бити завршена његова процедура.Пошто само држите сједнице без резултата,овај буџет ћете до сљедеће године развлачити и све тако у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кенгур

20.05.2022 17:31

Ја волим попити беванду, то ми је 2. омиљено пиће, одмах послије гемишта...

ОДГОВОРИТЕ