Малољетници се илегално коцкају у кафићима

У угоститељским објектима не поштују закон, а држава им то толерише 

Република Српска 19.05.2022 | 16:57
Малољетници се илегално коцкају у кафићима

Иако легални приређивачи игара на срећу плаћају све своје обавезе према држави, поштују све законске прописе, те не дозвољавају коцкање млађим од 18 година, проблем и даље постоји јер је често могуће чути да је малољетницима коцкање надохват руке. Међутим, то није могуће у објектима легалних приређивача игара на срећу, већ искључиво на терминалима у угоститељским објектима којима законодавац гледа кроз прсте, због чега трпи цијела индустрија! 

Законска одредба којом је дефинисана минимална удаљеност између коцкарница и школа није ријешила проблем малољетничког коцкања. Тај проблем, по свим истраживањима, нигдје у свијету није ријешен удаљеношћу објеката легалних  приређивача игара на срећу, већ искључиво забраном уласка у објекте гдје постоје игре на срећу и уз строгу контролу.

То је прописано и у члану 7 Правилника о примјени стандарда одговорног приређивања игара на срећу према којем су приређивачи дужни да спријече улаз малољетницима у објекте гдје се приређују игре на срећу. 

Овај Правилник се поштује у пословницама легалних приређивача игара на срећу у којима је улазак млађим од 18 година забрањен. Међутим, највећи проблем су угоститељски објекти у које малољетници могу да уђу када желе, а њихово нестручно особље не провјерава доб играча, нити су адекватно опремљени. 

Малољетници улазе у кафиће, без обзира на колико су удаљени од школе, гдје се приређују игре на срећу на терминалима на којима нема заштите за малољетнике. Особље у тим објектима није стручно оспособљено, од малољетника не траже на увид личну карту. 

Законодавац је одредио и да је терминале за игре на срећу обавезно опремити софтвером и хардвером који служи за читање података о старосној доби из личне карте играча, али то ни годину дана од ступања одредбе на снагу у угоститељским објектима нису испоштовали!
Само су Лутрија РС и фирма ЕВЛ поставили своје терминале у више од 900 угоститељских објеката у којима илегално убиру профит и од малољетника и то на штету њиховог здравља, на шта држава не реагује, па пролазе некажњено. 

Због свега наведеног, стручњаци из области менталног здравља упозоравају на опасност да малољетници развију симптоме патолошког коцкања и постану зависници од коцке. 

- Посебно су ризични адолесценти када је клађење у питању. Малољетнике је захтјевније лијечити због неизграђених социјалних вриједносних система, али и специфичности тог периода који је оптерећен бурним емоционалним сазријевањем. Што проблем развијања зависности од коцке раније крене, теже су и посљедице, а и процес лијечења“, упозорава субспецијалиста судске психијатрије и начелник Клинике за психијатрију УКЦ РС, др Нера Зивлак Радуловић. 

Са овим чињеницама добро су упознати легални приређивачи игара на срећу који поштују законске одредбе. У њиховим пословницама улазак малољетницима је забрањен. Особље је стручно оспособљено, врши се контрола личних карата, те су адекватно опремљени за ову дјелатност. 
Дакле, без обзира на то колико је објекат легалних приређивача игара на срећу удаљен од школе, малољетници у њега не могу ући! 

То би могао да буде случај и са угоститељским објектима уколико законодавац престане да их фаворизује и изврши измјену законских прописа на начин да малољетницима апсолутно буде забрањен улазак у објекте у којима се налазе терминали на којима се приређују игре на срећу, ПА И УГОСТИТЕЉСКЕ!

(АЛПИС)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кедер

19.05.2022 15:18

Дјеца се коцкају од родјења,зивјети у овој корумпураној прцији полуписмених лопова је равно Руском Рулету. Овдје је живот на коцки сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кебам

19.05.2022 15:27

Само да се политиком не баве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

19.05.2022 15:49

У Србцу се удара на смрт, ал брига власт за то, пуни се буџет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.05.2022 16:05

Када мозе дјајиц тоцити алкохол средњосколцима,могу они да се коцкају. Имају од кога да виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шеф

19.05.2022 17:43

Закон је само на папиру ,инспекције и полиција у одредјене објекте не смију ни ући у опште ,туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2022 19:04

Кладионице и коцкање то је зло цовјецанства то треба затворити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коц Кар Покеровски

19.05.2022 19:20

Да овде има државе, прва она би се ухватила у коштац са овим великим проблемом, који је већи од наркоманије и алкохолизма ! Мислио сам још свашта написати, па се сјети да коцкарнице и кладионице држе наши нај веће "патрите", тако да од тога нема ништа ! Какав човјек мораш бити, да би зардио, користиш људску наивност, глупост и похлепу ! Наравно, нико их не тјера да коцкају, исто као што их нико не тјера да се дрогирају, пију, дижу кредите, да се дебљау...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

19.05.2022 21:11

Не коцкају се илегално него јавно, зато што нема државе и непоштују се закони зарад личног интереса наших политичара и контраверзних бизнисмена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

20.05.2022 06:38

Шта илегално ДЈЕЦА СЕ ЈАВНО КОЦКАЈУ па ви то зовите како хоћете!!

ОДГОВОРИТЕ