Данас сједница Дома народа, на дневном реду ПДВ

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ који предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ заказана је за данас у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 16.05.2022 | 07:23
Данас сједница Дома народа, на дневном реду ПДВ

Овај законски приједлог, који ће се пред делегатима наћи у другом читању, предвиђа увођење диференциране стопе ПДВ-а у БиХ, умјесто досадашње јединствене од 17 на пет одсто.

Стопа од пет одсто ПДВ-а примјењивала би се за основне прехрамбене намирнице - брашно, хљеб, млијеко, млијечне производе, храну за дојенчад израђену од млијека, уље, со, шећер, сточну храну, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто за луксузну робу попут вина и алкохолних пића, цигарета, аутомобила, парфема, накита и оружја.

На дневном реду сједнице, у другом читању, је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, док ће се Приједлог закона о допуни Закона о финансирању институција БиХ, Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, пред делегатима наћи у првом читању.

Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

Дневним редом, који је објављен на званичној страници Парламентарне скупштине БиХ, предвиђено је да делегати разматрају и двије делегатске иницијативе Дениса Бећировића, које се односе на измјене и допуне Закона о министарствима и другим органима управе БиХ.

У плану је и расправа о већем броју финансијских и извјештаја о раду низа институција, агенција и тијела у БиХ за 2020. и 2021. годину, као и давање сагласности за ратификацију низа међународних споразума БиХ.

Комисија за финансије и буџет Дома народа није одржана због недостатка кворума, па је предсједавајући Комисије Душанка Мајкић рекла да ће свих десет тачака које је Комисија требала разматрати бити скинуте са дневног реда сједнице Дома народа.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова, објављено је на страници парламента БиХ.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Данијел

16.05.2022 06:17

Против ових измјена је само онај ко је против народа и ко зели да дрзи народ гладан да би убирао сто висе пдв ..Мека Микорад Додик не паламуди како ради у интересу народа а богати се на високом пдв ма храну.Срам га било .Ако одбије измјене треба га силом избацит из зграде владе,за руке и за ноге и избацит као из кафане јер је Додик и претворио Реп Српску у кафану странке снсд.Дјубре једно мафијаско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незнам

16.05.2022 07:41

Зашто смо му дозволили и до сада да остане на власти,а сво вријеме нас уништава.Ако и сада не одреагујемо на прави начин,онда нам спаса нема.Избори ће показати ко смо,и какви смо.

Name

Марко БЛ

16.05.2022 07:43

Потпусујем

Name

Татар

16.05.2022 08:24

Вероватно ће бити или отказана или прекинута јер лакше је тако него расправљати о ПДВ

Name

075

16.05.2022 07:38

Ако "троглава аждаја" СДА, СНСД и ХДЗ БиХ донесу такву одлуку о смањењу ПДВ то ће бити популизам само због избора а да није изборна година НИКАДА је не би донијели јер за те три "странке" народи, грађани, остали, итд. у БиХ су им "битни" као чик, пикавац или опушак!

ОДГОВОРИТЕ