Требињац један од вођа нарко картела пао у Аргентини

Божидар Божо Ратковић, Србин из Требиња, ухапшен је у Аргентини у великој полицијској акцији као један од вођа балканског картела, а терети се да је покушао да прошверцује велике количине кокаина из Јужне Америке у Европу. На пакетима кокаина пронађене су слике Ал Капонеа и мексичког нарко-боса Немесија Рубена Осегвере Сервантеса, званог Ел Менчо.

Свијет 15.05.2022 | 15:31
Требињац један од вођа нарко картела пао у Аргентини

Како преноси портал ТН. цом. ар, Ратковића су полицијски инспектори пратили девет месеци, а ухапшен је кад је покушао да из Аргентине побегне у Боливију. Осим њему, лисице на руке стављене су и његовом првом сараднику, наводно Србину, Драгану Р, припадницима клана, али и адвокату.

 Ратковић није знао да је на мети аргентинске полиције, која је месецима пратила његову групу и утврдила да овај огранак балканског картела послује најмање годину и по дана. Верује се да је он дрогу слао из Јужне Америке у Европу, а у априлу ове године изведена је спектакуларна акција - преносе медији:

"Брод са 165 килограма кокаина кренуо је из Аргентине, а кад је пристао на Тенерифама, на њега су се укрцали полицајци. У означеном контејнеру пронашли су цигле кокаина, унутар плавих врећица на којима су били портрети Ал Капонеа и Ел Менча, шефа мексичког картела."

Човек са 1.000 лица

Ратковић, како преносе медији, познат је по надимку Божо, али је користио и кодно име Брале, што је откривено приликом његовог хапшења 2010. године. Тада се теретио за шверц 500 килограма кокаина који је заплењен 2008. године у Амазонији.

- Истражитељи су тада сазнали да је Србин рођен 6. јануара 1966. године на Требињу, али је користио идентитет Горана Симића с датумом рођења 14. октобар 1968. године, са пасошем број 3012331, с којим је неколико пута путовао у Колумбију, Бразил и друге земље - преносе медији:

Кад је ухапшен у Бразилу, користио је надимак Доктор и лажно име Слободан Његић, под којим је чак и био затворен у једној казнионици, све док анализе отисака нису показале да му је право име Божидар Ратковић."

Како медији пишу, Ратковић је једно време становао у луксузној вили, возио је најскупље аутомобиле, а сматрало се да је опасан криминалац који има везе са европском мафијом. У последњем хапшењу Ратковић је користио име Џеферсон До Кармо Переира.

Акција у којој је Ратковић са осам саучесника ухапшен названа је "Источна обећања".

- Ратковићу су лисице на руке стављене у камиону којим је покушавао да пређе границу с Боливијом, док је Драган Р. ухапшен у једној вили - наводе медији:

"Осим кокаина, заплењено је и 1,2 килограма марихуане и 575 пупољака, 312.882 долара, 1.091.285 пезоса, четири камиона, два аутомобила, мотоцикл, квад, оружје, мобилни телефони... Интересантно је да је пронађен и постер Ал Паћина из филма "Скарфејс", у коме он глуми нарко-боса."

Ратковић, како преносе аргентински медији, добро је познат полицији, а робијао је и раније.

- Он је наводно учествовао у рату у бившој Југославији, а спекулише се да је био припадник обавештајних служби. Оптужен је због убиства италијанског полицајца, па се због тога налази на Интерполовој црвеној потерници, а траже га италијанско и бразилско правосуђе. У Аргентини је робијао четири године због шверца наркотика, а спекулише се и да је овде имао јаке везе с локалним трговцима, али и Колумбијком Моником Лилијаном Гутијерез Валенсијом - наводе медији.

Босански нарко-бос, како су га прозвали, с робије је изашао у јеку пандемије коронавируса, 2020. године.

- Тада је направио базе у Боливији и Бразилу, а да би путовао по Јужној Америци, користио је лажни бразилски пасош. Због тога службе нису могле да му уђу у траг, али су зато регистровале његову десну руку Драгана Р - пишу.

Бразил и Аргентина

Како медији наводе, база балканског картела у Аргентини налазила се у граду Заратеу, одакле су бродови с кокаином испловљавали у Европу. У Бразилу је Ратковићева организација имала базу у граду Флоријанополису.

 Они су теретним или туристичким бродовима кокаин који су набављали у Боливији слали у Европу и Јужну Африку - пишу медији.

Мистериозни Тито измиче полицији

На челу балканског картела, једне од највећих нарко-банди, налази се мистериозни Един Гачанин, звани Тито, пореклом из Босне и Херцеговине, који наводно послом руководи из Дубаија. Протеклих година због припадности балканском картелу ухапшено је више српских држављана, а у великој акцији "Мусала", која је прошле године спроведена у Европи, лисице на руке стављене су и припадницима кавачког клана који су сарађивали с Титом.

- Балкански картел последњих година остао је без више пошиљки и претрпео огромне губитке. У истрагу која се води против ове међународне организације, чији су припадници углавном држављани бивших југословенских земаља, укључена је и америчка ДЕА, али до Тита засад нико није успео да дође - наводи извор.

Описујући Требињца, медији су навели да је реч о бившем боксеру, старом између 45 и 55 година.

(Курир Фото: Аргетинска полиција) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ИМАЛ ИКО

15.05.2022 14:04

ИМАЛ ИКО ОД ТОГ ТРЕБИЊА ДО ТЕ БУДВЕ ДА НИЈЕ НАРКО ДИЛЕР. БРАЦО МОЈА СТА ЈЕ ОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2022 14:51

Има Мило Ђ. Он је једини поштен на том терену.

Name

Ре

15.05.2022 16:44

За оваква дјела само би доживотна робија била ефикасна. Можда чак ни то у корумпираним земљама где служе казне у ресторанима а спавају у затвору.

Name

Ре

15.05.2022 18:31

Све људство и цојство а сваки други кримос хахахаха

Name

Гојко

15.05.2022 14:05

У Босни и Херцеговини се вјероватно увелико дилује дрога и то под заститом власти ..БиХ је легло дрогераса..Мора неко распродат силну дрогу сто власт заплијени,пардон сто им стигне од нарудзбе па кобива заплијенили.Глуме постену власт..Трују нам дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

РГ

15.05.2022 14:21

Не само наркобос већ убица двоструки у Требињу одаклен је побјего.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

15.05.2022 14:22

Док хапсе све ове назови насе амери, албанци и остали несметано раде посао. Несто овде нестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПРЕДАТОР

15.05.2022 14:46

Да је Хероин тад би могао тврдити да су Амери,Кокаин иде са ФСБ платформе.

Name

Татар

15.05.2022 14:56

Код нас у Српској не мораш завршити ни средњу школу али ако се мислиш уздигнути или мораш бити Генералић играч илидилер или најбоље је обадвоје

Name

Ха Ха

15.05.2022 16:57

Пошто знамо, да је у овим Јужно Америчким Државама висок степен корупције, као и код нас, овај лик није никакав вођа картела, него конкуренција правим картелима, иначе га неби ухапсили ! Овако, добро им дошло, да се мало изрекламирају ! Човјек једноставно шверцао дрогу, и пао, то је то !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

15.05.2022 18:20

Стета,боље да је радио за Милорада Додика .И за снсд растурао дрогу..Вец је Додик дрогирао студенте ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2022 18:30

Постење цаст слободарство хаххахаха а сваки други криминалац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ђе би Влах

15.05.2022 19:56

...био уплетен у шверц дроге!? Они су напостенији народ у хисторији човјечанства! А да не спомињем како знају све боље од свих свјетских тајних служби...ма они су раса за себе! Читав свијет њима подваљују и сви раде против Влаха јер немају других обавеза. Дан-ноћ раде само да би наоакостили Власима! Ништа друго не раде!

ОДГОВОРИТЕ