Посланица СПЦ: Патријаршија симбол народног јединства

- Са заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ) у Сремским Карловцима, патријарх Порфирије упутио је данас посланицу поводом прослављања 100 година обнове Пећке патријаршије, односно уједињења свих српских црквених области у једну, Српску патријаршију, саопштила је Информативна служба СПЦ.

Србија 15.05.2022 | 14:26
Посланица СПЦ: Патријаршија симбол народног јединства

У посланици се наводи да је овај велики празник, заправо празник јединства и слоге, када је од свих потврђена свест о јединству и континуитету СПЦ, која је у свим невољама делила и радост и тугу српског народа, а Патријаршија била и остала симбол народног јединства и онда када је државно устројство и јединство бивало разбијено.

Наводи се да велики јубилеј лане није могао бити обележен због епидемије корона вируса и подсећа да је СПЦ, од незаконитог и насилног укидања Пећке патријаршије 1766. године, живела подељена у митрополије и епископије у различитим државама, али да се и у таквим условима свака црквена јединица старала да очува духовни и национални идентитет своје пастве и обезбеди опстанак српскога народа.

Коначно је, после победе у Великом рату и стварању државе јужних Словена, 12. септембра 1920. године у Сремским Карловцима, одржан Сабор архијереја на коме је, после 154 године успостављено и канонско и административно јединство и свечано проглашена обновљена Пећка Патријаршија, односно Српска православна црква, на подручју њене историјске и канонске јурисдикције, наводи се у посланици.

Додаје се да је Свети архијерејски сабор СПЦ 28. септембра исте године, најугледнијег архијереја тог доба, митрополита београдског Димитрија, изабрао за првог патријарха обновљене патријаршије.

(Тањуг Фото: СПЦ) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ван

15.05.2022 13:39

Медијских инфекција, софтвер је несто друго од портала ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

На цаст и понос

15.05.2022 16:22

Српском роду на вијеке вијекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

16.05.2022 21:45

Слаба вајда.

ОДГОВОРИТЕ