Коначно признали: Вирус пробио зидове диктатуре

Сјеверна Кореја је коначно признала да и код њих има короне. По свему судећи, стање је алармантно, али режим и даље одбија вакцине и другу помоћ споља. Умјесто тога, поново се тестирају балистичке ракете.

Свијет 14.05.2022 | 21:19
Коначно признали: Вирус пробио зидове диктатуре

Више од двије године од почетка пандемије, Сјеверна Кореја је тек ове седмице потврдила да је вирус корона прешао и њене границе. Први пут се о томе говорило у четвртак, а до суботе је потврђено 27 смртних случајева. Преко пола милиона људи је наводно заражено, а око 280.000 је стављено у изолацију, пише ДW.

Предсједник Ким Јонг Ун је говорио о "великој катастрофи".

Признање да земља има велики проблем с короном дошло је као изненађење за посматраче након година ћутње, или тврдњи да је Сјеверна Кореја имала успјеха строгом контролом граница. Додуше, признати вирусолози нису вјеровали у то да до сада у изолованој диктатури није било короне, али су претходно из земље најурени међународни здравствени званичници који би могли томе да посвједоче.

С времена на вријеме су дисидентски медији преносили да се вирус шири, а његове жртве - остављене на милост и немилост у слабом здравственом систему - бивале сахрањиване преиј него што би се утврдио узрок смрти. Али, све до четвртка је Кимов режим инсистирао на томе да короне код њих нема.

Чак је у септембру Пјонгјанг одбио понуду Уницефа да добије три милиона доза кинеске вакцине синовак, тврдећи да ће се "на свој начин" изборити с вирусом.

Полагање наде у локдаун

У четвртак је Ким Јонг Ун наредио национални локдаун, а државни медији су пренијели фотографије диктатора на састанку са политбироом - сви су носили маске. Појавили су се непотврђени извјештаји о паничној куповини залиха и несташицама.

"Мора да је стање јавног здравља озбиљно, чим Пјонгјанг јавно признаје случајеве омикрона", каже Леиф-Ерик Изли, професор међународних студија са Женског универзитета у Сеулу.

"Пјонгјанг ће вјероватно свом силом слиједити политику локдауна, иако фијаско кинеске политике нула ковида показује да тај приступ не ради против омицрон мутације", каже он за ДW. "Кимовом режиму би било паметно да прогута понос и тражи донације вакцина и медицинског материјала."

Из кабинета новог јужнокорејског предсједника Јун Сук-Јеола потврђено је да су спремни да пошаљу хуманитарну помоћ, и да је изузму из оштрог режима санкција под којима су сјеверни сусједи због упорног рада на развоју нуклеарног оружја.

Уколико та помоћ буде прихваћена - а шансе не дјелују велике - то би могао да буде корак у отопљавању односа на полуострву. Кина је такође поручила да ће "потпуно подржати" Сјеверну Кореју.

Портпаролка Бијеле куће рекла је у четвртак да би и САД подржале међународне напоре да се народ у Сјеверној Кореји вакцинише. Она је оптужила режим у Пјонгјангу да штети сопственим грађанима тако што ограничени буџет троши на оружје, а међународне помагаче тјера ван земље.

Одбијање помоћи

Но реакција Кимовог режима ишла је у сасвим другом правцу. Истог дана кад је обзнањена велика криза, три балистичке ракете кратког домета испаљене су у Јапанско море. Ти тестови, према посматрачима, имају двоструку функцију - да скрену пажњу са епидемије, и да пошаљу поруку јужнокорејском предсједнику Јуну, конзервативцу који је званично преузео дужност у уторак.

"Тешко је знати шта се дешава у Сјеверној Кореји јер је тако затворено друштво, а не можемо вјеровати ономе што кажу", прича Парк Јунг-Вон, политиколог са јужнокорејског универзитета Данкук. "Али, вјерујем да ће тамо бити много случајева короне."

Овај професор за ДW каже да се у Сјеверној Кореји не могу очекивати немири или протести грађана због локдауна или слабе здравствене заштите. "Режим ће то користити за пропаганду, да покаже свијету како је све под контролом, а народ слуша наређења власти", додаје Парк.

У компликованом мозаику је и посјета америчког предсједника Џозефа Бајдена Јужној Кореји идуће седмице. Главна тема је како спријечити Сјеверну Кореју да даље развија нуклеарни програм. Наредних седмица се очекују нова подземна тестирања убојитих бомби.

(ДW  Фото:Тањуг/АП)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Докле год

14.05.2022 20:00

Медији не брину о цитаоцима и не прузају им и могуцности односно ефекат су корозије, и у демократским системима су диктатуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

14.05.2022 20:44

Испашће,како је кренуло,да је овај њихов вођа,за разлику од свих других,једини паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.05.2022 06:48

И све то казе ДW (Немацки Талас)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Ким

16.05.2022 11:03

Сам. Уз њега су двије силе.

ОДГОВОРИТЕ