Потребно је пружити већу помоћ и слање оружја Кијеву

Министри спољних послова Групе седам (Г7) богатих земаља света подржали су данас давање веће помоћи и оружја Кијеву на састанку Немачкој, а званични Берлин је то оценио као "снажан знак јединства” да се још више појача глобална изолација Русије.

Република Српска 13.05.2022 | 16:11
Потребно је пружити већу помоћ и слање оружја Кијеву

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ најавио је додатну војну подршку Украјини у вредности од 500 милиона евра, додајући да је уверен да би ембарго ЕУ на руску нафту могао бити договорен наредних дана, извештава Ројтерс.

Британска министарка спољних послова Лиз Трус такође је најавила нове санкције усмерене на финансијску мрежу и ужи круг људи око руског председника Владимира Путина, укључујући његову бившу жену и рођаке, и позвала на повећање испорука оружја Украјини.

Годишњи састанак Г7, који ће трајати до сутра, окупио је највише дипломате из Британије, Канаде, Немачке, Француске, Италије, Јапана, Сједињених Држава и ЕУ, на имању дворца старог 400 година у немачком летовалишту Вајзенхаус на Балтичком мору.

Скуп се одржава након што су лидети Г7 најавили прошлог викенда забрану или постепено укидање куповина руске нафте, напомиње Ројтерс.

На састанку, којем присуствују министри спољних послова Украјине и Молдавије, такође ће бити указано на проблеме прехамбене сигурности и страховања да би рат у Украјини могао да се прелије на њеног мањег суседа - Молдавију.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок је рекла уочи састанка да ће скуп пружити отпор руским покушајима да подели свет око Украјине.

"Никад од краја Хладног рата ми, партнери из Г7, нисмо били овако озбиљно изазвани. Никада раније нисмо били уједињенији“, написала је она у твиту.

Борељ је навео да ће се нова војна подршка ЕУ односити на тешко наоружање као што су тенкови и артиљерија, што ће повећати помоћ блока на око две милијарде евра.

"Повећаће се притисак на Русију економским санкцијама, настављањем међународне изолације Русије и шпречавањем дезинформација“, рекао је он.

Обраћајући се новинарима на маргинама састанка, украјински министар иностраних послова Дмитро Кулеба позвао је ЕУ да уведе ембарго на нафту, додајући да ће "Путин славити ако тај предлог пропадне".

„Не мешамо се у њихову (ЕУ) дискусију, али је ово критичан тренутак да видимо да ли ће јединство ЕУ опстати или ће бити разбијено“, рекао је Кулеба, алудирајући на противљење Мађарске за увођење нафтног ембарга.

Он је такође позвао савезнике да заплене руску имовину и да се тим средствима финансира обнова Украјине, а тај предлог је, подсећа Ројтерс, подржао немачки министар финансија Кристијан Линднер у интервјуу који је у петак објавио недељник Шпигл.

Немачка ће овог викенда бити домаћин министрима из НАТО-а, пошто се Шведска и Финска припремају да поднесу захтев за чланство у трансатлантском војном савезу, што је потез који је изазвао претње званичне Москва, додаје британска агенција.

(Тањуг   Фото:АП)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Луле

13.05.2022 14:33

Само навалите наоружавати је да убијају Русе до последњег Украјинца. Јевреј одрађује за западни капитал,који ће своје наплатити из украјинских ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

13.05.2022 14:40

Проци це љето брзо и носат цете ви дуге гаце уз врат....Нецете их скидат до 1 маја...Има да вам слине висе до пупка.А тек корона која обозава хладноцу..Него засто нисте наурузавали Ирак и легитимног Гадафија..И њих су напали фасисту исти као и Руси..Америка и њени европски савезници да би опљацкали..Хитлера има на све стране..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

13.05.2022 16:27

Германија се прави да јој не треба гас - алсо драги Руси, засто не помогнете зеленима да смање емисију ЦО2 и не заврнете славине? То би била велика помоц Германији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

13.05.2022 16:38

Који кретени, умјесто да траже начин да се успостави мир, они поспешују рат , свјетски полицајци и диктатори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усрула вон Карајен

13.05.2022 16:45

Исправна одлука. Сто висе орузја то це енергенти бити јефтинији! А и ЕУ це бити просирена, иако це "дрзавна субстанца" бити веома смањена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.05.2022 16:49

Ако ЕУ овако настави подржавати мировни процес, у Украјини ни траве бити неће. Руси ће преживети, памте Они и теже дане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

13.05.2022 19:16

Ала су им Руси стали на зуљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

14.05.2022 01:58

Народе све је ово политика замајавају народ

Name

ЕУ Јајаре

14.05.2022 06:58

Православље није могао да уништи Хитлер али нећете ни ви БЈЕЛОСВЈЕТСКИ ХОСТАПЛЕРИ јер ко под другим јаму копа сам у њу упада даће бог

ОДГОВОРИТЕ
Name

интелектуалац

14.05.2022 10:15

Распада се ЕУ ускоро.Зене су поцеле да коло воде.

ОДГОВОРИТЕ