Црнадак о сједници СБ: Ово је пораз Додикове политике

"Након врло пријатељског и топлог дочека Кристијана Шмита код Александра Вучића и патријарха Српске Цркве, његово јучерашње обраћање пред Сајетом безбједности УН-а је коначан дебакл Додикове политике", поручио је некадашњи министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак (ПДП).

Република Српска 13.05.2022 | 08:30
Црнадак о сједници СБ: Ово је пораз Додикове политике

Црнадак је гостујући у програму Н1 казао да нема дилеме да је то пораз Додикове политике и активности.

Ипак, каже он, као БиХ смо сви заједно доживјели лакрдију и били предмет исмијавања.

"Ово је још један шамар међународном угледу Босне и Херцеговине”, навео је Црнадак. 

О чињеници сједници на крају ипак није био присутан предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, упркос томе што је отпутовао у Њујорк, Црнадак наводи да то тога није требало доћи, јер је БиХ требала обавијестити СБ да немају усаглашен став по питањима извјештаја, те да се нико испред државе неће обратити.

“На овакав потез се није ишло, јер је Додик био убијеђен да може извести акробацију и то му се вратило као бумеранг. На крају је и Република Српска, али и цијела БиХ доживјела шамар, све за унутрашње потребе”, казао је он.

 Имао је и посебно објашњење за разлоге Додиковог дипломатског пораза.

“Они се једноставно таквим стварима нису бавили. С обзиром да у дипломатији нема милионских тендера, нема муљања на која су навикли и згртања великих новаца у приватне џепове, онда су они тај читав сектор једноставно препустили доминантно Бошњацима и СДА. Зато гледамо како Џаферовић, Турковић и Алкалај раде све што им је воља, а након тога СНСД јауче”, рекао је бивши министар спољних послова.

Други разлог за то види у чињеници да је дипломатија само одраз унутрашњих дешавања – у овом случају креирању вјештачких сукоба за властите сврхе.

Када је у питању садржај Шмитовог извјештаја, истиче да је важна чињеница да су критике упућене само појединцима, никако народима.

На питање да ли је високи представник Шмит за њега легалан као такав, Црнадак одговара како је његова странка “подржала став да процедура није до краја проведена када је Шмит у питању, али није подржала став да се с њим не разговара”.

“Подсјећам да је Додик сарађивао и са Шварц - Шилингом, за којег такође процедура није била до краја проведена. Овдје је Додик отишао у мало ширу тему јер је очигледно да му је потребна таква тема. Након врло пријатељског и топлог дочека код Александра Вучића и  патријарха СПЦ, обраћање Шмита је коначан дебакл Додикове политике”, поручио је Црнадак.

На могуће конотације оваквих дешавања по владајући СНСД, Црнадак додаје како неколико различитих истраживања која је ПДП добио показују да су њихови (ПДП) кандидати у предности.

“Тривић као наш кандидат има убједљиву предност, од близу двадесет посто, и према Додику као потенцијалном кандидату, и према Жељки Цвијановић”, навео је Црнадак.

Могућа је даљња Додикова радикализација због тога, додао је, као и то да преостаје да се види шта ће бити са најавом формирања Војске РС, коју је Додик и поновио.

“Сви чекамо тај 10. јуни који је крајњи рок када Влада РС, по закључку НСРС треба да предложи формирање ВРС”, навео је.

Као бивши шеф бх. дипломатије, истиче жаљење по питању поступања РС према рату у Украјини.

“Жао ми је што је руководство РС када се заузимао став према дешавању у Украјини било против оног и што је став Србије и што је став ЕУ. Када је Србија при гласању у УН-у била на страни Европске Уније, РС је била против тога”, рекао је Црнадак.

(БН/Н1) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ех

13.05.2022 06:57

Па Додик није имао никакву политику вец само узми сто висе за себе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.05.2022 08:09

Да, то је бас таква политика. Како да ја, моји, наśи узмемо што више новца и да у овако јадној, сиромашној и корумпираној земљи живимо као свјетски милионери. И онда сељобери кажу да никада нисмо живјели боље.

Name

ЗАПИТАЈ СЕ

13.05.2022 08:23

Дали је понасање свјески моцника, понасање тако због додика или срба.

Name

Нострадамус

13.05.2022 08:39

Пораз народа,а не пораз Додикове,Цовицеве и Бакирове политике они су побједници.

Name

Овако

13.05.2022 07:05

Нажалост, пораз РС. Ми смо криви, а Додик да има бар мало поштовања и да му је стало до РС сам би напустио бар позицију коју има сад и сви под санкцијама, јер може он шта хоће причати нама али тамо у Америци гдје се воде главне битке он не може ни ући као туриста чак, док се муслимани без проблема обраћају на сједници СБ. Поразно... Коштаће нас ово, заговара се хајка, сва моћ је у медијима. Тако су исто под тим изговором нас све бомбардовали... А сад врло лако можемо изгубити све што смо крваво стекли, а већ смо тога милом и изгубили, поново је Додик преносио надлежности својевољно, други нису ништа бољи али бар су им наметнутр одлуке. А оно што се призна то се више не може вратити, док оно што је наметнуто можда би и могло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Овако

13.05.2022 08:07

Све док ви обични људи будете користили сеоске форе вашег "милог вође" ,типа "муслимани" умјесто Бошњаци , добијат ћете голове кроз ноге .

Name

Нострадамус

13.05.2022 08:40

Тако је.

Name

Драган

13.05.2022 10:16

100 %

Name

Ре

13.05.2022 07:22

Причаш глупости , он још дрма пуним криминалним капацитетом до краја мандата у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик дрма само свој кавез

13.05.2022 07:56

А глупости прицас ти, сектасу биједни

Name

Ре

13.05.2022 08:11

Отето проклето, да им тако буде!

Name

Дуле

13.05.2022 08:40

Кад овако искусан дипломата као што је то Црнадак нешто каже то се мора поштовати.

Name

није него

13.05.2022 07:47

Ја не разумем вас који све знате (о другима),а никакве користи од вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

13.05.2022 07:55

Само ви из опозиције чекајте да Додик нешто каже па ви оплетите по њему а он и даље урушава и уништава РС а нема одговорности али и ви сте на добрим платна откад знам за себе а ми кои смо вас бирали да нешто и предузмете а не само коментари и тако јово наново од ситуације до ситуације можемо и траве пасти ,бар је овог прољећа има у изобиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безвезе прица

13.05.2022 09:14

Па обавјестен је УН да нема усагласеног става пресједниства.И не само сада вец увијек када су ови из СА отисли са властитом прицом.Требао је јос само да тврди да овако не би могло бити да је Иваниц у власти,Ко це јос дати глас Црнадку на изборима,сем пар дилетаната који се јос увијек могу наци и тосамо у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.05.2022 12:18

Политика није само ЈА па ЈА ту постоје институциије које има свака свој дио овластења а не као код Баје као да је дрзава његова творевина а народ робље и јефтина радна снага ту постоји фактор увазавања и разговора и са страним представницима и домацим носиоцима појединих функција

Name

Жељко

13.05.2022 09:45

Што вам је мило, то вам се и снило! Не лупетај те више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

13.05.2022 10:08

Нека грбави сада доведе хармоникаса у предсједниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глигорев

13.05.2022 10:46

Додик, након првих санкција САД-а према њему није требало да буде кандидат за инокосну државну фунцију. Исто се то односи на Шпирића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

15.05.2022 18:12

Пораз цивилизације. Све досадашње вриједности падају у воду пред хегемонистичким циљевима запада и војном моћи Русије. Нема ни р од рјешења за тренутну кризу тако да ће тренутна постати дугорочна или чак и стална криза од које се нико неће моћи сакрити.

ОДГОВОРИТЕ