Прва дугорочна прогноза: Чека нас вруће љето

Метеоролошки сервис "Севере Ветер" објавио је прву дугорочну прогнозу за надолазеће љето у Европи.

Свијет 12.05.2022 | 21:02
Прва дугорочна прогноза: Чека нас вруће љето

Период прогнозе на које се СВ фокусирао је јун, јул и август. Према њиховим прогнозама чини се да нас чека јако вруће и суво љето.

ЕЦМWФ модел се често назива најпоузданијим моделом у категорији дугорочних прогноза. Иако дугорочне прогнозе, посебно оне које се односе на период од неколико мјесеци унапријед, нису потпуно поуздане, али ЕЦМWФ модел је на врху што се тиче поузданости.

У цијелој јужној и централној Европи очекује се изнадпросјечно топло вријеме, док се на сјеверу Европе очекују температуре близу просјека, можда нешто ниже. То ће подручје бити под утицајем система ниског притиска. На већем дијелу континента ипак се очекује пуно топлије вријеме од уобичајеног за љето.

Према ЕЦМWФ моделу, у БиХ као и у Хрватској се током цијелог љета очекују пуно више температуре од просјека, и то између један и два  степена више.

Што се тиче количине падавина, широм Европе очекује се пуно мање од просјека, осим на сјеверу континента.

УКМО модел је модел метеоролошке службе Уједињеног Краљевства. И према том моделу Европа ће имати топлије од уобичајених услова на већем дијелу континента.

И према овом моделу БиХ очекују изнадпросјечне температуре, и то између 0.5 и један степен. Очекује се и око 40-50 одсто мање падавина од просјека.

Трећи модел, ЦФСв2 је главни сјеверноамерички модел дугог домета. Овај модел за Европу даје нешто другачију прогнозу од претходна два модела.

Над средњом и сјеверном Европом предвиђа се виши притисак, а на западу потенцијално низак. Глобалне температуре ваздушне масе су наравно топлије од нормалних у већем дијелу сјеверне хемисфере.

И овај модел предвиђа већа температурна одступања од просјека у БиХ и Хрватској, између један и два степена.

(Аваз  Фото: ЕЦМWФ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

12.05.2022 19:54

Обзиром на политичку климу лето ће бити ужарено и без сунца

ОДГОВОРИТЕ
Name

вералаио

12.05.2022 20:07

Украјина це бити мала маца, ста це нам планета радити са климом. Ако, и заслузили смо све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док

13.05.2022 02:52

Пола европе неће дочекати љето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

13.05.2022 05:07

Ви за два дана немозете погодит а камоли за три мјесеца

ОДГОВОРИТЕ