Кристијан Шмит у УН оптужио и федералне станке СДА и ХДЗ

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит у свом обраћању Савјета безбједности УН-а осим на, како је рекао антиуставног и дестабилизирајућег дјеловања власти у Републици Српској, осврнуо се и на дешавања у Федерацији БиХ, понајвише на пропале измјене Изборног закона БиХ.

Република Српска 11.05.2022 | 18:33
Кристијан Шмит у УН оптужио и федералне станке СДА и ХДЗ

Док подсјећа на блокаду формирања нове владе овог ентитета, подцртава како се општи избори у текућој години морају одржати по плану.

Подсјетимо, Шмит је овом УН-овом тијелу нагласио да је користио своја овлаштења као одговор на “противмјере за незаконите и дестабилизирајуће активностима власти Републике Српске”.

“Те моје одлуке нису олако донесене – него тек онда када смо исцрпили све мјере, укључујући и дијалог са лидерима Републике Српске. Ми нећемо мирно сједити док неко покушава нарушити напредак постигнут у протеклих 26 година. Иако су активности Владе Српске разлог за забринутост, то не значи да међународна заједница може занемарити активности у другом ентитету”, рекао је Шмит у наставку обраћања.

Објаснио је како су, супротно свим демократским начелима, владајући у ФБиХ дочекали нове изборе без имплементације резултата оних прошлих и формирања нове владе.

“Кључна именовања у ФБиХ нису извршена, као што је именовање судија у Врховни суд. То је везано за преговоре измјене Изборног закона између бошњачке СДА и хрватског ХДЗ-а, гдје је ХДЗ користио именовања као адут за преговарања. Такође, федералне власти нису ажурирале постојеће законе како би биле у складу са одлукама Уставног суда”, навео је високи представник.

“Избори у БиХ ће се ове године одржати, то је обавезно”

Подцртава како ће се општи избори ове године одржати према плану, у октобру, као што су се одржали и 2018. године.

“Одржавање избора је обавезно. Позивам све политичке странке да поступају достојанствено. Ја ћу са њима наставити разговарати, као и са лидерима Хрватске, Србије, али и Мађарске. Сви они имају утицајну улогу у одржавању конструктивног дијалога”, навео је.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НН

11.05.2022 16:43

Па није могао оптужити Србе за пропаст измјена изборног закона, иако је чак и то покушавао у неким изјавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.05.2022 17:57

Нека схвати како ко хоће само била би велика грешка оптужити једну а постедити друге две странке за овакву ситуацију Али треба знати да оваква ситуација сву тројицу одржава на власти ко фол они се боре за свој народ.Сва тројица се боре а народу све горе.Неце бити напретка док сва три народа не буду као треба.

Name

Xx

11.05.2022 17:57

Када цовјек мало боље размисли како се они мјесају и морамо радит како рекну е тито тито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Међународној заједници

11.05.2022 21:05

Да не одговара овакво стање у БиХ,забранили би Накиту,Додику и Човићу да се уопште кандидују,као и њиховим полтрончина.Али,за њих је добро,под мотом стварања сигурности у БиХ,узимају баснословна примања,и млате празну сламу,док доводе до погоршања односа захваљујући водећим политичарима. Ако сте дошли по задатку,да нас уништите-СИКТЕР,БАГРО БЈЕЛОСВЈЕТСКА!!!Проведите са собом ову ЦРНУ ТРОЈКУ,И НЕ ВРАЋАЈТЕ ИХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

12.05.2022 05:47

дозволио прљаву игру на Балкану. Уведите им санкције ако мозете ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

12.05.2022 18:21

Што не оптужи и свог предходника Инцка што је наметнуо и оставио то што је наумио,багро германска,никад нормалног просперитета и живота бити неће у БиХ док нам такви на германским језицима просипају памет и оговарају по свијету,фуј багро...

ОДГОВОРИТЕ