Украјински Нафтогаз о преласку на нову руту за руски гас

- Директор украјинског Нафтогаза изјавио је данас да не може да потврди тврдње руског Гаспрома да није технички изводљиво да транзит руског гаса преко украјинске територије буде премештен на нову улазну станицу.

Свијет 11.05.2022 | 12:10
Украјински Нафтогаз о преласку на нову руту за руски гас

"Не можемо да потврдимо тврдње Гаспрома да је технички немогуће да се транзит премести из (мерне станице) Сохрановка на Суџу", навео је Јуриј Витренко на Твитеру.

Номинације за транзит руског гаса преко Украјине за 11. мај пале су на нулу мерној станици Сохрановка, показују данашњи подаци украјинског оператера гасовода, након упозорења Кијева да ће прекинути снабдевање том рутом, јавља Ројтерс.

Украјина је саопштила у уторак да ће обуставити проток гаса преко те транзитне станице, којом се, како је навела, испоручује скоро трећина гаса из Русије у Европу кроз Украјину, при чему је окривила Москву за тај потез и најавила да ће проток гаса преместити на неку другу руту.

Подаци украјинског гасног оператера такође показују да су захтеви за транзит руског гаса у Европу преко Украјине на мерној станици Суџа износили скоро 72 милиона кубних метара за 11. мај.

Витренко је навео на Твитеру да је 20. октобра Гаспром, због радова на гасоводу с њихове стране, пребацио 27,5 милиона кубних метара. "Тада је Гаспром дао 165 милион кубних метара преко Судзе (1,5 пута висе него цео просли месец)", написао је Витренко.

Оператор гасног транспортног система Украјине (ГТСОУ) је саопштио јуче да је "у циљу испуњавања транзитних обавеза према европским партнерима могуће привремено пребацивање недоступних капацитета са тачке "Сохрановка" у тачку "Суџа", која се налази на територији која је под контролом Украјине".

Гасна станица Сохрановка је у Луганској области, под контролом руских снага.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мирослав

11.05.2022 12:34

Оцито да је једини нацин да се избегне натезање око гаса и нафте из Русије, да Руси заврну пипу. ЕУ це се снаци, као и Украјина, амери су обецали.

ОДГОВОРИТЕ