Вучић на радној вечери у Бриселу, фокус на Украјини

- Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас неформалној вечери коју за лидере са Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Забава 11.05.2022 | 07:02
Вучић на радној вечери у Бриселу, фокус на Украјини

Портпарол ЕУ Петер Стано каже за Тањуг да је у питању традиционална вечера, коју једном годишње организује шеф дипломатије ЕУ, док дипломатски извори Тањуга у Бриселу прецизирају да ће фокус бити на рату у Украјини, односно на последицама "руске агресије", како на регионалну безбедност, тако и на европску економију.

Извори Тањуга наводе да ће бити речи и о усклађивању политика земаља Западног Балкана са одговором ЕУ на "највећу безбедносну кризу на европском континенту после Другог светског рата".

Вучић ће се пред заједничку вечеру са лидерима западнобалканске шесторке, која је планирана за 20.30, око 20 часова састати са Борељом.

Долазак на вечеру у Бриселу, поред председника Србије, потврдили су и председник Црне Горе Мило Ðукановић, премијери Албаније и Северене Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски, као и предедавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Привремене институције у Приштини представљаће министарка спољних послова Доника Гервала.

Традицују организовања вечера са лидерима са Западног Балкна покренула је некадашња шефица дипоматије ЕУ Федерика Могерини као начини да се охрабри и побољша сарадња унутар региона и региона са ЕУ.

Планирано је да се на крају вечере лидери Западног Балкна обрате медијима у Бриселу.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар