Шаровић: У БиХ постоје снаге које неће ЕУ

- Мислим да у овој власти, кад је у питању Република Српска, али дијелом наравно и ФБиХ, не одговара преузимање европских стандарда. Вјероватно не би били то што јесу да смо сутра у ЕУ. С друге стране, ја сматрам да ми немамо алтернативу, сматра Шаровић.

Босна и Херцеговина 10.05.2022 | 07:59
Шаровић: У БиХ постоје снаге које неће ЕУ

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић каже да у БиХ нема договора ни око кључних европских приоритета.

"Мислим да је то зато што један дио нас искрено не подржава европски пут БиХ. Вјероватно је добро, модерно и корисно стално говорити о европском путу БиХ, али ја мислим да постоје озбиљне снаге у земљи које баш брига за тако нешто. Такве снаге су у солидној мјери на власти", казао је Шаровић гостујући у програму ФТВ-а.

Када је у питању Република Српска, мишљења је да СНСД искрено нема озбиљне намјере да да свој допринос како би БиХ што прије постала кандидат.

"Достизање европских стандарда у суштини подразумијева и нека одрицања, неке контроле, неки надзор трошења јавног новца, транспарентност, другачија улога правосуђа, другачија улога неких других контролних органа, полиције, судства. Мислим да у овој власти, кад је у питању Република Српска, али дијелом наравно и ФБиХ, не одговара преузимање европских стандарда. Вјероватно не би били то што јесу да смо сутра у ЕУ. С друге стране, ја сматрам да ми немамо алтернативу."

У БиХ треба мијењати приоритете

Шаровић наводи да постоје различити погледи зашто млади људи иду из БиХ.

"Политичке елите промовишу неке циљеве, теме и приоритете које служе искључиво за придобијање наклоности бирача јер је тако најлакше њима манипулисати. Значи власт им не нуди радна мјеста и благостање, него им нуди да ће их штитити од оних других или трећих. У суштини ја мислим да значајан број њих иде зато што се у овој земљи не осјећају сретно, зато што осјећају да не могу да се остваре, нису сретни у својим животима са својом породицом. Незадовољни су и млади и стручни и мисле да у некој другој земљи они могу сретније и боље да живе. А онда остају они који отприлике не могу нигдје да оду."

Шаровић сматра да нема ни времена ни простора за оптимизам да ће доћи до измјена Изборног закона.

"Мислим да су се и Европљани покајали, сви они који су толико здушно заговарали један другачији начин избора чланова Предсједништва БиХ зато што је наћи рјешење за пресуду Сејдић-Финци у овој земљи као да тражите иглу у пласту сијена. Онај ко направи уступак у овоме тренутку, он ризикује много у својој политичкој каријери. Најбољи тајминг за почетак преговора је прва година након избора."

Сматра да ћемо доћи до буџета који ће омогућити финансирање избора, али и да може да се деси да дође до његовог ускраћивања.

Каже да је, према сазнањима и текст говора Кристиана Шмита, врло озбиљан, оштар и са низом критика упућених властима у Републици Српској.

"Не мислим да оне у потпуности осликавају стање у Републици Српској. Када бих ја оцјењивао тај извјештај, био бих критичан спрам њега. Република Српска је припремила свој извјештај, али ја мислим да они гријеше зато што је тај извјештај у суштини за домаћу јавност. У овом тренутку постоје само четири особе које могу да говоре у име БиХ - амбасадор у УН-у, министар иностраних послова, предсједавајући Савјета министара и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Неке критике су уродиле плодом према властима Републике Српске и на пут се спремио господин Тегелтија. Али оног тренутка када је кренуо Тегелтија, онда смо прочитали у новинама да се на пут спрема господин Џаферовић. У суштини, ту унутрашњу утакмицу или сучељавање и разлике и оно што јесте данас БиХ ће се одиграти у Њујорку у УН-у и питање је ко ће добити право тамо да говори.

Не знамо да ли ће да говори Шмит, питање је хоће ли то дозволити Русија и Кина, и с друге стране, ко ће да говори, Тегелтија или Џаферовић. Или можда обојица. Ако буду говорили обојица онда ћемо се показати као земља из које долазе два човјека који је представљају и који говоре сасвим различитим језиком. Или ће да говори вјероватније само Џаферовић."

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Игор

10.05.2022 06:18

МИРКО, НИСМО МИ НИКАКВЕ СНАГЕ. ШТО БИ МИЛАНОВИЋ РЕКАО, МИ СМО ШАКА ЈАДА. АЛИ, АКО ЈЕ ЦЕНА УЛАСКА У ЕУ ДА МОЈ СИН И ЈА КАО ВОЈНИЦИ ИДЕМО НА ГРАНИЦУ РУСИЈЕ ИЛИ ДА ПЉУЈЕМО ПО РУСИЈИ, ДАЋЕМО ЖЕСТОК ОТПОР ТОМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

10.05.2022 07:00

Нецес ти нигдје нити цес на границу Русије нити це Русија теби али це се подици зид ма граници са русијом. Јесте сви ми волимо Русијунали сви идемо у мрске НАТО земље. Бтw фулио си тему али хајде де.

Name

СНСД

10.05.2022 07:19

БРАВО! Никад у ЕУ!!

Name

Алекс

10.05.2022 07:35

Па ко то тјера народ да иде на неке границе.поготово Руске то је блебетање.Иду проф.војници држава.Свашта.која демагогија.

Name

Реално

10.05.2022 07:42

Па шта би ти фалило на граници ? Имао би добру плату. Али ти више волиш леба без мотике и да крадеш по Бањалуци.

Name

Ре Игор

10.05.2022 08:33

Мирко, нисмо ми никакве снаге, што би Милановић Рекао, ми смо шака јадада. Али, ако је цијена уласка у ЕУ да мој син и ја као војници идемо на границу Русије или да пљујемо по Русији, даћемо жесток отпор томе:Рече Додик и оде у Њемачку....???!!! Нешто тај твој често спомиње Милановића, или је то случајно или намјерно. И томе треба дати жесток отпор.

Name

Нострадамус

10.05.2022 08:44

@Игоре.Не лупај глупости ко мозе натјерати твог сина или било кога од нас да ратујемо против Русије.Па када је нас Нато бомбардовао Грци нису у томе хтјели да уцествују и нико их није тјерао.

Name

То да русијом

10.05.2022 11:18

То је пролазно, неце то бити вјецно тако. Пасце и тај тоталитарни путинов резим, имају и они оваквих који су за Европу, за Запад, али многи су у затвору, многи су побијени.

Name

Ако неко

10.05.2022 11:20

Пљује, онда је то руски резим, и пљује по ЕУ, Западу, слободном свијету. Јел разумијес?

Name

Реално гледано

10.05.2022 06:21

Рак рана друштва је тужилаштво... Да ти људи раде свој посао не би било оволико криминала... Требамо као грађани тражити да се укине имунитет судијама и тузиоцима који исти користе као покриће за свој криминални рад/нерад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.05.2022 07:36

Саровицу.крива је медјународна заједница са високим представником.сада је санса за ове изборе да се забрани појединцима на све три стране кандидовање на ове изборе који коце напредак дрзаве.све јасно и једноставно.

Name

Респект

10.05.2022 08:04

Одлицан приједлог, власт је ту привилегију дала тузиоцима да би могли њих лопове из власти да ослобадјају сваке оптузбе за баснословну пљацку. Свака цаст људима из опозиције који годинама опстају и не продају се. Доле папци , продане дусе и пљацкаси.

Name

Само

10.05.2022 08:06

Европа и Европски закони могу спасити овај народ а не корумпирани политицари богати новопецени тајкуни предратни гологузани хостаплери неписмени са куповним сколамаа без знања без моралаа

Name

Осудјени

10.05.2022 08:23

Осудјен си ти одавно на тесје муке оваквог коментарисања... Судило ти од Васингтона па до краја.... Имао си све и немас ниста...

Name

Боско

10.05.2022 06:42

Ајде и ти слино у пензију, далеко си ти од правог водје и цовека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

10.05.2022 07:06

ЕЈ,МОЈ ИГОРЕ,СВИЈЕТ КРЕНУО СТРМОГЛАВО,ТАКО ДА СЕ ЗА ГИДИНУ ПРОМИЈЕНИ СТАЊЕ У СВИЈЕТУ,НИКАФ СЕ НЕЗНА КО ЦЕ ПРОТИВ КОГА РАТОВАТИ,КО ЦЕ БИТИ НА КОЈОЈ СТРАНИ,НА СВЈЕТСКОЈ СЦЕНИ НЕМА ЛИЦНОСТИ КОЈИ СУ СОРЕМНИ НА ДИЈАЛОГ,НА СВЕ СТРАНЕ ЗВЕЦКАЈУ ОРУЗЈЕМ.КОРОНС,РАТ У УКРАЈИНИ,МИГРАНСКА КРИЗА,НЕКА ЦУДНА КУХИЊА ИЗ КОЈЕ СВЕ ТО ИЗЛАЗИ,А НАРОД ,КАКО РЕЦЕ ЊЕГОС,ЈЕ ОБИЦНА МАРВА,КОЈУ НИКО НИСТА НЕ ПИТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лагано

10.05.2022 07:15

Ај ти у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требо

10.05.2022 09:13

Је просле године, а њему се сад тек поциње ... Видио ону будали Бајдена па се и њему диго репиц ...

Name

Чива

10.05.2022 08:01

И румунија је у ЕУ;-па су само Остали у земљи цигани и НАТО прасци?‍♂️?‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

10.05.2022 08:20

У Европску унију се не улази као у продавницу вец се требају испунити одеедјени УСЛОВИ, а ако би то било испуњено онда нам и НЕ ТРЕБА ЕУ (примјер Швицарска)... нас проблем је КОРУПЦИЈА, лоповлук, корумпирано ПРАВОСУДЈЕ, намјестени тендери, разне дрзавне агенције које ницему не слузе осим за УХЉЕБЉЕЊЕ неспособног кадра по страначкој линији итд.... то су РЕАЛНИ ПРОБЛЕМИ свих на Балкану, овдје и сада, а не некаква прича о ЕУ !! Умјесто да се сви удрузимо као ЈЕДАН, да радимо скупа за боље свих ми се препуцавамо и млатимо празну сламу... ево САНСА за Србију нпр, умјесто да посију СУНЦЛКРЕТ они тразе УВОЗ??? Који АПСУРД

ОДГОВОРИТЕ
Name

САаровиц

10.05.2022 08:21

Контрабас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.05.2022 08:53

Фуј,Саровицу,одврстан си,нентално и физицки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

10.05.2022 10:12

Никад се ни један од те несретне тројке неце определити за Европу јер ако икада Босна удје у Европу њих неће бити ни на мапи

Name

Мој Саровиц

10.05.2022 09:21

Кад подигнес глас који нема звук ... И кад висе нема наде да рацунају на тебе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

10.05.2022 09:26

Овај науцник све зна. Био је владар, па ста би и ста добро направи у току свог владања? Сви сте ви потросени политицари, знате ста неваља код другог, али себе ни да погледате. Реците ста нам ви обецавате, маните се блатњавих прица, од таквих прица имамо само стету? Ко је за ЕУ а ко не, то је мање вазно, јер нас ЕУ неце, неце нас хтети и ако се деси да ви опет постанете владар. Вас су једном отерали, колико се сецам, ста мислите да сад другације мисле о вама? Све док ненадју Комсица медју Србима, они неце престати са уценама и отимацином.А кад надју и ако надју, кандидата је доста, ни тада за нас нема ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

10.05.2022 14:46

Ајде не баљезгај више... Теби је добар овај што нас уништи, расели и уназади за четрдесет година, али зна добро кркљанчити по шаторима, вјероватно као и ти...

Name

Саров

10.05.2022 11:08

Шаровићу, данас је СДС бар за 50% слабији у односу на вријеме када вам је Босић предао странку. Прво је Говедарица изгубио један дио функционера и чланства, а ти се побједник у раскућавању. Оно што сте доживјели у Приједору, то вас чека и сад у октобру. Ниси ти зато крив, јер не знаш. Али си одговоран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

10.05.2022 12:57

Постоје! Међу њима је већина нас гласача старог СДС, којем је интерес српског народа био на првом месту. СДС који се одрекао Радована опасно личи на СДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

10.05.2022 17:28

Е мој црни Шароња. И птице на грани знају да ми никада нећемо ући у Европску унију. Ево већ двадесет и више година нам обећавају, а и наредних педесет нам слиједи само обећање.

ОДГОВОРИТЕ