Значајна достигнуц́а у заштити екосистема у Кини

Кина је постигла значајна достигнућа у очувању и рестаурацији животне средине током последњих 10 година спровођењем кампања широм земље за подизање еколошке свести људи и спровођењем сродних закона и прописа.

Вијести 09.05.2022 | 14:23
Значајна достигнуц́а у заштити екосистема у Кини

Најновији подаци сателитског даљинског истраживања показали су да је површина воде језера Ц́ингхаи, највећегкопненог сланог језера у земљи, износила преко 4.626 квадратних километара до краја прошлог септембра. Односно да се проширило за скоро 220 квадратних километара у односу на пре 10 година.

Језеро које се налази у северозападној кинеској провинцији Ц́ингхаи, смањивало се од 1950-их из више разлога, укључујуц́и људске активности. Комбиновани ефекти очувања и промена у регионалној клими, међутим, помогли су да се ствари преокрену.

Током протекле деценије, Кина је побољшала своје законодавство у области заштите животне средине, укључујуц́и ревизију Закона о шумама и Закона о пашњацима.

У међувремену, централна влада је уложила 50 милијарди јуана (око 7,75 милијарди долара) у 25 пилот пројеката за еколошку заштиту и обнову планина, река, шума, језера и пашњака.

У јуну 2020. Кина је представила 15-годишњи план који укључује велике пројекте за заштиту и обнову кључних екосистема од 2021. до 2035. године.

Према плану, земља има за циљ да повец́а покривеност шумама на 26 процената до 2035. године, подигне степен покривености травњака вегетацијом на 60 процената и развија резервате природе, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар