Национални конвент о ЕУ за увођење санкција Русији

- Национални конвент о Европској унији данас је, у отвореном писму поводом Дана Европе, позвао председника Републике и Владу Србије да донесу одлуку о ускладивању са рестриктивним мерама ЕУ према Русији.

Свијет 09.05.2022 | 14:03
Национални конвент о ЕУ за увођење санкција Русији

“Да, као друштво, тако поруцимо да водење агресивног рата у Европи није прихватљиво у 21. веку, а да су европске вредности прокламоване у нашем Уставу истинско опредељење унутрашње и спољне политике”, наводи се у писму Националног конвента.

Подсећају да је пре 72 године покренут процес европских интеграција, као јединствени покушај да се трајно обезбеди мир измеду зарацених држава, додајући да тај процес траје и данас, док су циљеви и даље исти - да се обезбеди мир на европском континенту.

Државе су се, додају, одлуциле да ближе сарадују, стварају заједницке политике и координишу активности, а стварањем Заједницке спољне и безбедносне политике успоставио се координациони механизам држава цланица којим се ускладују појединацне спољне политике и формира основа за заједницко деловање у циљу јацања Уније на међународној сцени.

Наводе да је Србија, након ''90-их, одлучила да је њена будуцност у оквирима Европске уније, као будуце државе цланице, и запоцела процес интеграције, којег се није одрекла.

"Данас, када се цела Европа налази усред најозбиљније безбедносне и политичке кризе од краја Хладног рата, Србија треба да се определи. Разлози овог пута не леже у условљавању ЕУ, како се тумаци у многим домаћим медијима. Иако се то цесто не спомиње, Србија је вец данас део ширег простора ЕУ, као придружена држава", стоји у писму.

Додају и да просперитет и безбедност Србије у сваком погледу зависе од сарадње са ЕУ, као и са нашим суседима који су се сви определили за цланство.

Кажу да Србија има право да одлучи у ком правцу жели да иде, а последице такве одлуке ће се одразити на свакодневни живот градана и на дугорочне перспективе државе, те да при доношењу судбоносних одлука Србија треба да води рацуна о политикама суседа и држава цланица ЕУ.

Зато сматрају да Србија треба да се усмери на сопствене дугороцне интересе и на начин како да се они остваре и да не треба затварати очи пред безбедносним бригама партнера у ЕУ и у региону.

Поред тога, наводе и да је Русија значајан партнер Србије, али и она, пре свега, гледа међусобне односе кроз призму сопствених интереса, што, кажу, недавне изјаве највиших руских званицника о Косову јасно указују.

“У том смислу, придруживање Србије рестриктивним мерама ЕУ не би било исказ непријатељства према руском народу, нити подривање традиционалних веза. Србија не треба да затвара очи над последицама руске инвазије на Украјину, пре свега над патњама цивилног становништва, које нам је у историјском и културном смислу исто тако блиско као и грађани Русије”, сматрају у Националном конвенту.

Наводе и да је Србија, до сада, пружила више него довољно доказа да прижељкује мир у Европи и зато треба да се води сопственим интересима, који нас првенствено упуцују на сарадњу са партнерима у Европској унији.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

?

09.05.2022 13:53

Погледајте карту еу и трећег рајха и све вам је јасно !!!

ОДГОВОРИТЕ