Калабухов: 9. мај је наше памћење и наш понос

- Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов честитао је Дан победе над фашизмом, уз поруку да је 9. мај наше заједничко памћење и понос, дан када се изражава почаст и захвалност прецима.

Босна и Херцеговина 09.05.2022 | 10:17
Калабухов: 9. мај је наше памћење и наш понос

"На данашњи дан, тачно пре 77 година, нацистичка Немачка потписала је капитулацију у Другом светском рату. На згради Рајхстага у Берлину, била је постављена совјетска застава. Десило се оно за чиме су чезнули сви народи Европе - проглашена је победа над фашизмом", навео је Калабухов.

Истакао је да се сећамо тог светлог, дуго ишчекиваног дана сваке године.

"За све Русе - али верујем да је и на овим просторима - ово главни, најдражи, свети празник који славимо сви заједно. Без подела и изузетака. Данас смо сви уједињени као и тог далеког маја 1945. године", истакао је руски дипломата у видо поруци.

Данас се, истакао је, одаје почаст и изражава бескрајна захвалност прецима и додао да је захваљујући њиховој јуначкој храбрости, оданости, љубави према отаџбини и вери у правду добијено свето право на мир, слободу и будућност.

"То су исте особине, типичне за руски народ, које данас показују наши војници у непомирљивој борби против новог жаришта фашизма у Европи, и то - у непосредној близини наших граница. Због свега тога немамо морално право да се одрекнемо тих блага и тих вредности, ради одбране због којих су наши најдражи проливали крв и жртвовали своје животе", навео је амбасадор Русије.

Истакао је да се не смије предати памћење о 27 милиона советских грађана, чији је животни пут прецртао Други светски рат.

"Дужни да пренесемо потомцима истиниту слику о томе шта се дешавало током свих тих страшних година и зашто је наша света обавеза да не допустимо обнављање нацизма у било којем његовом облику", навео је Калабухов, уз најсрдачније честитке свима поводом данашњег празника.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

"РУСИЗАМ"

09.05.2022 09:18

СРПСКИ ПУТ У СУЗЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму!

09.05.2022 16:12

Слобода цовјецанству!

Name

Ицх

09.05.2022 12:51

Ти да ваљаш ишта нарастао би како треба не би остао не дораст.

ОДГОВОРИТЕ