Коме је Влада Српске опростила милионске дугове?

Републички ревизори утврдили су да је Министарство финансија на челу са Владом Републике Српске у прошлој години донијело више незаконитих рјешења о одгађању плаћања милионских пореских дуговања. Коме то Влада опрашта дугове?

Република Српска 07.05.2022 | 19:48
Коме је Влада Српске опростила милионске дугове?

Министарство финансија Републике Српске у 2021. години донијело је осам рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга.

Није први пут да порески дужници добијају ову погодност, али је спорно то што је ресорни министар Зора Видовић потписала да наплата 10,7 милиона КМ, колико са каматама износе та дуговања, буде одгођена без било каквог обезбјеђења тог дуга. На тај начин прекршен је Закон о одгођеном плаћању пореског дуга, тврди главни републички ревизор.

"Ревизијом је утврђено да поједини порески дужници за која је рјешења донио министар финансија по закључцима Владе Републике Српске нису обезбиједили дуг прописаним средствима обезбјеђења (хипотеком, залогом, банкарском гаранцијом и јемством других лица), да су остварили право на одгађање пореског дуга више пута (исти дуг), а нису им укинута претходна рјешења о одгађању плаћања пореских обавеза по којима нису измиривали обавезе у складу са чланом 10. став (4) Закона и остварили су право на одгађање плаћања пореског дуга иако по претходно донесеним рјешењима не измирују уредно обавезе (није исти дуг)", стоји између осталог у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Од наведених осам рјешења о одгођеном плаћању, чак шест је донесено на основу закључака Владе Републике Српске. Коме је то извршна власт изашла у сусрет, није познато. Премијер Радован Вишковић тврди да информације нису тачне и да Влада не може донијети такве одлуке.

"Министарство финансија, Влада по закону не може никоме нити пролонгирати нити опростити, то ради Пореска управа Републике Српске. Влада може само да препоручи Пореској управи да у складу са законом, а наш закон је рекао до 60 мјесеци, односно до 5 година може се пролонгирати. На задњој сједници Владе 2-3 фирме су скинуте са дневног реда јер нису имали пратећу документацију", каже предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

То што је премијер окренуо воденицу на страну Пореске управе, није изненађење, поручују из опозиције. Кажу да то не треба никога да завара, јер је опште познато да Пореска управа и актуелна власт врло добро сарађују, првенствено када се доноси одлука коме ће дуг бити опроштен.

"Овдје се само креира дубља дубиоза. Људи знају да неће морати да плаћају обавезе и пушта их се да праве нове дугове и то је нека пракса. Пореска не ради оно што је њен основни посао, а то је да наплаћује и тамо гдје има основа улази у репрограм и да онда из тих репрограма произилиази наплата дуга. Али они иду из репрограма у репрограм и тај дуг се одгађа. Онда послије дођете у ситуацију или да истекне онај рок застаре, па да се то све отпише или да се нема из чега наплатити", каже посланик ПДП-а у НС Републике Српске Јелена Тривић.

На тај начин, истиче Тривићева, директно се поручује руководству јавних установа у Српској – слободно се задужујте, новац ће враћати порески обвезници. То је још већи проблем, јер ни тада нема одговорних.

У 2021. години Министарству финансија Републике Српске је поднесено 236 захтјева за одгађање плаћања пореског дуга, у износу од најмање 67,7 милиона КМ. Ту су урачунати и захјтеви из претходних година.

Треба рећи и да је у прошлој години по основу ненаплативности стечајних потраживања, рјешења о ликвидацији и рјешења по основу застаре отписано 105 потраживања, чија је укупна вриједност била 22.736.336 КМ.

(БН/Р.Крстојевић)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Лаки

07.05.2022 18:27

Узимање и заташкавање дугова иде даље може им се па како сами себе да казне за толику крадју од властитог народа . Нико не реагује као да смо у ропству а и јесмо и трајаће .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

08.05.2022 06:58

Какав народ,таква власт!Све по заслугама.Да смо ми бољи,паметнији,одговорнији и поштенији имали би такву владу.Додик,жељка 113%,радован,перо,чава,шпирић,лепа мајкић,тегелтије и ђајићи су нам Божја казна!

Name

име и презиме

07.05.2022 18:32

Знаци сви ми који плацамо порез и којима дрзава не опраста ни фенинг смо обицне будалетине. Е тако нам и треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.05.2022 18:45

Сигуран сам 100%да ни једном грађанину нису опростили ни једну марку а зна се ко је у повлаштеном положају.Игор Горица Проинтер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

07.05.2022 18:47

Сто би опраштали. А народу. Намете. Праве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

07.05.2022 18:49

цему дупли арсини биједи и пензионеру искјлуците бструју за 50 км а тајкунима репрограмирате дугове по неколико пута ,иде октобар много нас је бице вам врацено са каматом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

07.05.2022 18:50

Нема елемената кривичног дјела. Све је по законима. Република Српска није Русија, па да буде безакоње по вољи једног човјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

07.05.2022 18:58

Власт...неком мајка, неком маћеха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе, хе

07.05.2022 18:58

Попалили су они папире о дворским дузницима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

07.05.2022 19:11

ЗА ЗАТВОРА ПА КО ЈЕ ТО ПОТПИСИВАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одвратно висе

07.05.2022 19:14

Својим тајкунима зна се попут Синисе Илица из Зворника, Скрбица, Стевандица и осталих идиота сто пљацкају овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

07.05.2022 19:30

Криминални гласноговорник са празним обецањима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!

07.05.2022 20:10

Хоћемо ли већ једном прихватити да су влада и Вишко,као и многе пре њих у Рудоњиним рукама ,да са њима ради шта и како хоће! Зашто уопште више о томе писати! Па ништа се не поштује чак и "државни" празници у понедељак фирме које се налазе тик уз зграду владе раде....ко смије провјерити???? А Вишко је само неко ко је ту да статира, док Баба Зора и Бисерка изврше његове наредбе!....опраштају јер знају да "нико и никада" ,за њихова живота их неће провјерит нити ће коме одговарати! А дјеца ће им бити збринута,ови папци које купују и запошљавају и тако једнину прднути јер се боје за посао и то тако иде док иде.....гори смо од Шриланке они бар изађу на улицу, а ове наше улизице и подрепаши једнину зинути да...Бог је велики!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стока

07.05.2022 20:47

Ајмо и даље стоко сада када додје ОКТОБАР опет сви под руцицу па опет изгласати ове црвене из СНСД-а и онда посље избора по староме рецепту кукати 4 год па све поново у круг.... Ајмо народне добро се зиви, знаци имамо зивот као у Свицарској, ниста нам не хвали сви смо задовољни и срецни са 700км плате..... Не битно је што је потросацка корпа за цетвероцлану породицу 2900км битно је да се само ради и да те нико не цијени, и да не мозес ни зивјети од свога рада ....... Е то је залосно и срамно, јер ипак смо ми градјани довели ове хостаплере на власт!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

07.05.2022 20:48

Покушајте да неплатите раћун за струју за један мјесец, у износу рецимо 100 км.па ћете видјети шта слиједи, опомена пред тужбу а идући мјесец и искљућење струје! А замислите да се лицима који су блиски властима, по налогу министра финансија пролонгирају милионски дугови и по неколико година, до конаћне застаре и немогућности наплате истих!! Невјероватно, али истинито!! Ово наравно представља " озакоњени " криминал, и свакако да би МУП- РС требао озбиљно да се ангажије на разоткривању ових криминалних радњи, а тужилаштво би требало да покрене кривићни поступак против министра финансија РС који је омогућијо ове криминалне радње!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЛЕ

08.05.2022 00:12

све то треба побити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

08.05.2022 05:44

Па то иде овако.Онима који су дузни оду Додик и Висковиц и казу им да негдје оду поприцат у 4 ока.Па им фино насамо казу : Ви нама толико и толико а ми вама одгодимо плацање ,заледимо ...А касније мозда ста и погодније ако се додатно договоримо,лоповски

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.05.2022 07:11

ТО ЈЕ УЗЕЛО МАХА ЈОС ОД РАТА.ДУГОВИ СУ ОПРОСТЕНИ.И ЈОС УВИЈЕК СЕ ОПРАСТАЈУ.КО ЈЕ ЛАПИЈО ЛАПИЈО.ТАКО ЈЕ ПОСТАО РОК ФЕЛЕР.НАСА БАЈНА МИНИСТАРКА ЈЕ ЕМОТИВНА И ФЛЕКСИБИЛНА ПРЕМА ТАКВИМА.СВЕ ВИСЕ НАПРЕДУЈЕМО У БОЛЕСНИМ УМОВИМА.ГДЈЕ ГОД СЕ ОКРЕНЕС ПАРЕ СЕ ОБРЦУ А МОЗГОВИ ТРУНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

08.05.2022 07:40

И шта каже она њихова ,,анкета,, овај Вишковић трећи по популарности , јел ?? У лагању да, по шатору да.. Чујте ви њега, молим вас да у шатору лијечи људе. ' Здрав бих се ту разболио, ало како оном његовом пајдашу дати 4 милиона, и то за шаторчину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

08.05.2022 11:04

Ко је дузник с ким преговара и договара отпис даје 50% у кесу.сити вуци а јагањци на броју...