Бх. ауто-индустрија на удару: Посао опао, наруџбе смањене

 Због проблема у испоруци дијелова њемачки произвођачи аутомобила ће током ове године произвести много мање возила него што су планирали, што ће осјетити и домаћи произвођачи у ауто-индустрији, који већ имају мање посла и мањи број наруџби од стране њемачких компанија.

Босна и Херцеговина 07.05.2022 | 16:57
Бх. ауто-индустрија на удару: Посао опао, наруџбе смањене

Наиме, стручни магазин "Аутомобилвохе", позивајући се на податке компаније "ИХС Маркит", истиче да ће њемачки произвођачи произвести око 700.000 аутомобила мање него што су планирали почетком године.

Посебно је погођен ВW, који ће ове године произвести пола милиона мање возила, док ће БМW произвести 100.000 мање аутомобила, а "Мерцедес" око 80.000.

Како се наводи у овом магазину, усљед мање производње, смањени су и попусти на нова возила. Продавци купцима дају минималне попусте, колико нису давали у посљедњих десет година, док уз то купац мора често неуобичајено дуго да чека на своје возило.

Касим Которић, предсједник Удружења металне и електро индустрије при Привредној комори Федерације Босне и Херцеговине, истакао је за "Независне" да је већ дошло до пада и смањења наруџби.

"Многе компаније већ осјете смањен број наруџби. Како велики произвођачи смањују број производа, тако и њихови кооперанти смањују број испорука. Нико се још не изјашњава о неким процентима колики је пад, али то је негдје око 10 одсто. Не можемо још процијенити како ће се то даље кретати", нагласио је Которић.

Према његовим ријечима, сви који раде за ауто-индустрију у БиХ осјетили су овај пад.

"Још нису екстремни падови, али већ полако долази до смањења наруџби", навео је Которић.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, рекао је да десетак фирми у Републици Српској ради у ауто-индустрији.

"Ове фирме због кризе не раде пуним капацитетом за ауто-индустрију, већ једним дијелом, те им није у потпуности угрожена производња због проблема које има свјетска ауто-индустрија", казао је Благојевић.

Додао је да су прогнозе различите колико ће ова ситуација да траје и, ако се обистине неке најаве да ће свјетска ауто-индустрија доживјети опоравак тек 2024. године, може дугорочно да створи проблем домаћим привредницима.

Економски аналитичар Игор Гавран нагласио је да је ово један од наших најважнијих сектора, у којем ради велики број људи те се остварује велики извоз.

"Практично је сигурно да ће смањење производње аутомобила у Њемачкој утицати на смањење наруџби, а вјероватно слична ситуација није само у Њемачкој, јер су ланци снабдијевања поремећени. Ту су проблеми с напуштањем руског тржишта, проблеми у Кини са затварањима и обуставама производње, те ће то свакако утицати на ово смањење", објаснио је Гавран.

Истакао је да се поставља питање да ли би бх. произвођачи дијелова у ауто-индустрији могли своје производе пласирати на руско тржиште, јер су Русији уведене санкције од стране многих држава, те су раскинути бројни уговори с добављачима.

"То је више моја нада како би се очувала произовдња, али видјећемо. Знамо и то да су и цијене како нових, тако и половних аутомобила порасле, те да се више чека на испоруку", закључио је Гавран.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цосо

07.05.2022 18:24

Прави цемо за ладу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

07.05.2022 20:41

И овај Благојевиц је неки моралан. Цуј нада се да извозимо код терориста?

Name

Ре: Зоки

08.05.2022 10:37

Бабо ти је терориста.

Name

ТЕШКО НАМА

08.05.2022 07:23

Која то БХ индустрија?! Какву ми то индустрију имамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖАЛИ БОЖЕ

08.05.2022 10:53

Па зар у БИХ неко нешто наручује и шта то фунционише ОСИМ ПЛАЋКЕ КОРУПЦИЈЕ КРИМИНАЛА И ПАЉЕВИНА ИНСТИТУЦИЈА

ОДГОВОРИТЕ