Нешић: Навијачки приступ није донио ништа добро у БиХ

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је извјештај Кристијана Шмита Савјету безбједности УН неизбалансиран, недобронамјеран и не доприноси смиривању ситуације у БиХ, те нагласио да навијачки приступ никада није донио ништа добро никоме у БиХ.

Република Српска 07.05.2022 | 15:00
Нешић: Навијачки приступ није донио ништа добро у БиХ

- Посебно сам огорчен јер је Шмит "заборавио" скрнављење православног гробља код Зенице и Цркве код Купреса - рекао је Нешић, саопштено је из ДНС-а.

Нешић је осудио сваки напад било гдје, те је нагласио да починиоци таквих дјела треба да буду најстроже кажњени.

- Међутим, ако Шмит у свом извјештају помиње инциденте у Републици Српској, био би ред да се сјетио и оних у ФБиХ. Подсјетићу га да је у августу прошле године у Вуковску код Купреса поломљен прозор цркве и срушен надгробни споменик проте Симе Поповића који је 1860. године подигао ову светињу. Два мјесеца касније у Врандуку, код Зенице, поломљени су надгробни споменици Грозде и Неђе Павловића - истиче Нешић.

Он је упитао Шмита да ли су то за њега Срби грађани другог реда и мање вриједни, па му скрнављење православних богомоља и споменика није вриједно помена.

- Међународна заједница за све ове године није нашла за потребно да постави питање како то да у ФБиХ живи свега два одсто Срба и да је данас тамо више Арапа него једног конститутивног народа. Ако већ говори о блокади институција, па има ли веће блокаде од те да у ФБиХ још нису спроведени резултати избора 2018.године? Заиста је смијешна констатација из извјештаја да "још нема договора о именовању Владе ФБиХ". Замислите, четири године нема договора и то није блокада - истакао је Нешић.

Нешић наглашава да навијачки приступ никада није донио ништа добро никоме у БиХ.

- Цијену плаћају народи - и бошњачки и српски и хрватски. Оно што нам је потребно је објективан и избалансиран приступ. И, наравно, поштовање Дејтонског мировног споразума. Они који истински желе добро народима у БиХ тако ће се понашати - поручио је Нешић.

Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника, поново се у извјештају Савјету безбједности УН обрушио на Републику Српску, наводећи да њене "власти раде на поткопавању БиХ, њених надлежности и институција", а у негативном контексту је помињао и прославу Дана Републике.

Савјет безбједности УН разматраће на сједници 11. маја ситуацију у БиХ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

07.05.2022 16:14

Шмит ништа није слагао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

07.05.2022 23:15

Засто не откаците овог "опозиционара", бас као сто су то урадили Јелена Тривиц и Вукан?

ОДГОВОРИТЕ