Ковачевић упозорио: Данас царује језичка некултура

Лингвиста Милош Ковачевић оцијенио је да у данашње вријеме царује језичка некултура, те нагласио да се положај српског језика не може побољшати уколико се не поправи у образовном систему.

Република Српска 07.05.2022 | 09:48
Ковачевић упозорио: Данас царује језичка некултура

- Одавно говорим да је срамота за онога ко је завршио било који факултет да је функционално и граматички неписмен. А код нас је то прије правило него изузетак. Жалосно је слушати каква је биједна употреба српског језика код оних који су кобајаги факултетски образовани. А може ли се неко звати образованим, ако је неписмен у матерњем језику? - пита Ковачевић.

Ковачевић је за Глас Српске нагласио да је посљедњи тренутак да се Министарство просвјете и Влада Републике Српске сагласе да је неопходно да српски језик буде уведен као обавезан на свим државним и приватним факултетима, због елементарне и функционалне писмености.

Он је навео да му је циљ да ове године објави књигу о социолингвистичким проблемима српскога језика, књигу која треба да покаже како један те исти српски језик не може имати статус различитих језика код различитих народа који га употребљавају.

- Односно, како политичко проглашење неког идиома језиком том `језику` не прибавља лингвистички статус језика, јер за идентитет једног језика није довољно да политичари кажу да се тај језик не зове српски. То је тим потребније што је на дјелу тиха асимилација Срба и српског језика у Босанце и такозвани босански језик у БиХ - навео је Ковачевић, који је и професор српског језика и опште лингвистике на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету у Палама.

Ковачевић каже и да је "зато тешко разумљиво да Влада Српске још увијек на ново усвајање није доставила Народној скупштини дорађен закон о српском језику и ћирилици, који је у неким, небитним, појединостима оспорио Уставни суд Републике Српске".

(Срна)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дука

07.05.2022 08:02

Ја у комсилуку се стално свадјам јер ме зову комсо сто ме вредја, а крива је просвјета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2022 12:24

Поготово су криве сеоске уцитељице, сто су дијелиле петице неписменој сељади, пр. дудук, трандзо, балван, прасац и сл. Голи, неписмени и ненаједени!

Name

скy

07.05.2022 08:02

Ми се исто залаземо за бољу комуникацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо Амадеус

07.05.2022 08:25

" Отисо је, свак ко ваља..неки вани, а неки ка небу. Остала је само, фукара и раја и ми с њима, на бијеломе лебу"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2022 08:26

У власти сједе полуписмени полтрони са купљеним дипломама и сад неко оцекује несто нормално. Немогуца мисија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаа

07.05.2022 08:30

Да ли је реално какву глупост је лупио? Какве будале ходају овом дрзавом. Па друзе, да ли стварно мислис да на факултетима попут електротехницког, физике, математике и сл. треба предмет српског језика? Ста це им српски језик? Мислис да је нормална ствар да људи са 19 и висе година и даље негдје уце и полазу матерњи језик? 19 година зивота су имали, 12 година сколе, да науце језик дрзаве у којој зиве, теби ни то није довољно. Тај ко послије 19 година не зна свој језик, неце знати ни послије јос једног испита на факултету. Пола Нијемаца не зна правилно граматику свог језика, па да ли их то спрецава да буду то сто јесу? Да ли имају њемацки језик као предмет на факултетима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеее

07.05.2022 23:20

Види се да си партијски кадар. Сигурно радис у неком министарству. Ако неко није у стању за 12 година сколовања, науцити елементарну граматику матерњег језика, тај нема ста да трази на било ком факултету. У Њемацкој, сигурно нецес наци неписменог адвоката, професора или инзењера. Овдје је то постало норма, сто виси полозај, то мање разреда.

Name

Пропаст

07.05.2022 09:05

Данак купљених диплома. У еx систему не би могли уписати факултет, а сам постају др наука и пишу не знам састављено. Ако човек у педесетим завршава факултет или докторат и још предаје студентима... Кад земља нема образоване људе, зна се шта је пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао јао

07.05.2022 09:14

Ја кад чујем младе људе у разговору а завијају мука ми буде. То завијање нас претвара у тзв. босанце. Затим причање кроз нос мука ми буде и од тога. Шта раде ти професори и како они слушају то ја не знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2022 06:14

Ти онда морас несто узети за пробаби

Name

Мила

07.05.2022 10:01

Па сами су просвјетни радници неписмени, један професор каже "направито, урадито," итд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

07.05.2022 10:10

Слажем се да велика већина оних који данас заврше факултет немају елементарно знање. Замислите колико незнају математику кад незнају свој језик. Међутим тај проблем се не може ријешити зато што ћете увести да се на свим факултетима полаже српски језик. Тај проблем је последици системски лошег образовања. Можда треба забранити да се факултетска диплома стиче послије 30 година живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.05.2022 10:46

Нисам знао да нас језик обилује оволиком псовкама и рецима које вредјају.Проблем су наставнички кадар поготово у основним школама гдје је само мањи процент наставничког кадра стекао своје дипломе на легалан начин а остатак на црном тржишту на овај или онај начин.Али су зато јака гласачка машинерија а што нам деца не знају основне ствари то за њих није битно

Name

Ре Знање

07.05.2022 12:12

Никада нисам процитао такву глупост као сто је предлог забране студирања за старије. Треба забранити лосе сколе и приватне факултете, јер нормалан цовјек је способан да уци и да се развија док је зив. Ја сам заврсио факултет у року, дрзавни, а сада у педестим годинама схватам да бих могао све то да поновим и боље и брзе. Док смо млади сколовање се такмици са многим новим стварима које зелимо да урадимо и видимо, а у зрелим годинама се много боље фокусирамо на циљеве... нама треба добро и квалитетно образовање, а не нека правила базирана на плитким предрасудама која би се примјењивала на образовни систем који је вец руиниран. П.С. кад смо код знања, не знају се писе одвојено.

Name

инг

07.05.2022 10:45

Треба прво образовати просвјетне раднике и вратити средњу сколу на пријератни ниво. Факултети да се баве својим послом са вец писменим људима.Слазем се да је срамота које све данас академски градјанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

08.05.2022 09:32

Да би сацувао језик,културу и писмо,морас имати дрзаву.Бити свој на своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

08.05.2022 11:31

Људи користе стране ријечи мисле да су паметнији а стиде се свог језика.Треба више часова српског већ од првог основне

Name

Тврд

08.05.2022 16:11

Само србујте, добро вам иде. И не скреците с курса/правца/смјера србовања, то су најпозељнији манири модерног цовјека. Нароцито пред изборе, кобајаги Иииихахахахааа хрз хрз

ОДГОВОРИТЕ