"Украјинска војска користи цивиле као таоце и живи штит"

Руске дипломате су на неформалном засједању Савјета безбједности УН представиле доказе о злочинима украјинских војника и екстремистичких формација. Украјинске власти и њихови западни спонзори не желе да се види реална ситуација, рекао је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Свијет 06.05.2022 | 22:22
"Украјинска војска користи цивиле као таоце и живи штит"

Небензја је скренуо пажњу да Оружане снаге Украјине размјештају тешку војну технику у насељена мјеста и користе цивиле као живи штит, што представља кршење међународног хуманитарног права.

- Постоје разлози да вјерујемо да украјинска војска и паравојне снаге систематски крше све ове принципе. Многи очевици свједоче о томе да украјинска војска користи цивиле као таоце и живи штит - рекао је руски дипломата.

На састанку је представљена шема како украјински војници размјештају своје позиције поред кућа и цивилних објеката. У приземљу се налазе тенкови, у средини су цивили, а на горњим спратовима и на крову су распоређени снајперисти, војници са преносивим ракетама земља-ваздух и тешким наоружањем.

Руске дипломате су показале снимке са интервјуима цивила који говоре о томе како су успјели да напусте ратну зону. Према њиховим ријечима, украјински војници су пуцали на аутомобиле људи који су покушавали да се евакуишу хуманитарним коридорима. На једном видеу је жена категорички демантовала умијешаност руске војске у напад на позориште у Маријупољу.

Подсјетимо, раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да ће сви који су умијешани у мучења руских заробљеника бити пронађени, изведени пред лице правде и добиће шта су заслужили.

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио почетак војне операције с циљем демилитаризације и денацификације Украјине и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за злочине над цивилима у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине и да се војна инфраструктура онеспособљава високопрецизним средствима.

Спутникнеwс.цом

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

томахавк

06.05.2022 20:42

руси.идите куци.слава украјини и њеном храбром народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.05.2022 21:57

Руси су вец кући. Украјина је њихова колијевка. Зао ми је народа у Украјини сто страда због корумпираних политицара попут Зеленског и његове екипе. Неутралност је све сто су требали урадити, а не за амере да губе људе.

Name

07.05.2022 06:36

Шта ако је народ храбар када је влада сатанистичка?

Name

Управо

07.05.2022 08:54

тако, Кијев је колијевка руске културе, Руси су европски народ који су се након најезде Азијских агресивних народа "расули" (старосл. распршити, растурити) и тако је Расија-Русија и добила име. Украјина је добила име јер географски на старосл. " у крају" "на крају" руско-славенског животног простора. Источни дио Украјине је западним славено-православнофобним утицајем нацификован и Украјина је данас уз Хрватску најфашистичкија земља на свијету. То је историјска чињеница а све остало је капиталистичка глад за ресурсима и профитом. Жалосно је што су се неки мали народи као нпр. наши Мусићи и Хрвати као и источни Украјинци "примили' на западњачка празна обећања умјесто да се врате својим корјенима и својој славенској браћи. "Историја је учитељица живота".

Name

Бета 2

06.05.2022 20:51

"масакре" и остале сценарије за монтирање процеса пред "медјународним судовима" су омиљена дисциплина западне демокрације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркон

07.05.2022 06:31

Кад Нациста не буде на руском територију у Украјини

Name

ХасЕлк

06.05.2022 23:56

Шта тразе руси у Украјини са пушком??? Слава Украини ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца

07.05.2022 09:24

Шта траже "амери"по цијелом свијету,не подржавам никад рат,жао ми је због сукоба Русије и Украјине,али амери су деценијама уништавали државе и народе ,и никад нису били осуђивани,прозападна пропаганда је чудо!

Name

Сwисс

07.05.2022 04:47

Да, међународни "суд (не)правде" тако познат свима нама... Само мало цудно да су заборавили судити за Ирак,Либију Сирију, Србију коју су 78 дана непрестано разарали и убијали цивиле на целу са највецим злом Америком и Енглеском... Сад би да суде великом Путину ... Мало сутра , да видим како и кад да га ухапсе са или без црвеног дугмета ? Моцни су само на малим народима , такозвано "међународно право" или западна срамота ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

07.05.2022 05:43

Како Руси лажу, срам их било. Упали су у туђу државу и сву је разорили. Увјек сам на страни слабијег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојко

07.05.2022 07:40

Да би схватио дешавања у Украјини требало би да дубље размишљаш

Name

Xxx

07.05.2022 08:13

Тоимје главна одбрана да то нераде давноби били подерани кријусе иза цивила тако раде на цитавој територији Украјине Зато гину толики цивили. Мисле такоце добит рат. Тоје кукавицко ративање. Зато азив и плаценици поубијасе цивиле ако неце бити у ститу а глумац зеленски се хвали како они прузаји отпор и протјера е Русе из Украјине Јафан је он требајуга његови Укајинци убити оње западни и америцки играц и издајник Украјине. Онце пола Украјине поубијати ради амера и свога интереса . Америци је циљ фа изгине сто висе Украјинаца и Руса. Тије америцка демократија. Фујјј

ОДГОВОРИТЕ