ЕК мијења одлуку нафтног ембарга због три земље

– Европска комисија је предложила измене планираног ембарга на руску нафту у настојању да придобије државе чланица које су саопштиле да не могу да подрже тај предлог, јавља Ројтерс позивајући се на три неименована извора из Европске уније.

Свијет 06.05.2022 | 13:19
ЕК мијења одлуку нафтног ембарга због три земље

Измењени предлог, о којем су на јутрошњем састанку разговарали изасланици земаља чланица ЕУ, односи се на давање више времена Мађарској, Словачкој и Чешкој да се прилагоде ембаргу и пружање помоћи за унапређење њихове нафтне инфраструктуре, рекли су извори из ЕУ британској агенцији.

Измене такође укључују продужење транзиционог периода транспортним службама ЕУ на три месеца пре ступања на снагу забране за транспорт руске нафте, уместо првобитно прелдоженог рока од месец дана, навео је један од извора, који је говорио под условом анонимности.

Према измењеном предлогу, Мађарска и Словачка ће моћи да купују руску нафту која се доставља нафтоводим до краја 2024, док би Чешка могла да настави куповине до јуна 2024, уколико раније не добије нафту цеоводом из јужне Европе, рекли су саговорници Ројтерса.

Првобитним предлогом ЕК предвиђало се да земље ЕУ морају да прекину куповине руске сирове нафте у року од шест месеци након усвајања те мере и да зауставе увоз рафинисаних нафтних производа из Русије до краја године, при чему је Мађарској и Словачкој био дат рок до краја 2023. године да се прилагоде овим мерама.

Бугарска је такође затражила изузеће од примене нафтног ембарга ЕУ, али њој нису понуђени уступци у погледу рокова, рекао је један званичник, додајући да за то "не постоји прави разлог", док остале три земље, којима је дато више времена, "имају објективан проблем".

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је раније данас да ће његовој земљи бити потребно пет година и огромна улагања у домаће рафинерије и цевоводе да би могла да трансформише свој садашњи систем снабдевања који се ослања са око 65 одсто на руску нафту.

Предлогом о продужењу периода за увођење забране бродским компанијама у ЕУ да транспортују руску нафту широм света Брисел је одговорио на забринутост Грчке, Малте и Кипра у подледу утицаја ове мере на њихове бродарске компаније, објаснио је један од званичника ЕУ у изјави Ројтерсу.

Према ранијем предлогу, који је ЕК представила у среду, транспортмне компаније из ЕУ би морале у року од месец дана након ступања ембарга на снагу да престану да нуде услуге превоза, посредовања, осигурања и финансирања за транспорт руске нафте широм света.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Старење материјала

06.05.2022 12:10

Хоцете да Русија остари, а ви сте зилави ... Ипак без проблема не мозете ... Русија је зилавија, бице је докле и свијета ... Ко сте ви да неког прогоните са лица земље ... Ваља вама муцити са вама ... Напали сте Русију, болест у Украјини, па лијеци се зацијељује ... НАТО не ради ниста у Спанији у Енглеској у Њемацкој, па ни у Америци, док се наталозио у Русију. Користите и ви и васа домаца БН редакција момент ста це бити и свијет цека. Али постоје проблеми и код вас. Разор и старење су у васој стрпљивости кад нападате дургог и цекате резултате. Па просли смо глобализацију, тоталне ствари и слицно. Притисци. Појавице се нове ствари. Јер нисте саврсени у томе. По филозофији зла оно је нестабилно, лосе, не мозе се с њим, оно је само крај или пак талас. Умно болесни људи врсе одредјене ствари против постојања. На који сте ви то ниво подигли. Да испитујете јабуку, а рекли су вам да није. Немој даље, ако не мозес. Језици, па имас ста радити. Граница васе муке. Па колко људи су неотпорни на вас, али по реалном и мање некомплетном принципу. Језика је било и прије, али локално. Сада је то бар глобално. И како сте настајали тако вас треба и демонтирати и користити трезор васег постојања као медија, дакле, не као људи. То је експлатација ресурса, као пример огреба и зиме или слицно. Проблеми медија и политике слицни сада при нестанку, као и при настанку, племенски. Али оно сто је превазисло вас, није племенско, него ето неки дио постојања. Ако није зивис ко Робинсон Крусо. А истрајности лице цесто на Старац и море. Страх од постојања је неоснован, али страх од греске, па ... Ко се зла не боји гори је од зла, али мора га побједјивати и мора даље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

06.05.2022 14:38

Постедите и Србију ,немојте силом терати власт да уводи санкције Русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

06.05.2022 14:42

Будале. Треба одмах 100% ембарго и на нафту и плин, пшеницу итд. И послати становнике у шуме (ко их има) да сјеку дрва, беру печурке, скупљају жиреве! Свакако ће то добити од октобра, боље да на вријеме уче. Незгодно је ићи по дрва по снијегу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј!

06.05.2022 15:26

Свако игра задату улогу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугарска као да

06.05.2022 15:27

Извози нафту.

ОДГОВОРИТЕ