Владине незналице скупо коштају Републику Српску

Док ви дезинформишете јавност ја исту обавјештавам да сте прије десетак дана исплатили скоро 28 милиона марака камате по овим обвезницама, које вама нису задужење, а за те паре могли смо свакој породици која добије дијете у Републици Српској исплатити по три хиљаде КМ подршке", наводи Бореновић.

Република Српска 06.05.2022 | 12:48
Владине незналице скупо коштају Републику Српску

- Послије годину дана тиховања о емисији обвезница на Лондонској берзи и игнорисања више пута поновљених захтјева опозиције да министарство каже ко су купци обвезница, а ко срећни добитници милионских провизија, коначно се огласило министарство финансија у вези овог питања.

Ово је на фејсбук профилу објавио предсједник ПДП Бранислав Бореновић, наводећи да се то десило након недавног његовог гостовања у једној тв емисији.

"Својим саопштењем о емисији обвезница нису одговорили ни на једно постављено питање, али јесу показали да осим што је посао био нетранспарентан и на штету Републике Српске, да у министарству не владају основним финансијским категоријама. Тако министарство не зна разлику између номиналне и ефективне каматне стопе, па лажно приказују да је купон од 4,75% сав трошак Републике Српске по овом задужењу.

Нажалост, господо, могли су вас консултанти које сте по сопственом наводу платили преко 5,7 милиона марака научити да у израчун ефективне каматне стопе улазе и сви остали трошкови, директни и индиректни, који су везани за предметну емисију.

У конкретном случају то значи да се трошку купона од 4,75%  прикључује трошак консултаната од 5,7 милиона марака по вашем наводу и трошак дисконта  од цца 6,5 милиона, јер сте обвезнице продали испод номиналне вриједности. Све ово нас води до ефективне каматне стопе од 5,18% по којој се Република Српска задужила на Лондонској берзи", навео је Бореновић.

Он даље с жаљењем констатује да га је рекација министра финансија Зоре Видовић и њеног министарства увјерила да они не познају ту материју, па их упућује да им објасне консултанти којима су дали 5,7 милиона наших пара.

"Такође ти скупо плаћени консултанти вас могу подучити да емисија обвезница јесте задужење, иако по вашем саопштењу дјелује да ни то не знате. То што по вама није задужење коштаће Републику Српску за камате, дисконт и провизије 152 милиона марака, односно три годишња борачка додатака за пет година у Републици Српској", наводи Бореновић и додаје да скупо кошта њихово незнање Републику Српску.

"Срећом и томе се види крај већ у октобру. Да сте посао урадили нетранспарентно и са скривеним мотивима говори и чињеница да тек након годину дана откривате да је провизија консултаната мања од максималне из проспекта, али и даље нема ни назнаке ко је за пар недеља посла узео преко 5,7 милиона средстава грађана Републике Српске. Док ви дезинформишете јавност ја исту обавјештавам да сте прије десетак дана исплатили скоро 28 милиона марака камате по овим обвезницама, које вама нису задужење, а за те паре могли смо свакој породици која добије дијете у Републици Српској исплатити по три хиљаде КМ подршке", наводи Бореновић.

Он наглашава да и даље очекује одговор на четири једноставна питања:

1. Ко је купио на примарном трговању у Лондону обвезнице Републике Српске?

2. Кога сте и зашто частили дисконтом од цца 6,5 милиона марака?

3. Ко су консултанти којима сте исплатили 5,7 милиона марака?

4. Објавите транспарентно списак радника министарства финансија и школе које су завршили како би се јавност увјерила ко су експерти са елитним школама, који воде министарство,  а не знају разлику између ефективне и номиналне каматне стопе?

На крају Бореновић наводи да ја дипломирао на државном Економском факултету Универзитета у Бањој Луци и им стоји на располагању да вам у било ком тренутку помогнем око објашњења било ког економског термина, који је вама и вашим сарадницима неразумљив.

"Није срамота не знати, али то вас не аболира од одговорности, поштована колегице. Ја ћу ова питања постављати док не добијем одговоре, а ви ћете одговоре, на макар прва три, ако не мени дати надлежним органима прије или послије", закључује Бореновић своје обраћање министру финансија Републике Српске Зори Видовић.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

А САВЈЕТНИЦИ????? ??

06.05.2022 11:20

А ПРЕСЈЕДНИЦА 17 САВЈЕТНИКА.. БИСЕРКИ ЈОС МАЛО.. ТРЕБАЛО БИ ЈОЈ 117 КОЛИКО ЈЕ ГЛУПА И НЕОБРСЗОВАМА.. АЛ ОНАЈ ЗАДЊИ РУМЕНО... УЦИТЕЉ ФИЗИЦКОГ.. ОН ЈЕ БИСЕРКИ ДА ЈЕ У ПАЛАТИ.. РСДИ ЈОЈ ДЗОГИНГ.. ФИТНИС.. Е ТО ЈЕ ПРОЛИВ ЗИВИ У ПАЛАТИ.. ЗАЛОСНО... МАЛИ КЛАПЦИЦ РУМЕНКО УЦИТЕЉ.. ВИДИТЕЛИ КАКО СЕ ЗАРУМЕНИО.. РУМЕНКООО.. ОН ЦЕ ПРЕСЈЕДНИЦУ ДА САВЈЕТУЈЕ... ТО ЈЕ ДИПЛОМАТИЈА РС И ВЛАДЕ И ПРЕСЈЕДНИЦЕ И БУРЛЕ И СНСД.. СЕКТА БОЛЕСНИКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2022 16:54

Не пита се колико кошта. Знају они добро да неће враћати. Шта их брига. Само дери народ док можеш.

Name

А ДОДИГОВИ САВЈЕТНИЦИ

06.05.2022 11:22

КУСТУРИЦА.. ХАРМОНИКАС.. И ЈОС ТИХ ДЗАБАЛЕБАРОСА.. А ДИПЛОМАТИЈУ ДОДИГ ВОДИ ОД ТРЕБИНА ДО НОВОГ ГРАДА.. И ТО САМО МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ПРОСИПА СУПЉУ ПРИЦУ.. СНСД ГЕНОЦИДНА СЕКТА.. ТУ ВЛССТ НЕПИСМЕНИХ ФУКАРА КОЈИ МИСУ ВИДЈЕЛИ СВЈЕТА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.05.2022 11:23

А каква је памет Зора Видовиц па она ништа незна увез плана несретница а неће да иде у пензију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2022 11:55

Хоце да се помлади. Утјеху у алкохолу трази.

Name

ЛОНДОНСКЕ ОБАВЕЗНИЦЕ

06.05.2022 11:28

ТО ЈЕ ЗСДУЗЕН ИГОР ДОДИГ.. ОН ЈЕ ЗА ЦРНЕ ПАРЕ И ПРЉАВЕ ПАРЕ ЗАДУЗЕН У РС.. ХАЛЛООООООО ИГОР ДОДИГ ЗНА СВЕ ЈЕЛ ЈЕ ОН ТО ДЕЛАЛ... БАТО И СЕКА.. НЕЦЕ КРЕПСТИ ОД ГЛСДИ КСЗЕ ТАТС.. ПА МОРАЈУ БОРИТИ СЕ.. ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

надалаванда

06.05.2022 11:34

Не липси магарце док трава порасте (:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикове Незналице

06.05.2022 12:00

Господине Бореновићу кога занима Р Србска и народ из те тз владе(невладе) њих занима само буџет Р Србске ИРБРС КОЈИ СУ ЗАПАЛИЛИ КАД СУ ГА ОПЛАЋКАЛИ . видиш човјече да ти тз министри појма немају ни о чему зашта су постављени погледај Кошарца погледај ону бабетину Видовић нема жена везе о свом послу зар је то доживјела Р Србска да јој та глувара буде министар финација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркес

06.05.2022 12:04

Браво Бране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

06.05.2022 12:43

Ал је Бореновиц спусти на земљу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.05.2022 17:05

Наравно да се овдје неради о незнању! Толики савјетници и струћни консултанти! Министарство финансија РС и госпођа Министарка добију стриктна упутства са више инстанце, и по тим упутствима све одраде!

ОДГОВОРИТЕ