Када треба помоћи незаинтересовани, али када треба узети?

Ако сте којим случајем заборавили да продужите регистрацију вашег аута, добили сте "честитку" да платите новчану казну, минималних 100 КМ, коју, захваљујући одредби, ако платите у року од седам дана, износ је дупло мањи и то је једино регуларно, рекло би се. Међутим, ако та ваша заборавност потраје до 30 дана, и казна се повећава.

Босна и Херцеговина 03.05.2022 | 15:27
Када треба помоћи незаинтересовани, али када треба узети?

Пише: Миодраг Рајковић, инг.друмског саобраћаја

У ова бременита и несигурна времена није нам, бар већини, лако преживљавати и између осталог и трпити огромне аномалије које нам је можда највише и донио овај 21. вијек. Мислили смо да ће нам у годинама које смо ишчекивали доћи и тај, често спомињани "бољитак" који смо увијек очекивали после разних избора, од оних парламентарних, локалних па и избора у мјесним заједницама али смо исто тако ту ријеч паковали и у честитке својим најмилијима, својим пријатељима у поводу разних празника и значајних датума, али, изгледа узалуд, бољитак не уочавамо али су зато стално ту разне аномалије.

Аномалија је ријеч коју свако од нас схвата различито а исто тако се и опходимо према њима (аномалијама) а ако су дио одређених законских прописа, онда нам само остаје да, овако, појединачно коментаришемо њихов утицај на наш живот.

Оно што се од мене очекује, када су коментари у питању, то је саобраћај који са својим елементима и на разне начине, може бити веома важан за све нас а посебно ако сте возач. Обзиром да нисам правник и нисам законописац, једино ми преостаје да будем предлагач и да тако дјелујем а самим тим и као неко ко може објективно да указује на разне аномалије, поготово на оне које нас могу "ударати", ако не по глави, онда по џепу а ту смо, дефинитивно, најосјетљивији и то нас највише заболи.

Иако је саобраћај једна од мојих основних дјелатности у којима сам се школовао и усавршавао, признајем да ме никад, код саобраћајних прекршаја, које сам и ја наравно имао, није интересовало по ком члану Закона о безбједности саобраћаја морам платити неку казну. И овог пута, указујем на једну аномалију садржану у "популарном" ЗОБС-у Босне и Херцеговине и не знам број члана тог закона о којем желим да вас упознам.

Ако сте којим случајем заборавили да продужите регистрацију вашег аута, добили сте "честитку" да платите новчану казну, минималних 100 КМ, коју, захваљујући одредби, ако платите у року од седам дана, износ је дупло мањи и то је једино регуларно, рекло би се. Међутим, ако та ваша заборавност потраје до 30 дана, и казна се повећава.

Оно што је нелогично, и по мени, огромна аномалија, што због тог "прекршаја" добијете 2 казнена бода и одузима вам се право управљања моторним возилом у периоду од 30 дана, минимално !? Претпостављам да вам је познато да ако и по неким другим основама "зарадите" десет и више казнених бодова у једној години, полажете поново такозване тестове. Значи, ти бодови нису нимало безазлени а одузимање возачке дозволе, поготово.

Многи од нас живе од или захваљујући тој возачкој дозволи зарађујемо плату и ако вам је одузму, не можете радити, возити дјецу или старе родитеље и пријатеље код љекара и много шта вам је у том периоду ускраћено.

Зашто?

Ако у овој, овако тешкој свакодневици о којој сам писао на почетку овог текста, заборавите из било ког разлога, да продужите регистрацију возила а данас је нормално да заборавите којег датума требате одвести дијете на вакцину, дан-датум у коме је неко вама драг рођен и не упутите честитку или неки други примјер и све то, како кажу, жив човјек исправи, надокнади и не плаћа никакву казну, живот тече даље.

Не може ме нико убиједити да ако вам је ауто јуче био потпуно исправан јер му је важила регистрација а данас, 24 сата после, је ваш ауто небезбједно и угрожава безбједност саобраћаја и да та чињеница повлачи за собом плаћање казне и одузимање возачке дозволе. Слично посматрано, какве везе са управљањем моторног возила има ваш неплаћен рачун за струју или, рецимо телефон те да вам због тога, рецимо, одузму здравствену књижицу, на примјер ?

Зашто ову грешку или превид стављати у исту раван са прекршајима других возача који, рецимо, возе пребрзо у односу на ограничење, оних који возе под дејством алкохола, претичу на пуној линији и тако изазивају тешке несреће и на жалост, имамо још много примјера који су основа за одузимање возачке дозволе и додијељивања казнених бодова.
То разумијем и подржавам али ако сте за дан, два или више дана заборавили да продужите регистрацију аута, нема логике ни за казнене бодове а поготово за одузимање возачке дозволе. Да не буде неспоразума, новчане казне, веће или мање, ДА,  мада би и оне могле бити ниже, рецимо у нивоу казни због невезивања сигурносног појаса, не кориштења дневних свјетала,( која, узгред скоро читава Европа не пали сем у неким земљама само у зимском рачунању времена) и томе слично, што ће се и већина вас сложити, надам се ?

Шта је тренутно рјешење?

Да су осигуравајуће куће агилније, (мада неке и јесу) а све се боре за више клијената, да нам пошаљу обични СМС чиме би нас подсјетили да наша полиса, коју смо њима на вријеме платили, истиче одређеног датума, возачи-власници аутомобила не би плаћали казне него би, на примјер, тај дио новца могли усмјерити ка њима, за каско полису, на примјер.
У нека, ранија времена, ми старији бар то памтимо, осигуравајуће куће су слале већ изумрле дописнице са обавјештењем  о истеку важења полисе осигурања а још у та времена је у Бијељини било само неколико осигуравајућих кућа које су се могле набројати на прсте једне руке.

На крају, ово је једна од аномалија у нашем друштву са којима, хтјели или не, живимо годинама и на нашу жалост има их много а за оне остале, позивам све вас да укажете на њих и да сви заједно правимо неку бољу климу за живот а ја ћу наставити са указивањем на многе остале нелогичности из сфере саобраћаја ишчекивајући неке позитивне ефекте. Искрено, када је у питању предметна аномалија, нисам оптимиста у смислу да ће се наведене одредбе из ЗОБС-а БиХ ускоро промијенити јер и за то је потребно нечије политичко дјеловање, на жалост.

(Инфомедиа Балкан)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милиционар

03.05.2022 13:54

Не постоји казнена одредба у закону ако је регистрација истекла до 30 дана. Ко год има интернет може проверити. ЗООБС-а, на путевима у БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.05.2022 14:07

Никога то не занима, ту нема новца за лапити..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

03.05.2022 14:39

Могу само да казем закон је дозволио рег.возила 30 дана прије истека рег.после истека рег.возила васе возило није осигурано.ко плаца стету.горе је кад неко управља возилом а има казни пар хиљада марака.засто такав није у затвору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шссссс

03.05.2022 14:40

Јасам један од ти зеру непазње домацина претворе у клосара

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

03.05.2022 14:53

Добро досли у РСу Ово је бар лако објаснити Све зависи од тога како котира тај који има корист из свега тога Тако смо имали ситуацију када су се појавили радари који скенирају рег таблице и ако возило није регистровано добијете казну од 400км Али тада уопсте није било потребно на вријеме продузавати регистрацију или одјављивати рег таблице јер је то исло у корист некога ко је уградјен у тај посао са радарима Сто висе нерегистрованих возила то је веца зарада за овог сто се уградио у тај посао Е сада долази нетко други али јаци ко је уградјен у посао са регистровањем возила Сто се висе и редовније региструје тако тај има веци прилив новца Знаци закони се мјењају по потреби ових сто се уградјују у послове Ко се уградјивао у радаре а ко у регистрације то се бар зна А оцигледно да се зна и ко је јаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитсриус

03.05.2022 14:55

Много закона у овој држави је "скројено" на наћин да се што брже и ефикасније, узме што више новца од грађана ове земље, да би се наравно буђет што ефикасније напунијо, а овима у врху власти омогућило да имају што више новца на располагању за подмиривање потреба " државе", наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

03.05.2022 16:12

Прво увести порез на њемачка возила. Њих производе потомци нациста и кроз тај порез домаћи швабољупци плаћају казну због сарадње са потомцима окупатора. Па да видим ко је патриота....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли је могуће

03.05.2022 16:41

У овом сулудом свијету,све се дигло да уништи живот,прије тога да нас претвори у истинске робове(у чему су увелико успјели),па многи себи прижељкују крај.О каквим правима и законима можемо дискутовати,кад тога скоро да нема...О каквом животу,који се годинама претвара у обично дисање,и то пригушено.Како је човјек обезвријеђен,ништаван и јадан?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солун

03.05.2022 16:53

Јуче по дану асфалтирају кружни ток на улазу у Бањалуку (код Центрума), два ваљка и три камиона... Саобраћајни хаос и наравно нигдје саобраћајне полиције... Мањак људства вјероватно...

ОДГОВОРИТЕ