Да ли је пожар подметнут да би се уништили докази? Много је сумњивих послова у ИРБ-у РС

С обзиром да се тренутно води једна истрага и да су у току два судска процеса у вези са незаконитим радом ИРБ-а, а да је у једном поступку, због одобравања кредита без покрића зворничкој Енерголинији до 20 милиона КМ, оптужен и бивши премијер Александар Џомбић, у јавности се појављују бројне спекулације.

Република Српска 02.05.2022 | 20:00
Да ли је пожар подметнут да би се уништили докази? Много је сумњивих послова у ИРБ-у РС

Иако још нема званичних информација о узроцима и размјерама штете коју је причинио јучерашњи пожар у сједишту Инвестиционо-развојне банке РС у Бањалуци, отвара се низ питања. Доминантно је - да ли је пожар подметнут да би се уништила документација и материјални докази, и ко ће одговарати ако јесте?

Степен уништења просторија ИРБ-а у пожару је јасно видљив, али још нема прецизних података о томе колико је документације о пласираним кредитима уништено. Вршилац дужности директора ове институције Дражен Врховац тврди да архива банке ипак није уништена у пожару, јер се сва документација чува у електронској верзији на серверу на другој локацији. 

“Добар дио документације у пожару ИРБ је изгорио али то неће бити проблем с обзиром да ми сву документацију снимамо електронски и чувамо на серверима који су на другој локацији тако да ћемо ми у наредном периоду успоставити ту архиву нажалост материјална штета је велика и требаће одређено вријеме да се санира”, каже Дражен Врховац,в.д. директора ИРБ-а Републике Српске.

С обзиром да се тренутно води једна истрага и да су у току два судска процеса у вези са незаконитим радом ИРБ-а, а да је у једном поступку, због одобравања кредита без покрића зворничкој Енерголинији до 20 милиона КМ, оптужен и бивши премијер Александар Џомбић, у јавности се појављују бројне спекулације.

Зато је потребно да надлежне институције што прије објелодане прецизан извјештај о пожару и да се разјасни како је могуће да таква институција нема ефикаснији противпожарни систем, који се, према незваничним информацијама, није ни активирао током пожара. 

“Постоји огромно неповјерење у рад институција у то да ли оне раде по закону или се увијек нешто заташкава под политичким или другим утицајем јавност рада и истинитост рада није одлика институција РС поготово не ИРБ. Моје мишљење је да је директор прије него је смислио шта ће рећи да размисли и да срочи изјаву која неће бити контрадиткорна али све везано са за ИРБ је сумњиво и котроверзно и само потпирује сумње јавности у све околности и овог пожара”, каже Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске. 

Правни стручњаци истичу да копије документације у одређеним случајевима могу да служе у доказивању пред судом. 

“Што се тиче кривице, у кривици на све начине можете доказивати изјавама снимцима документима и остало, парница је мало компликованије гдје закон прописао материјалну документацију, она мора бити али у кривиици, баш широк дијапазон доказних средстава”,каже адвокат Слободан Перић. 

Економисти упозоравају да би у случају спорова у вези са пласираним кредитима, поготово онима који побуђују сумњу у законитост, ИРБ могао да претрпи велике губитке. 

“Оно што ја пратећи економске токове сам могао видјети је да је уговор којим је приватизована „Боска“ изгубљен и да суд не прихвата копију иако постоје низ докумената којима се неспорно може дати валидност фотокопираном документу, у смислу потписивање званичног, званичници, људи, итд. Има много пратећих ствари којима би се могло доказивати да је то валидни документ, међутим, колико знам, суд то не прихвата, јер не постоји оригинални документ. Ако се та аналогија примени и на наплату кредита од ИРБ-а, бојим се да ће то бити велики удар на ИРБ и наравно на грађане Републике Српске”, каже економиста Зоран Павловић.

Огласили су се и из бањалучког Окружног јавног тужилаштва. Кажу да ће се о узроцима пожара у ИРБ-у изјаснити након што се обаве сва потребна вјештачења. Ипак, и даље остаје велика сумња, будући да је ИРБ РС са Драженом Врховцем на челу, наставила праксу пласмана кредита без финансијског посредника, иако је ММФ још 2015. године захтијевао укидање директних пласмана.

ИРБ је почетком ове године одобрила позајмицу фирми „Калдера Цомпанy“ у износу од 10 милиона КМ, са роком доспјећа од годину дана, иако та фирма није платила обавезе према ИРБ-у на име 7 милиона купљених обвезница те фирме, чији је рок доспијећа био 20 година.Већински власник Калдере је фирма Проинтер, са којом, по властитом признањју члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, блиско сарађује његов син Игор.

“Ако се та банка бавила нечасним радњама онда су то што се спомињало додјеле кредита фирмама које нису кредитне способне али тај пожар неможе то сакрити”, истиче адвокат Перић.

Јавност је већ заборавила аферу око изградње тада највећег стамбено-пословног објекта у Бањалуци, која је почела 2005. године, а ИРБ РС је у њега уселила тек у јуну 2012. године. Нововјековни „Скадар на Бојани“ званично је водио фамозни инвеститор из Србије, Шмиго Шмигић, сувласник „Естетик интерпројекта“  из Нове Пазове, у домаћој јавности познат по многим преварама, посебно оним у вези са изградњом станова за борачке категорије.

У овој згради станове су купили тадашњи министар управе и локалне самоуправе Зоран Липовац и бивши функционер СНСД-а и судија Уставног суда БиХ, бањалучки адвокат Крстан Симић.

Да је објекат којег је градио више него сумњив инвеститор, био по вољи власти, свједочи и податак да је тадашња управа града Бањалука на челу са Драгољубом Давидовићем у њему купила гаражу од око три хиљада квадрата, што је плаћено 2,5 милиона КМ.

Како је Шмиго Шмигић успио да годинама вуче за нос власти Републике Српске које су са њим блиско сарађивале, и зашто је ИРБ РС толико чекала да усели у унапријед плаћен пословни простор, без активног система противпожарне заштите, питање је за институције РС које данас не раде.

(БН) 

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ЗИКАЗ

02.05.2022 18:17

Има ли по закону икакву одговорност врсилац дузности директора, Ја мислим да нема, он је ослободјен од било какве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2022 20:20

Само цланска карта снсд и не одговарас ни за ста ни за убиства не одговарају а камоли ово.

Name

Сепртља

02.05.2022 18:25

Среца па Миле прије изнео паре, могле су да изгоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.05.2022 21:34

Бице да је нека битанга бацила опусак Ронхила ???

Name

Вања

02.05.2022 18:33

Наравно да је слуцајно избио,па зима је људи,раде гријалице нон стоп.Само Румунија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вања

02.05.2022 19:24

Ста је то Румунија???????????

Name

Ре

02.05.2022 19:30

Некада су за Први мај паљење ватре, сада пале доказе.

Name

Србо

02.05.2022 18:39

Ако је истина да је овај Врховац био поштар па онда конобар и да је купио школу у Сремској Митровици а то се прича по Приједору одма је нешто сумљиво да се на већину мјеста директорских постављају људи кои и нису тако стручни а амбициозни су и да се са њима може лакше манипулисати и да потписуј све и свашта и нека му је свевишњи на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

02.05.2022 20:39

Јесте друзе истина ,највеци љиго и најомразенија особа у Приједору.Питам се ,колико дуго неко мозе бити в.д.директора неке установе, јер тај струцњак са постарскоконобарском докторском дисертацијом у ИРБ сједи преко 3 године ?Да ли се најсавременија аутопраона коју је дотицни недавно отворио у Приједору мозе реализовати од директорске плате ако иста ,инклусив локација коста 600.000 км ?Или је мозда подигао кредит у ИРБ?Има ли јавност право да то зна?

Name

Гиле

02.05.2022 20:46

Био је поштар и закупац кафића. Послије школа филијала у Широком Бријегу неке нсравно приватне школе из Сремске Каменице, без дана радног искуства у финансијском сектору. Па онда директора послу уче референти који ту раде већ годинама.

Name

Били

02.05.2022 18:41

Смјесно питање, него ста је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељо

02.05.2022 18:42

Да није жалосно и тужно,било би смијешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пај

02.05.2022 18:59

Знају да губе изборе па онда ПАЛИ што се спалит мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

02.05.2022 19:20

Све је спаљено:Целпак, Циглана, Зитопромет, ГИК, Тргопродаја, Аутотранспорт, Болница, Ди Јела, Хотел Мраковица, И.мпро, Велепромет, Протектирница, Приједорцанка,а остало је и ради:Моцарти, Секенди и двије трзнице, хаха. Привреда и пољопривреда.

Name

ре Приједор

02.05.2022 19:39

Што је спаљен Импро? Па спалио га је човјек који није знао управљати предузећем подигао велике кр.Са гашењем Импра везе немају никакве странке

Name

Пајо

02.05.2022 20:48

Шта су људи са државним факултетима дочекали да им слобо држе људи који су покупавали дипломе по разноразним приватним вечерњим школама. Прави рецепт за развој друштва. Анархија!

Name

???

02.05.2022 19:11

Лопови је њихово и име и презиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

02.05.2022 19:27

И треба да пале. Лакташани су то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орбан

02.05.2022 21:44

Све је то Бурло организово.

Name

Јасно

02.05.2022 19:54

Сав криминал су потврдили сами, овим пожаром!!!! Нема више дилеме ни сумње, све је јасно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

02.05.2022 20:49

Сад је све јасно!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.05.2022 02:27

То им је тактика гдје год оперу новац спале или намјерно подметну пожар и гле чуда само архива изгорела пожар успјешно угашен а сервер изговор за јавност...лопови на челу са Додиком и надри доктором Ђајићем и сличним...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иде мас' у пропас'

03.05.2022 04:13

Од поцетка деведесетих на овамо је изгледа све подметнуто, ниста ме висе не изненадјује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1111

03.05.2022 04:54

Шта још треба да се деси па да неко из тог несретног СНСД-а поднесе бар оставку. То су људи без части и поштења, а образ им је ко обојак. Што се тиче дужника ИРБ-у по осново кредита, то се лако рјешева. Полиција је требала одмах ради опреза наложити изузимање документације од стране тих дужника, јер они сви у својим књигама имају податке о дуговању. Бојим се да оволика јавна прича о немогућности доказивања на суду путем документације која није оргинал служи само дужницима да благовремено склоне документе које имају код себе. Да је Република Српска правна држава, одговорно лице би у банци истог тренутка било ухапшено и спроведено у притвор. Замислимо како би тек било сутра кад би којим случајем Република Српска постала самостална држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.05.2022 04:57

Нема то везе. Кад судија свирне, крај је утакмице.( Милосевиц, Гадафи, Садам, Чаушеску). Нетреба бити паметан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

03.05.2022 04:58

Нормално да је подметнут да би се сакриле незаконитост и и пљачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

03.05.2022 07:08

Свака дрзава има мафију само код нас мафија има своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ